به گزارش جامجم، تا اول محرم زمانی باقی نمانده است و بسیاری از صنوف و نهادهای دولتی خود را برای سنت نذری دادن در مراسم عاشورا و تاسوعا آماده میکنند، از عرضه شکر گرفته تا برنج و روغن، اما در این اقلام نذری کمتر دیده میشود که محصولات فرهنگی جایی داشته باشد یا از حمایت نهادهای دولتی برخوردار باشد؛ در نبود چنین نگاهی اما امسال برخی از ناشران خصوصی با توجه به این موضوع که نذر فرهنگی جایش در سنت نذر کشور خالی است طرحی را آغاز کردهاند که در قالب آن ناشران و مولفان، کتابهای خود را با 50 درصد تخفیف در اختیار ستادی به نام «ستاد نذر کتاب» قرار میدهند و این ستاد پس از بررسی، موارد تائید شده را به چرخه نشر و توزیع وارد میکند و با شناسایی خیرین و برخی نهادها و سازمانهای مرتبط و معرفی این آثار، کتابها در اختیار مردم قرار میگیرد.
براساس این طرح، افرادی که این کتابها را دریافت میکنند باید پس از خواندن، آن را در اختیار نفر بعدی قرار دهند که پنجمین فرد به نیت پنج تن آلعبا صاحب آن کتاب محسوب میشود و میتواند آن را در اختیار کتابخانه قرار دهد. این ایده شاید برگرفته از حرکتی مشابه در اروپا باشد که میگوید: «کتابت را بخوان و جای بگذار.»
رضا حاجیآبادی، مدیر انتشارات هزاره ققنوس که یکی از پایهگذاران این طرح است با اشاره به این که طرح نذر کتاب برای اولین بار به صورت محدود از دی 88 در ماه محرم و با هدف ادای دین به فرهنگ عظیم عاشورا به اجرا درآمد، بهجامجم گفت: این طرح ابتدا با حدود شش عنوان کتاب آغاز شد و هم اینک با توجه به استقبالی که صورت گرفته امسال به35 عنوان اثر و شش ناشر بزرگ، رسیده است.
وی افزود: کتابها یا از سوی خود افراد خیر یا توسط ستاد نذر کتاب توزیع خواهد شد و قیمت کتاب در عنوان های منتشر شده از هزار تومان تا 18 هزار تومان است که 50 درصد آن تخفیف داده میشود و دستکم نذری میتواند از یک جلد کتاب با هر قیمتی که متقاضی میخواهد، شروع شود.
این نویسنده کشورمان گفت: بسیار مهم است که فرهنگ عاشورایی را رواج دهیم و بر این باورم که امام حسین(ع) برای آن قیام نکرده که ما قیمه بخوریم، بلکه قیام امام حسین(ع) یکحرکت کاملا فرهنگی بوده و ضروری است که نذرفرهنگی را در سنت حسنه نذر جای دهیم.
وی با اشاره به این که سه گروه در طرح نذر کتاب دین خود را ادا میکنند، گفت: ناشران و نویسندگان در این طرح در کتابی که منتشر میشود 50 درصد تخفیف در نظر گرفتهاند که بدون شک نهتنها سودی نمیکنند بلکه متضرر هم میشوند و گروه دیگر خیرین هستند که 50 درصد هزینه اعلام شده را پرداخت میکنند و گروه سوم دوستداران فرهنگ عاشورایی هستند که قبول میکنند کتابی را که میخوانند در اختیار نفر بعدی قرار دهند.
کارهای فرهنگی روی زمین مانده
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدکاظم شمس، کارشناس دینی و فعال فرهنگی نیز با حسنه خواندن سنت نذر کتاب در ایام محرم به جامجم گفت: در اسلام برای انجام کارهای خیر و صدقه دادن تاکید بسیار شده است و یکی از ضروریترین کارهایی که با توجه به نیاز روز جامعه روی زمین مانده و باید به آن پرداخته شود کارهای فرهنگی است که نیازمند مشارکت همه مردم و تمام نهادها و سازمانهایی است که توان مالی دارند.
وی افزود: در انتقال فرهنگ عاشورا هیاتهای عزاداری نقش بسیاری داشتهاند که باعث انتقال شفاهی این فرهنگ شده، اما کتاب یک پدیده ماندگار است و پرداختن عمقی به موضوعات عاشورایی در قالب کتاب میتواند باعث آگاهی بخشی در این زمینه باشد چراکه در هیاتهای عزاداری نمیتوان به تمام اطلاعات دست یافت.
مدیر موسسه انتشاراتی بوستان کتاب در این باره افزود: فرهنگ نذر کتاب باید رواج داده شود و امروز نیاز معرفتی اقشار مختلف از کودک و نوجوان و کمسواد و کسانی که به اطلاعات عمیق نیاز دارند کمتر در حوزه دین و آیینهای عزاداری جدی گرفته میشود.
شمس ابراز امیدواری کرد: بتوانیم در آینده طرحهای اینچنینی را گسترش دهیم و بدانیم سفره امام حسین(ع) بیشتر معرفتی است تا این که بخواهیم آن را با برخی هیجانات نادرست که مرسوم شده، اشتباه بگیریم.
علاقهمندان برای حمایت از این طرح میتوانند از امروز با مراجعه به غرفه نذر کتاب در نمایشگاه عطر سیب که تا چهاردهم آبان در بوستان ولایت دایر است در این نذر فرهنگی شرکت کنند.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد