امروز هفتمین روزی است که گروهی از دانشآموزان بدون کتاب به مدرسه میروند؛ دانشآموزان سوم ابتدایی و سال هفتمیها هنوز کتابهایشان تکمیل نیست و فقط با چند کتاب درس میخوانند.
مدیر یکی از مدارس ابتدایی در رشت به جامجم میگوید برای جور کردن کتابهای دانشآموزان مدرسه (پایههای ششگانه) به انبار کتابهای درسی سرزده، اما چون آنجا کتاب نبوده بناچار به دوستانش در مدارس دیگر شهر رو انداخته و کتابهای اضافه آنها را گرفته است.
مدیری دیگر در شوشتر اما کمبودها را به روشی دیگر حل کرده است، او کتابهای سال قبل را بین دانشآموزان توزیع کرده و در هفته اول مهر، کلاسهای درس را به این طریق سرپا نگه داشته است.
در مدرسه آنها، دانشآموزان پایه سوم فقط دو کتاب جدید دارند و کلاس هفتمیها فقط سه کتاب، که بناچار درسهای بیکتاب را با کتابهای سال قبل میخوانند، در حالی که کتابهای این دو پایه امسال کاملا تغییر کرده و محتوای آن دگرگون شده است.
در شهرهای فومن و ایلام هم کلاس هفتمیها با کسری کتاب سال تحصیلی را شروع کردهاند. پیگیریهای جامجم نشان میدهد برخی معلمان این پایهها برای جلوگیری از اتلاف وقت، کتابها را از سایت آموزش و پرورش دانلود کردهاند و از روی آن به دانشآموزان جزوه دادهاند.
کمبود نداریم
اینها گفتههای معلمان و مدیرانی است که مشکل را ازنزدیک لمس کردهاند و بار دیگر مهر را با دلهرههایی که از سال گذشته زیر سایه استقرار نظام جدید آموزشی ایجاد شده، آغاز کردهاند.
اما در تهران در دفتر مدیرکل چاپ، توزیع و مواد رسانههای آموزشی وزارت آموزش و پرورش حرفهای دیگری زده میشود. سیداحمد حسینی از فشارهای کاری، سه شیفت کار کردن چاپخانهها و تلاش شبانهروزی برای رساندن کتابهای درسی به اقصینقاط کشور حرف میزند.
حسینی در گفتوگو با جامجم، کمبود کتابهای درسی را نمیپذیرد، چون او به چاپ 131 میلیون کتاب در 945 عنوان درسی اشاره میکند و میگوید: این میزان کتاب کفاف همه 12میلیون و 300 هزار دانشآموز را میدهد.
حسینی میگوید حتی کتابهای تازهتالیف دو پایه سوم ابتدایی و هفتم (اول متوسطه اول) نیز کامل است و به همه استانها فرستاده شده، اما اگر در جایی، کسی کتاب ندارد، یا به این علت است که مدیر مدرسه آمار دانشآموزانش را کمتر از تعدادی که هست اعلام کرده یا اینکه مثل این روزها در برخی استانها کامیون برای حمل کتاب از مرکز استانها به شهرها و روستاها سخت پیدا میشود.
حسینی حتی از واژگون شدن یکی از کامیونهای حامل کتابهای درسی در یکی از استانها حرف میزند و نتیجه میگیرد که بجز موارد استثنا، نه در تولید کتاب مشکل وجود دارد و نه در توزیع آن.
ماشین چاپ خراب شد
با این حال گرچه از دید مدیرکل چاپ و توزیع کتابهای درسی هیچ کمبودی وجود ندارد و هر استان به محض لب تر کردن، کتابهای مورد نیازش را دریافت میکند، اما رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزش و پرورش دیروز به مهر خبر داد که کتاب فرهنگ و هنر کلاس هفتمیها دهم مهر به دستشان خواهد رسید.
به گفته محیالدین بهرام محمدیان، این کتاب امروز توزیع میشود و حداکثر تا سه روز دیگر به دست دانشآموزان میرسد؛ خبری که آماده بودن همه کتابهای درسی را نقض میکند.
البته طبق توضیح او علت این تاخیر، خرابی ماشین چاپ قطع رحلی بوده است، یعنی موضوعی که تاخیر در این مورد خاص را توجیه میکند، اما با وجود این هنوز معلوم نیست کمبودهایی که مدیران، معلمان و دانشآموزان از آن گلهمیکنند از چه ناحیهای آب میخورد، آن هم در شرایطی که به گفته مسئولان نه کمتر از نیاز کتاب چاپ شده و نه توزیع کتابها مشکل دارد.
مریم خباز - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد