این تصویر چند سالی است که به حافظه آرشیو عکسها پیوسته است، نه فقط بهایندلیل که نتایج کنکور مدتهاست اینترنتی اعلام میشود و دیگر از آن روزنامه پر و پیمان اسامی خبری نیست، بلکه حال و هوای قبولیها و مردودیهای کنکور هم همین اندازه تغییر کرده است.
همان سالها و حتی کمی نزدیک تر،همراه با اخبار اعلام نتایج کنکور، گزارشهایی در رسانهها درباره اینکه شکست در کنکور پایان زندگی نیست و موضوعات اینچنینی منتشر میشد، کنکور غول بزرگی شده بود که آینده جوان ایرانی را در دستانش گرفته بود و تنها راه ورود به زندگی کاری محسوب میشد.
معنی قبول شدن در کنکور و به عبارتی موفقیت در این آزمون اکنون اما بیشتر به معنای قبول شدن در رشتهای محبوب و دارای بازار کار و در دانشگاهی دولتی معتبر و غیرپولی است.
در طرح حذف کنکور هم که مراحل اولیه آن شروع شده، فقط چیزی که از این آزمون بزرگ میماند، دقیقا همین است، آزمونی برای رشتهها و دانشگاههای خاص.
براساس آمار ارائه شده از سوی سازمان سنجش آموزش کشور از مجموع 712 هزار و 367 ظرفیت ایجاد شده، سهم دانشگاههای دولتی روزانه 102 هزار و 630 نفر معادل 4.14 درصد است.
بر این اساس، رقابت چالش برانگیز در کنکور سراسری امسال برای 14 درصد از داوطلبان بوده و حدود 86 درصد آنها به مراتب دغدغه کمتری داشتهاند، بویژه که وجود بیش از 10 هزار رشته محل بدون کنکور، دانشجوشدن را ساده کرده است.
با این حساب، دست غول کنکور رو شده است و به همه آن نگرانیها و هشدارهای پیشین پاسخ داده شده و دیگر ورود به دانشگاه و قبولی در بسیاری از رشتههای کنکور، کاملا دست یافتنی است اما موضوعی در این میان، قابل تامل است که اتفاقا نگاه منصفانهای میطلبد.
برای 14 درصدی که برای دانشگاههای غیرپولی رقابت میکنند، همچنان کنکور آزمون پرهراسی است، زحمت فراوانی برایش میکشند و سرانجام سهم آنها از بازار کار و مشاغل، در بیشتر مواقع به اندازه همان 86 درصد است.
غول کنکور شکست خورده، اما غولهای جدیدی وارد شدهاند که تلاش این اقلیت را در برخی مواقع، بیاجر و مواجب میکند و دستکم برای آن اکثریت این دلخوشی را ساختهاند که با زحمت کمتری به صف بیکاران پیوستهاند.
مستوره براداران نصیری - دبیر گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
با مسعود کاویانی، درباره تاریخچه، روند شکلگیری و افقهای پیش روی رادیو معارف گفتوگو کردیم
گپوگفت «جامجم» با چند هنرمند رادیویی در آغاز سال جدید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با حجتالاسلام مصباحی مقدم دکتر پیغامی و دکتر صمصامی مطرح شد