حکومت داری اصولی دارد، اصولی که اگر رعایت نشود پایه های حکومت را سست و متزلزل میکند و آن را در برابر اتفاقات، ضعیف و آسیبپذیر میکند؛ برای همین است که حضرت علی در نامه اش به کارگزاران خود همواره بر توضیح دادن به مردم و رو راست بودن با مردم به عنوان یک اصل سفارش میکند.
حضرت امیر در نامه خود به مالک اشتر درباره اهمیت رو راست بودن با مردم تأکید میکند و به مالک میگوید که اگر زمانی کاری کردی که مردم نسبت به آن خواستار توضیح بودند از توضیح دادن به مردم فروگذار نکن؛ این توضیح دادن در نظر حضرت امیر موجب بیمه شدن حکومت میشود.
در متن نامه حضرت امیر به مالک اشتر آمده است: «... و اگر رعیت بر تو گمان ستم برد، عذر خود را آشکارا با آنان در میان گذار و با این کار از بدگمانی شان درآر که بدین رفتار نفس خود را به فرمان آورده باشی و با رعیت مدارا کرده و حاجت خویش برآورده و رعیت را به راه راست واداشته»*
حضرت امیر توضیح دادن به مردم را علاوه بر اهمیت برای حاکم، موجب امنیت روانی جامعه و رواج درستکاری در میان مردم جامعه نیز میداند؛ حقیقت این است که در کلام حضرت علی (ع) و در نگاه او به حکومت علوی جایی برای مدیران مخفیکار و کارگزارانی که اهمیتی به افکار عمومی نمیدهند، وجود ندارد.
*نهج البلاغه، ترجمه سید جعفر شهیدی، چاپ بیست و یکم، تهران، 1380؛ صفحه 338
مهدی جلیلی- جامجم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد