اولویت های اجتماعی رئیس جمهوری آینده

بررسی واعلام اولویت های اجتماعی از مصدر و موضع قوه مجریه امر ساده ای نیست و محتاج تحقیق و تاملی جدی است. چرا که مسائل اجتماعی کشور در کنار دیگر رخدادها و مسائل از پیچیدگی و تنوع فراوانی برخوردار شده است.
کد خبر: ۵۲۵۵۲

اما در عین حال باید تاکید داشت که با توجه به نرخ بالای قشر جوان در کشور و اهمیت آنها به عنوان آینده سازان این کشور، محوریت تعیین اولویت ها باید به سمت آنها باشد.
بی گمان ایجاد اعتماد و اطمینان در افکارعمومی و در سطح جامعه نسبت به تحقق اهداف و برنامه های اجتماعی و بهبود شرایط فردی، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی از جمله محوری ترین اقدامات محسوب می شود.
تحقق اهداف اجتماعی و بهبود شرایط اجتماعی نیز بدون توجه و عنایت لازم به مسائل اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی امکانپذیر نیست. شرایط توسعه و وضعیت کشور نیز به گونه ای است که فرصت برای برنامه ریزی های تک بعدی ، سلیقه ای و یکسویه خصوصا در حوزه مسائل اجتماعی باقی نمانده است و باید با تدبیر و درایت از تشتت در انتخاب الگوی توسعه پرهیز شود.
در واقع آنچه در برنامه چهارم توسعه کشور و ذیل ارشادات و تاکیدات رهبر معظم انقلاب تدوین و فراهم شده است، مهمترین و الزامی ترین ماموریت قوه مجریه و نامزدها باید باشد.
به عبارت روشن ، فراهم آوردن زمینه های مناسب و یافتن روشهای موثر برای تحقق صحیح و جامع برنامه چهارم توسعه اولویت اصلی و راهبردی نامزدها محسوب می شود.
نامزدهای ریاست جمهوری ضمن توجه به تحقق شایسته برنامه چهارم توسعه و یافتن راهکارهای منطقی ، بومی و قابل دسترسی ، باید توجه بیشتری به مقولاتی نظیر; مسکن، اشتغال، تامین اجتماعی و رونق اخلاق گرایی در روابط فردی و اجتماعی نمایند.
اگر مردم و بخصوص جوانان ایرانی احساس امنیت ، عدالت و آرامش را در کشور تجربه و کسب ننمایند و تعامل و تعادلی نسبی بخصوص در نسبت با آینده ای روشن و در چشم اندازی مثبت، شکل نگیرد، امیدواری به بهبود دیگر شرایط، آرزویی عبث و بیهوده است.
عدالت اجتماعی در این مسیر محوری ترین مفهوم و رکن در برنامه ریزی هاست. جامعه ما با توجه به شرایط جهانی و نیز تجربه گفتمان های توسعه اقتصادی و سیاسی بیش از هر زمان دیگری محتاج عدالت اجتماعی و نهادینه شدن آن است. و در این میان مقدمه توفیق تمامی برنامه ریزی های اجتماعی بخصوص برنامه چهارم توسعه با توجه به ویژگی ها و اختصاصات آن، وجود و ایجاد شرایط قابل قبول و مساعد اجتماعی است تا همراه با مشارکت همه مردم هر چه سریع تر تحقق یابد.
عدم توجه به شرایط مناسب اجتماعی و تحقق عدالت اجتماعی سبب خواهد شد، هیچ یک از اهدافی که برای توسعه کشور تعیین و توصیف شده است، تحقق پیدا نکند و روندی نامناسب و ناشایست با جامعه اسلامی و اهداف آن جایگزین گردد.
در این صورت پدیده فرار مغزها، تشدید می شود و به دلیل عدم وجود امنیت لازم و نفی ثبات در کشور، سرمایه گذاری های اقتصادی محدود شده و با افزایش بیکاری و بالا رفتن مطالبات به حق مردم و افزایش طبیعی بزهکاری و نابهنجاری های اجتماعی ، گسست اجتماعی شکل گرفته و ما را هر چه بیشتر با شکاف توسعه روبه رو می سازد، اما عارضه مهم شاید همان کاهش مشارکت مردمی و ملی باشد که مشروعیت و حاکمیت نظام را زیر سوال خواهد برد.
آنچه در شرایط فعلی اهمیت دارد تحلیل درست و واقع بینانه شرایط فعلی و اتخاذ روشها و برنامه های مناسب برای مدیریت مسائل و مشکلات اجتماعی و کم نمودن فاصله موجود با شرایط مطلوب است ، که باید در اولویت قرار گیرد.
به هر حال، تجربه توسعه و الگوهای آن در کشور ما داستان ویژه ای دارد که ضروری است در نخستین فرصت، اندیشمندان و عالمان در باب آن به تحلیل و گفتگوی جدی بپردازند و باآسیب شناسی جامع، دقیق و البته علمی و بدون تعصب ، دستمایه ای محکم و قابل اتکا برای ادامه مسیر فراهم آورند.
تامل بر تجربه توسعه اقتصادی گفتمان سازندگی و توسعه سیاسی نشان می دهد که ما در برخی از زمینه ها با پیشرفت هایی رو به رو بوده ایم ، اما نتایج مورد انتظار را به دست نیاورده ایم!
چرایی این رویداد، پرسش مهمی است که پیش از ارائه گفتمان توسعه اجتماعی و یا هر الگوی دیگر به عنوان راه حل ، لازم است پاسخ آن را بدرستی تبیین شود.
به هر تقدیر، شرایط نه چندان مناسب اجتماعی در کشور سبب شده است نگاهها به سمت و سوی توسعه اجتماعی برود. اما آیا این الگو، روشی مناسب و راه حلی صحیح برای گشایش امر و خروج ایران از شرایط بحرانی است یا نه ; موضوع و مساله ای دیگر است و نمی توان به همین سادگی به آن پاسخی مثبت داد.
در عین حال به عنوان یک موضوع مهم و قابل بحث نمی توان از ضرورت توسعه اجتماعی بخصوص در شرایط فعلی کشور سخن نگفت و یا لااقل به آن نیندیشید. هر چند که در تجربه توسعه اقتصادی و سیاسی نباید بی اعتنا به توسعه اجتماعی می بودیم و شاخصها و پارامترهای آن را نادیده می گرفتیم.
در واقع توسعه اجتماعی و نیز توسعه انسانی از جمله شرطهای توفیق هر یک از کشورهای در حال توسعه است و همه فعالیت ها با همین جهت گیری و برنامه می باید تنظیم شود.
تاکید و توجه به توسعه انسانی و جنبش نرم افزاری در چشم انداز برنامه چهارم توسعه و رکن قرار دادن عدالت اجتماعی با توجه به تجربه گفتمان های توسعه اقتصادی و سیاسی ، رویکردی اصیل ، اساسی و منطقی است که نباید از آن غافل بود.

دکتر محمدمهدی مظاهری
عضو هیات علمی دانشگاه تهران
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها