شرق:8 سال گذشته به روایت وزیر اقتصاد
نقدینگی به 500هزارمیلیاردتومان رسید و تورم هم برای اولینبار بعد از سالهای جنگ اندکی فراتر از 40درصد رفت. علی طیبنیا، وزیر اقتصاد که دیروز در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل بانک ملی سخن میگفت از این آمار پرده برداشت.
او همچنین به تناقض میان رشد فزاینده نقدینگی کشور و کمبود منابع مالی در بنگاههای تولیدی اشاره کرد و گفت: «در ارزیابیهای انجامشده 68درصد بنگاههای اقتصادی مشکل خود را کمبود سرمایه در گردش اعلام کردهاند.» او در ادامه به میزان تسهیلاتی که بانکها پرداخت کردهاند هم اشارهای کرد: «نسبت تسهیلات به سپردهها به 96درصد رسیده و متوسط نرخ ذخیره قانونی سپردهها نزد بانک مرکزی 13درصد است.» بر اساس آخرین آمار موجود، نقدینگی در پایان سال 91 به 460هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به رقم 500هزارمیلیاردتومانی پایان شهریور گذشته 40هزارمیلیاردتومان افزایش نشان میدهد. همچنین رشد نقدینگی در پایان سال 91 که به 30.8 درصد افزایش یافته بود، با آمار جدید به هشتدرصد کاهش یافته است. در صورتی که دولت یازدهم همین نرخ رشد را برای نقدینگی تا پایان سال حفظ کند، نقدینگی به 540هزارمیلیاردتومان خواهد رسید.
با این حال آنگونه که کارشناسان اقتصادی معتقدند، دولت در سالجاری با کسری بودجهای حدود 70هزارمیلیاردتومان روبهروست که این موضوع میتواند کنترل رشد نقدینگی و تورم را با مشکل مواجه کند. زمانی که محمود احمدینژاد در سال 84 زمام امور کشور را به دست گرفت، نقدینگی کشور بالغ بر 78هزار میلیاردتومان بود.
بعد از اتمام دو دولت احمدینژاد نقدینگی به 500هزارمیلیاردتومان رسید. یعنی در این هشتسال 422هزارمیلیاردتومان بر حجم نقدینگی اضافه شده است. از منظری دیگر نقدینگی در دو دولت محمود احمدینژاد نزدیک به 6.5 برابر شده است که این نیز رکوردی تاریخی است.
از آنجایی که دولت یازدهم از اواسط مردادماه سالجاری کار خود را آغاز کرد چندان نقشی در شکلگیری این میزان نقدینگی ندارد از اینرو اگر رکورد تاریخی نقدینگی 500هزارمیلیاردتومانی را به دولتهای محمود احمدینژاد نسبت دهیم، بیراه نگفتهایم.
100هزار میلیارد تومان چاپ پول
وزیر همچنین به میزان پولی که توسط بانک مرکزی چاپ شده اشاره کرد و گفت: «صدهزار میلیارد تومان پول توسط بانک مرکزی چاپ و منتشر شده که 48هزار میلیاردتومان به مسکن مهر اختصاص داده شده است.»
او ضریب فزاینده نقدینگی را اعلام کرد: «نقدینگی در حال حاضر به 500هزارمیلیاردتومان رسیده و ضریب فزاینده آن از پنج بالاتر است. همچنین نرخ پایه پولی به سطح صدهزارمیلیاردتومان رسیده است.»
زیان 20درصدی سپردهگذاران
زیر اقتصاد در بخشی دیگر از سخنان خود به نرخ سود بانکی هم که با تورم 40درصدی دیگر سود محسوب نمیشود، اشاره کرد: «اگر فردی یکسال پیش یکمیلیونتومان در یکی از بانکها سپردهگذاری کرده باشد 20درصد سود میگیرد.
این درحالی است که متوسط نرخ تورم 12ماهه بر اساس آمار بانک مرکزی 40درصد است بنابراین چنین فردی بهطور خالص 200هزارتومان ضرر کرده است.»
او در بخشی دیگر از سخنانش تورم را در کنار تجارت خارجی گذاشت تا وضعیت تجار و بازرگانان ایران در مقایسه با تجار سایر کشورها را بیشتر به تصویر بکشد.
وزیر در اینباره گفت: «وقتی کشورهای طرف تجارت با ما، تورم دو، سه یا چهاردرصد دارند تورم ما20درصد بود و در نتیجه محصولات ایران سال به سال گرانتر و محصولات خارجی ارزانتر شد و در پی آن واردات توسعه یافته و صادرات سرکوب شد. بنابراین توسل به منابع بانک مرکزی و تامین مالی فعالیتهای اقتصادی از این طریق اثری جز تجدید رکود ندارد.»
مرحله دوم هدفمندی فعلا اجرا نمیشود
وزیر اقتصاد بعد از پایان تودیع و معارفه مدیرعامل بانک ملی در حلقه خبرنگاران از خبرهای مهمتری پرده برداشت. او صراحتا گفت که مرحله دوم هدفمندی یارانهها تا زمانی که بازار به تعادل نرسد، اجرا نمیشود: «هدفمندی یارانهها را برای شرایطی پیشبینی میکنیم که تعادل در بازار پول، ارز و کالا فراهم شده باشد و توانسته باشیم تورم را مهار و نرخ ارز را یکسانسازی کنیم.
درواقع پس از برقراری آرامش در بازارها و ایجاد تعادل نسبی بحث مرحله دوم هدفمندی یارانهها مطرح خواهد شد.» او برای توقف اجرای مرحله دوم هدفمندی هم مثالی آورد: «هیچگاه بیماری را که تبآلوده است وارد اتاق عمل نمیکنند و برنامه دولت این است که در گام اول تب اقتصاد را مهار کند و سپس وارد گام دوم شود.»
به گزارش ایسنا طیبنیا در ادامه به بار مالی یارانه نقدی هم اشاره کرد: «دولت ماهانه سههزارو500میلیاردتومان صرف یارانه نقدی میکند. در حال حاضر تراز مالی هدفمندی یارانهها با مشکلات بسیار جدی روبهرو است. دولت هر ماه 1500میلیاردتومان از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی به دست میآورد. به این ترتیب دولت هرماه با دوهزارمیلیاردتومان کسری در پرداخت یارانه نقدی مواجه است که این مبلغ از محل سایر ردیفهای بودجه و درآمد شرکتهای تولیدکننده انرژی تامین میشود.
این روند موجب مخدوش شدن برنامه سرمایهگذاری آنها شده است.» او یارانه نقدی هرماه را با بودجه عمرانی کشور که حدود 10هزارمیلیاردتومان است مقایسه کرده و گفت: «منطقی و پذیرفتنی نیست در شرایطی که در کل سال کل طرحهای عمرانی و سرمایهگذاری دولت به حدود 10هزارمیلیاردتومان نمیرسد سالانه حدود 42هزارمیلیاردتومان را صرف پرداختهای نقدی میکنیم..»
افزایش قیمت حاملهای انرژی منتفی است
مجلس در قانون بودجه 92 پیشبینی کرده بود که قیمت حاملهای انرژی 38درصد افزایش یابد و این قانون باید از تیرماه سالجاری اجرا میشد اما این افزایش نه در روزهای پایانی دولت دهم و نه در دولت روحانی رخ داد.
هفته قبل زنگنه، وزیر نفت از بررسی قیمت بنزین در روزهای آینده خبر داد و حالا وزیر اقتصاد از عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی خبر میدهد: «با توجه به گذشت زمان شاید اکنون افزایش 38 درصدی نیز جوابگوی کمبود منابع مالی لازم نباشد. البته دولت قصد ندارد این میزان افزایش را در حاملهای انرژی اعمال کند.»
از بانک مرکزی استقراض نکردیم
او در پایان به دو سوال خبرنگاران پاسخ داد. اولین پرسش این بود؛ آیا اجرای قانون هدفمندی یارانهها بار مالی را به دولت تحمیل کرد؟ وزیر گفت: «بله، منابع مورد نیاز برای اجرای گام اول عمدتا از محل منابع بودجه و تعطیلی طرحهای عمرانی تامین شده است که درصدد اصلاح این روش هستیم.»
طیبنیا در پاسخ به دومین سوال هم گفت: «دولت یازدهم تاکنون برای پرداخت یارانه نقدی از بانک مرکزی استقراض نکرده است.»
طیبنیا در ادامه آماری از میزان واردات در هشتسال گذشته ارایه کرد: «در هشتسال گذشته میزان واردات از 20میلیارددلار به بیش از 70میلیارددلار رسیده و صادرات سرکوب شده که درواقع این مسایل نتیجه برداشتی انحرافی است که میشود با افزایش نقدینگی مشکل بخش تولید را حل کرد.»
وزیر اقتصاد از حذف دهکهای پردرآمد از فهرست یارانهبگیران خبر داد: «به تصمیم هیاتوزیران ستاد هدفمندسازی یارانهها جلسات خود را آغاز کرده و در ابتدا اقدام به ارزیابی و آسیبشناسی مشکلات مرحله اول اجرای این قانون کردیم.» به گفته وزیر اینکه امیدوار باشیم تحریمها در آینده نزدیک برداشته و گشایش حاصل شود، خیال باطلی است زیرا رفع تحریمها اقدامات بلندمدتی را میطلبد.
بانک مسکن را مقصر نمیدانم
وی با بیان اینکه ما بانک مسکن را در اعطای تسهیلات به مسکن مهر مقصر نمیدانیم، چراکه این بانک به وظایف خود عمل کرده است، گفت: مطالبات بانک مسکن نسبت به سایر بانکها پایین است.
وزیر اقتصاد در ادامه افزود: «دولتها در دوران بعد از انقلاب اسلامی تامین مسکن ارزانقیمت را در دستور کار خود قرار داده بودند، اما مشکلی که در دوره اخیر بهوجود آمد این بود که تصور میکردند بخش مسکن را میتوانند از طریق رشد نقدینگی و توسل به پول بانک مرکزی رونق دهند. تامین مسکن توده مردم هدف خوبی است، اما اینکه با افزایش نقدینگی بتوانیم یکسری از افراد را صاحب مسکن و تورم را به سایر آحاد مردم تحمیل کنیم شیوه درستی نیست.»
خراسان
ردپای برخی کارمندان ثبت اسناد و املاک در ماجرای کلاهبرداری زمین های اوقافی مشهد
رهبر انقلاب: از تحرک دیپلماسی دولت حمایت و پشتیبانی می کنیم
گزارشی از روند رو به افزایش زندگی مجردی؛ سقفی برای یک نفر
کیهان
وزیر کشو:مبارزه با قاچاق کالا و ارز به روش کنونی قابل قبول نیست
آسوشیتدس پرس:ایرانی ها باز هم شعار مرگ بر آمریکا سردادند
ظریف:لحن توهم آمیز اباما ناامیدم کرد
فعال فتنه از خوشحالی غش کرد!
جمهوری اسلامی
ظریف:سفر هیات ایرانی به سازمان ملل منجر به منزوی شدن گزارشهای ضدایرانی شد
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی:امکان همسانسازی حقوق مستمریبگیران در سال جاری وجود ندارد
وزیر بهداشت:بازگشت قیمت 140 قلم دارو به نرخ سال 91
مسکن در تهران 10 درصد ارزان شد
جوان
رهبرانقلاب:ما به دولت خدمتگزارمان خوشبین هستیم البته به امریکایی ها بدبینیم
خودسوزی به سبک انقلاب های عربی مقابل کاخ سفید
تکرار سناریوی نقش جهان اصفهان در کاخ گلستان
دولت:یارانه 21 میلیون نفر را حذف می کنیم
جام جم
مهندس ضرغامی:بودجه عمرانی صدا و سیما در 5.1 سال گذشته پرداخت نشده است
شرکت های نفتی آمریکایی آماده مذاکره با ایران هستند
حذف یارانه پردرآمدها در کشاکش دولت و مجلس
لغو روادید با کشورها در دستور کار دولت
آرمان
مجسمه 2 متری حافظ در اهواز به سرقت رفت
دولت و گردنه سخت انتخاب استانداران
یک گام تا قهرمانی والیبال ایران
ثبت بالاترین نرخ تورم طی 18 سال گذشته
شرق
ظریف:شعار دادن و مذاکره نکردن ساده است
8 سال گذشته به روایت وزیر اقتصاد
فیفا نام خلیج فارس را حذف کرد
توکلی:نقش سپاه در اقتصاد ایران
دنیای اقتصاد
چهار ماشین احمدینژاد را اسکورت میکند
نشست بی نتیجه درباره یارانه نقدی
تحلیل ظریف از سفر نیویورک
نقشه راه تامین مالی مسکن
تهران امروز
قنبری:ثبات فعلی اقتصادی نتیجه فعالیت های دیپلماتیک است
وزیر اقتصاد:گشایش کوتاه مدت اقتصادی خیال باطل است
انتقاد شدید پلیس از خودروهای بیکیفیت
والیبال ایران در فینال مسابقات آسیایی
آفرینش
ظریف:اوباما باید به تصمیم خود برای تعامل با ایران بر مبنای اعتماد متقابل پایبند باشد
تحویل 85 هزار واحد مسکن مهر پردیس تا دو سال و نیم آینده
جدول زمانی آزمون فراگیر ارشد پیامنور اعلام شد
آغاز ثبتنام مهمانی «مبنا» از امروز
بهار
خوش بینی فیصل نسبت به سیاست های تازه ایران
آقای رییس کل، شما پاسدار ارزش ریال هستید نه دلار!
لابی ایرانی مقابل لابی صهیونیستها در آمریکا
نفوذ آمریکاییها به بازار ایران
ایران
ویژگی های وزیر علوم از دید دانشگاهیان
پدیده های محبوب دنیای دیجیتال
عضویت در فیس بوک جرم است؟
آرامش در بازار ارز و طلا
سیاست روز
باید به آنچه آمریکایی ها می گویند با بدگمانی نگاه کرد
جایگاه نظرسنجی برای تصمیمگیری در مسائل کلان کشور
جدال اوباما و کنگره بر سر پول
نرخ تورم 40 درصدی در شهریور
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد