قلعه قمچقای در پنج کیلومتری غرب روستای قمچقای و 60 کیلومتری شمال شرق شهر بیجار از یک سو به درهای مشرف است که در قدیم به دره شاهان شهرت داشته و صخرههای تیغمانند و هولناک کوهی که قلعه در آن ساخته شده با پرتگاههای بلند، بالا رفتن از آن و رسیدن به دژ را بسیار دشوار کرده است.
رودهایی که از اطراف بنا میگذرند، درههای عمیقی را بهوجود آوردهاند که ارتفاع برخی قسمتهای آن بیش از 200 متر است.
راه دسترسی به این قلعه که در سمت شمال از ارتفاع کمتری برخوردار است، بقایای دیواری عریض و محکم از سنگ لاشه با ملات و برج های نیمه استوانهای دارد.
در داخل این قلعه نیز سفالهایی از دوره اسلامی و قرن ششم و هفتم هجری قمری به چشم میخورد.
تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریکی است که با دست ساخته شده است و یک نفر به دشواری میتواند از آن بگذرد.
از استحکام و موقعیت قلعه نیز چنین برمیآید که جنگهای سختی در منطقه برای تسلط بر این دژ درگرفته است.
این قلعه، از جنوب غربی، جنوب شرقی و شرق نیز به پرتگاههای دیگری مشرف است از این رو، ایجاد استحکامات برای این قلعه لازم نبوده است، اما در سمت شمال که پشته ارتفاع کمتری دارد ساخت دیوار برای دفاع از قلعه ضروری بوده است.
بقایای حصار قلعه یادآور دیوارهای تخت سلیمان بوده و به دوره ساسانی تعلق دارد. در پای پشته سنگی، حصارهای دیگری عمود بر بستر رودخانه کشیده شده است و نشانههای استحکام قلعه و نیز پی خانههایی در اطراف آن مشهود است.
وسعت قلعه که بالغ بر پنج هزار مترمربع است با مخازن متعدد آب که در سنگ بریده شده و پناهگاه زیرزمینی آن که با عمق 41 پله در زیر قلعه بنا شده حاکی از وجود تمدن درخشانی در این منطقه بوده است.
در میان مردم منطقه، قلعه قمچقای به نام قلعه آیتوس مشهور است و حتی داستانها و افسانههایی در مورد آیتوس، سردار قلعه و جنگهایی که وی انجام داده و همچنین وضعیت داخل قلعه بر سر زبانهاست.
سنگهای تراش خورده قمچقای دارای مشخصاتی نیست که بر مبنای آن بتوان زمان ساخت بنای قلعه را به دقت تعیین کرد، با این حال به احتمال قوی میتوان آن را متعلق به دورههای پیش از میلاد مسیح دانست که تا دورههای ساسانی و اسلامی نیز مورد استفاده بود.
انباری که به ارتفاع 1.4 متر در کوه ساخته شده و تونلی با 42 پله که آن را هم در دل کوه حفر کردهاند، نشانه دیگری از اهمیت ویژه این قلعه است.
گفتنی است این قلعه تاریخی و دیدنی همواره مورد بازدید گردشگران ایرانی و خارجی قرار گرفته و انتظار این است که در تعطیلات نوروز 92 هم گردشگران بسیار از این قلعه تاریخی دیدن کنند.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد