شاید این قانون در بازار کسب و کار، نتیجه بدهد و به توسعه اقتصادی آن شرکت منجر شود، اما بازاریابی در حوزه درمان و پزشکی، کار بسیار حساسی است که براحتی میتواند با جان و سلامت مردم بازی کند.
به طور مثال، این روزها برخی بیمارستانهای خصوصی و مطبها با ارسال پیامک به عموم مردم، برخی عملهای جراحی مثل زیبایی و لاغری را تبلیغ میکنند که همین تبلیغات به طور ناخودآگاه، تقاضاهای پزشکی غیرضروری را در گروهی از مردم ایجاد میکند که لزوما نیازی به زیرتیغ جراح رفتن ندارند.
البته شاید گفته شود که اگر فردی بخواهد عمل زیبایی انجام دهد، منتظر پیامکهای تبلیغاتی نمیماند، اما واقعیت این است که همین پیامکهای تبلیغاتی بظاهر ساده میتواند این جرقه را در ذهن برخی مردم ـ بخصوص نوجوانان ـ روشن کند که با پرداخت فلان مبلغ میتوانند عمل جراحی زیبایی انجام دهند؛ در صورتی که شاید اگر آن پیامک ارسال نمیشد، چنین تقاضایی هم بوجود نمیآمد.
در واقع، نمیخواهیم بگوییم که اگر این تبلیغات نباشد، کسی به دنبال عمل زیبایی نمیرود؛ ولی شکی نیست که تبلیغات برای انجام عملهای جراحی غیرضروری، حجم تقاضاها را افزایش میدهد. از سوی دیگر، مطابق قانون «هرگونه تبلیغات پزشکی میبایست با مجوز سازمان نظام پزشکی انجام شود» اما مدیر نظارت بر درمان وزارت بهداشت به مهر میگوید: مخابرات و نشریات ما بدون توجه به این قانون، نسبت به تبلیغات پزشکی اقدام میکنند.
حتی رئیس سازمان نظام پزشکی معتقد است که بیش از دو سوم تبلیغات حوزه سلامت را کسانی انجام میدهند که فاقد صلاحیت ورود به بحثهای تخصصی هستند، طوری که اصلا پزشک نیستند و هیچگونه توانمندی حرفهای هم در این زمینه ندارند.
حال در چنین شرایطی به نظر میرسد اگر مجموعه نهادهای نظارتی با این پیامکهای تبلیغاتی برخورد نکنند، شاهد افزایش روزافزون این بازاریابی خطرناک باشیم.
امین جلالوند - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان