برگی از تاریخ

ترور ناجوانمردانه احمد شاه مسعود

12 سال پیش در روز 9 سپتامبر سال 2001 میلادی فرمانده احمد شاه مسعود، وزیر دفاع افغانستان و مشهور به شیر پنجشیر در یک حمله انتحاری ناجوانمردانه توسط دو تروریست عرب وابسته به شبکه القاعده کشته شد.
کد خبر: ۵۹۶۰۱۹
ترور ناجوانمردانه احمد شاه مسعود

به گزارش جام جم آنلاین، احمدشاه مسعود در روز 2 سپتامبر 1953 میلادی در روستای جنگلک منطقه پنجشیر در شمال کابل متولد شده بود.پدرش سرهنگ دوست محمد از افسران ارتش افغانستان در دوران سلطنت محمد ظاهر شاه بود.

مسعود آموزشهای ابتدایی را در روستای بازارک (که اکنون مرکز ولایت پنجشیر است) آغاز کرد و زمانی که پدرش به ماموریت در ولایت هرات منتقل شد، مسعود نیز به ادامه آموزش در آنجا پرداخت و تا سطح متوسطه در هرات تحصیل کرد.

شاه مسعود در جریان تحصیل در دانسکده پلی تکنیک کابل، با فعالان سیاسی مخالف دولت داود خان آشنا شد، یک بار در جریان این فعالیتها دستگیر شد و در سال 1974 به پیشاور در پاکستان رفت.

با وقوع کودتای کمونیستی نورمحمد تره‌کی، احمد شاه مسعود با رهبری دسته‌های کوچک مجاهدین، عملاً  مبارزه علیه رژیم کمونیستی وابسته به شوروی را آغاز می کند. مسعود در راس یک گروه از چریک‌های  نورستانی وارد پنجشیر می‌شود واولین دسته‌های منظم چریکی را در درهٔ پنجشیر ایجاد می‌کند.

در جریان ده سال حضور ارتش شوروی در افغانستان و دوره چهار ساله پس از آن، که دولت تحت حمایت شوروی در افغانستان بر سر قدرت بود، دره پنجشیر تنها منطقه غیرقابل نفوذ برای نیروهای اشغالگر روس و سربازان دولتی به شمار می رفت.

این مقاومت درازمدت، از احمد شاه مسعود چهره ای مطرح در میان رهبران و فرماندهان مجاهدین ساخت و او را به "شیر پنجشیر" معروف کرد.

در سال 1991 میلادی، زمانی که دکتر نجیب الله، آخرین رییس دولت کمونیستی افغانستان پذیرفت که قدرت را به گروههای مجاهدین واگذار کند، مسعود نیز به همراه نیروهای تحت امرش وارد پایتخت شد.

این فرمانده تاجیک تبار، در طول حکومت چهار ساله مجاهدین، وزیر دفاع دولت برهان الدین ربانی و از طرفهای اصلی در جنگهای داخلی کابل بود که به کشته شدن هزاران تن و ویرانی بخش بزرگی از پایتخت انجامید.

دیگر گروههای اصلی درگیر در این جنگها، نیروهای تحت امر حزب اسلامی گلبدین حکمتیار (پشتون)، شبه نظامیان تحت امر ژنرال عبدالرشید دوستم (ازبک) و نیروهای حزب وحدت اسلامی به رهبری عبدالعلی مزاری (هزاره) بودند.

جنگهای داخلی مجاهدین، با تسلط شبه نظامیان طالبان بر پایتخت پایان یافت و گروههای مجاهدین که تا پیش از آن با همدیگر می جنگیدند، ائتلافی علیه طالبان تشکیل دادند.

پس از پیروزیهای طالبان در شمال افغانستان، فرمانده مسعود از پایگاه سنتی اش در دره پنجشیر به مقاومت علیه طالبان به خصوص در مناطق شمال شرق و شمال کابل ادامه داد.

به دنبال شکست نیروهای ژنرال عبدالرشید دوستم در شمال افغانستان، فرمانده مسعود رهبری جبهه متحد مخالف با طالبان را در دست گرفت.

دره پنجشیر زادگاه و پایگاه سنتی مسعود، برای طالبان نیز همانند ارتش شوروی، غیرقابل نفوذ باقی ماند.

در روز 9 سپتامبر سال 2001 میلادی دو عرب با پاسپورت مراکشی  به بهانه مصاحبه به مقر فرماندهی احمد شاه مسعود در خواجه بهاءالدین در ولایت تخار در شمال شرق افغانستان آمدند.

تروریست ها مدعی شده بودند خبرنگاران یک شبکه بلژیکی و مراکشی‌الاصل هستند، اما بعداً مشخص شد که تونسی و از اعضای القاعده بودند و پاسپورت‌هایشان نیز مسروقه بوده است.

هنوز اندکی از مصاحبه نگذشته بود که بمبی که درون دوربین فیلم برداری تروریستها جاسازی شده بود ، منفجر شد و احمد شاه مسعود  48 ساله، شیر پنجشیر، مبارزی که  25 سال هرگز تسلیم هیچ نیروی خارجی و نیروهای وطن فروش نشده بود ، تسلیم مرگ شد.

هر دو تروریست وابسته به القاعده که به دستور اسامه بن لادن مرتکب این حمله شده بودند نیز به قتل رسیدند. خبر مرگ مسعود با پنج روز تاخیر منتشر شد و پیکر او در دره پنجشیر دفن شد.

کمتر از یک ماه پس از کشته شدن مسعود، حکومت طالبان با حمله نیروهای بین‌المللی سقوط کرد و با روی کار آمدن دولت جدید در افغانستان سالگرد مرگ او روز شهید نام گرفت و تعطیل رسمی در این کشور اعلام شد. بهرام افتخاری.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۴
فرمانی
Iran, Islamic Republic of
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۰
۰
۰
من كه یك ایرانی هستم از همون روزی كه اون رو شناختم بسیار مجذوب این دلیر مرد شدم خدا بیامرزدش چقدر جایش در این دنیا خالی است
لطف الحق
-
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
۰
۰
از شما بخاطر متن زیبایتان و علاقمندی برادران ایران نسبت به فرمانده مسعود تشكر.
ما در افغانستان فقط همان مسعود را داشتیم كه هرگز تكرار نخواهد شد او باثباتترین سیاست گر،شجاع ترین فرمانده و وطندوست ترین رهبر بود كه تاریخ معاصر افغانستان شاهدش بوده است.
او را وهابی های عربی با كمك باداران غربی شان از ملت در ماتم نشسته افغانستان گرفتند تا در این منطقه صاحب پایگاهی برای یكه تازی خویش شوند.
خالد
-
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۸
۰
۰
سلام
خیلی دوست دارم یكی مثل جناب احمد شاه مسعود بودم واقعا الان درافغانستان یكی مثل ایشون بسیار نیاز هس كاش یكی باشه كمر همت ببنده وعلم مبارزه بلند كند برای مبارزه با تروریست جهانی به امید ان روز
یاحق
احمدولی
Afghanistan
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۷
۰
۰
واقعاً اگر قضاوت بی طرفانه كنیم شخصیت احمد شاه مسعود متفاوت تر از تمام نگاه با سایر رهبران جهادی... است امروز كشور ما در تمام ابعاد زندگی به یك رهبر ملی همچو ابر مرد بزرگ مسعود نیاز دارد اما نیست، این ضایعه بزرگ است، به هر روحش شاد باد و یادش گرامی باد......................

نیازمندی ها