در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بیشک به دنبال یافتن علت بروز این خونمردگیها که هر چند وقت یکبار، در نواحی مختلف بدنت ظاهر میشود، هستی.
با این حال خوب است بدانی که در بسیاری موارد اگر این خونمردگیها همراه با عوارض و نشانههای دیگری که ناشی از بیماریهای انعقادی یا داخلی است نباشد، مشکل خاصی را برای شخص به همراه نخواهد داشت.
دکتر سیدمسعود داوودی، متخصص پوست و مو در اینباره توضیح میدهد: بروز خونمردگیهای ناگهانی و مکرر ابتدا باید از نظر وجود بیماریهای انعقادی خون و نیز بیماریهای داخلی مورد بررسی قرار بگیرد، اما در بسیاری موارد، این نوع خونمردگیها به اشکالات ساختمانی عروق در برخی افراد و بویژه خانمها بازمیگردد.
این عضو هیات علمی دانشگاه در گفتوگو با جامجم با تاکید بر اینکه برخی افراد به طور ژنتیک عروق شکنندهای دارند و به دنبال تماسهای مختصر نیز دیواره مویرگهایشان پاره میشود، میگوید: البته علت بروز چنین خونمردگیهایی در بسیاری موارد، به کمبود ویتامین C مربوط میشود. در افراد مسن خونمردگی به علت آسیبپذیری جداره عروق، زیاد اتفاق میافتد.
خونمردگی و کبود شدن پوست شرایطی است که طی آن، خون از داخل رگها بیرون میآید و وارد پوست، توده مخاطی و دیگر اعضا از قبیل ماهیچهها و استخوانها میشود.
وقتی کوفتگی خونمردگی میآورد
اصولا کبودی زیر پوست بر اثر نشت خون و ورود آن به داخل بافت زیر پوست ایجاد میشود. گرچه در برخی موارد، مشکلات انعقادی مانع خروج خون به خارج از عروق و بروز خونمردگی زیر پوستی میشود، اما اصلیترین عامل کبودی پوست ضربه و کوفتگی ناشی از آن است.
ضربهها حتی ممکن است زمانی که اصلا متوجه نیستیم به بخشی از بدن مان وارد شود و آثار کبودی از خود به جا گذارد. البته نباید فراموش کنیم که برخی نقاط بدن مانند اطراف چشم نسبت به هر نوع ضربه بسیار حساس و برخی نقاط دیگر مانند کشاله ران و دیگر قسمتهای گوشتی بدن نسبت به ضربهها مقاومتر است.
با این حال متخصصان پوست تاکید میکنند که بیشتر ضربه وارده به بدن باعث تخریب و بازشدن رگهای خونی در پوست، غشاهای مخاطی یا اندامهای دیگر میشود و کبودی همراه با درد و ورم، پاسخ التهابی بدن به جراحت و آسیب است. زمانی که کوفتگی در پوست گسترش یابد، باعث قرمزی، سیاهی و بعد آبی یا بنفش شدن پوست میشود و هنگامی که خون از سوی بدن جذب شود، رنگ کوفتگی به زرد مایل به سبز تبدیل میشود. چنین خونمردگیهایی معمولا پس از مدت کوتاهی بهبود مییابد.
کبودی پوست ؛ نشانهای خطرناک
از آنجا که اشکال در سیستم انعقادی خون یکی از دلایل مهم بروز مکرر کبودی زیر پوست تلقی میشود، دکتر داوودی توصیه میکند در صورت بروز کبودیهای ناگهانی و مکرر بهعنوان یکی از عوامل موثر، از طریق آزمایش خون مورد ارزیابی قرار بگیرد.
این متخصص پوست به بیماریهای خودایمنی مثل لوپوس (بیماری خودایمنی که با درد و تورم مفاصل همراه است) و آرتریت روماتوئید (التهاب مفاصل) بهعنوان عوامل موثر در بروز کبودی زیر پوست در برخی افراد اشاره میکند و میگوید: حتی کبودیهای مکرر، اگر با خونریزی از لثهها و ابتلا به عفونتهای مکرر همراه باشد، میتواند نشانهای از ابتلا به بیماری خطرناکی چون سرطان خون تلقی شود. برخی بیماریهای زمینهای با افت پلاکتهای خون، خونریزی از لثهها و خونمردگیهای وسیع همراه است.
البته در برخی موارد، مصرف داروهایی مثل آسپیرین، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، آنتیبیوتیکها، آنتیهیستامینها و رقیقکنندههای خون، همچنین گزش حشرات میتواند کبودی به همراه داشته باشد. کمبود ویتامین C از علتهای موثر در شکنندگی عروق محسوب میشود که با مصرف قرصهای خوراکی ویتامین C قابل جبران است.
دکتر داوودی در پاسخ به این پرسش که آیا باید کبودی ناخن را جدی بگیریم یا خیر، میگوید: مهمترین علت کبودی ناخن ضربه و آسیبهای شغلی، ورزشی یا تفریحی است که پس از مدت کوتاهی از بین میرود، اما خونمردگیهای خطی زیر ناخن که بدون علت خاصی ایجاد شود، میتواند ناشی از بیماری درماتومیوزیت باشد که نوعی بیماری التهابی است که با تغییرات تخریبی در ماهیچهها و پوست همراه است. پس نباید فراموش کرد که کبودی مداوم و ناگهانی در پوست یا ناخن که علت خاصی برای آن پیدا نمیکنیم، نیاز به پیگیری جدی دارد.
پونه شیرازی - گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم:
ببخشید اقای دكتر اگه یك نَفَر بعد هر نوع ضربه ای بدنش كبود نشه علتش چیه و باید چیكار كرد كه بشه!؟