گام درجاده استقلال دارویی کشور

هر چند این روزها در کشورمان بیوتکنولوژی با تولید محصولات کشاورزی فراریخته و دستکاری ژنتیکی شده پیوندی ناگسستنی دارد، اما نباید از نظر دور داشت که بیوتکنولوژی صنعتی هم ، همزمان با بیوتکنولوژی کشاورزی در حال رشد و توسعه است.
کد خبر: ۴۹۵۳۶

صرف نظر از زیانهای احتمالی که رهاسازی موجودات فراریخته در طبیعت دربر دارد، استفاده از روشهای بیوتکنولوژی در تولید دارو و فرآورده های دارویی در قرن اخیر سرآغاز دوره روشنی از درمان بیماری هایی است که تولید واکسن یا دارو برای بهبود آنها با هزینه های سرسام آور ممکن بود و یا امکان ساخت و تولید آن با این هزینه ها هرگز در کشور فراهم نمی شد.
بیوتکنولوژی برای صنعت داروسازی یک پیامد امیدوارکننده و حرکتی رو به جلو است ؛ حرکتی که ما را به بهبود وضع دارویی کشور امیدوارتر و امیدهای بیماران محتاج به داروهای سنتز شده را تقویت می کند.
با توجه به این که شرکتهای داروسازی در کشورمان تاکنون ماده موثره و اصلی داروها را وارد می کرده اند و تنها وظیفه بسته بندی و شکل دهی آنها را به عهده داشته اند، افتتاح اولین مجتمع تحقیقاتی دارویی کشور با حضور معاون دارویی وزیر بهداشت آقای احمدیانی نقطه عطفی در خودکفایی علمی است. گزارشی در همین زمینه با هم می خوانیم:


صبح شنبه چهارم مهرماه است ، قرار است مجتمع تحقیقاتی دارویی سیناژن در سیمین دشت کرج با حضور دکتر ابوالحسن احمدیانی ، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی افتتاح شود.
این مجتمع تحقیقاتی که از 10 سال پیش تاکنون بخشهایی از آن شروع به کار کرده و به بهره برداری رسیده ، همچنان در حال رشد و تغییر است.
اخیرا سایتی در این مرکز طراحی شده که به گفته دکتر هاله حامدی فر ریاست مجتمع ، اقدام به تولید داروهای نو ترکیب کرده است و دارویی با نام اینترفرون بتا را در سطحی وسیع تر تولید می کند.
این دارو برای درمان بیماری ام.اس به کار می رود و با توجه به پیچیدگی ساخت آن ، تاکنون از خارج کشور وارد می شد.
این طرح با همکاری معتبرترین مرکز تحقیقات کاربردی اروپا، انستیتو فرانهوفر آلمان در دستور کار قرار گرفته و بزودی وارد بازار دارو می شود. دکتر حامدی فر می گوید: محدوده سنی بیماری ام.اس در کشور ما نسبت به سایر کشورها خیلی پایین است.
این بیماری مهمترین شاخصه یک جوان یعنی تحرک را از او می گیرد. قرار است از این به بعد در سایت تحقیقاتی جدید مجتمع ، داروی اینترفرون بتا با هدف درمان این بیماری ساخته شود.
دکتر حامدی فر می گوید: هدف ما خدمت به جامعه تحقیقاتی و تولیدی کشور است ؛ از 10 سال گذشته با تولید آنزیم های تحقیقاتی شروع کردیم و رفته رفته به سمت تولید محصولات تشخیص بالینی رفتیم.
تشخیص طبی در ایران مساله بسیار حساسی است و حدود 4سال است که شرکتهای داروسازی ایرانی از فرآورده های مجتمع ما در ایران استفاده می کنند.
وزارت صنایع و معادن می گوید: ما امروز با افتتاح این مجتمع تحقیقاتی به راههایی برای دستیابی به تحقیق در صنایع نوین امیدوار شدیم ، اما باید برای حفظ و تقویت این جایگاه بیشتر تلاش کنیم.
بسیاری از شرکتهای تحقیقاتی در کشور ما در ابتدای کار به تحقیق و توسعه علمی اهمیت داده اند، اما بعد از مدت کمی این مساله مهم را به فراموشی سپرده اند. یکی از ارکان رشد و توسعه علمی این است که بتوانیم اطلاعات علمی خود را به روز کنیم.
به اعتقاد من این گونه شرکت ها باید با تیمهای تحقیقاتی و دانشگاهی ارتباط داشته باشند و طرحهای کلان درازمدت را به طرحهای قابل طرح و کوچکتر تقسیم کنند تا با استفاده از توان دانشگاهی ، در این زمینه ، همیشه حرکتی رو به جلو داشته باشند.


همزمان با پیشرفت های علمی باید رشد کرد
تضمین موفقیت در صنایع دارویی بر پایه دانش بیوتکنولوژی ، تنها از طریق کسب اطلاعات جدید ممکن خواهد بود.
اگر شرکتهای تحقیقاتی نتوانند اطلاعات خود را به روز کنند، در درازمدت در تامین تکنولوژی های روز عقب خواهند ماند، حتی در مزیتهایی که امروز ما را جلوتر از سایر رقبا مطرح کرده است.
در این مجتمع علاوه بر محصولات تشخیص طبی کیت های PCRوالایزا برای تشخیص بیماری های عفونی هم ساخته می شود و برای اولین بار در ایران روی تکنولوژی پپتید صناعی کار کرده اند، تا جایی که امروز متخصصان در این مجتمع 4پپتید صناعی را در خط تولید دارند.
سایت تحقیقاتی جدید این مجتمع که امروز به بهره برداری رسید از نظر محوریت و پیچیدگی در کل منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بی نظیر است.


جمع نخبه ها جمع است
دکتر ابوالحسن احمدیانی ، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت می گوید: ما همیشه دنبال این هستیم که آمار بدهیم ، چند نخبه از کشور فرار کرده اند به جای این که کمی فکر کنیم و ببینیم خودمان چند نخبه علمی را ناامید کرده ایم.
ویژگی منحصر به فرد این سایت تحقیقاتی این است که گروهی از افراد علمی و متخصص در دانش امروز را گرد هم جمع کرده است. این مجتمع تحقیقاتی نقطه شروعی برای تولید ماده موثره داروها بخصوص فناوری تولید داروهای سنتزی در کشور است و با مسائلی در قالب صنایع نوین روبه روست ؛ صنایعی که هنوز در ایران نوپا هستند و احتیاج به حمایت های اقتصادی دارند.
دکتر هاشمی ، رئیس مرکز صنایع نوین ، محمد بیات به عنوان محقق این واحد تحقیقاتی می گوید: ما در آزمایشگاه سنتز مواد شیمیایی داروهای گنادورولین ، بوسرلین استات ، تریپتورلین استات و پروستوگلاندین را که به عنوان داروهای ضدسرطان پروستات مصرف می شوند، سنتز می کنیم.
این داروها مدتها در کشور به عنوان داروهای وارداتی مطرح بوده اند و با وجود این که در بخش تحقیقات بیوتکنولوژی با تحریم مواجه بوده ایم ، با سنتز این پپتیدها بدون دخالت نیروهای خارجی توانستیم نیاز داخلی کشور را برآورده کنیم.
مهندس سعید قدیریان می گوید: کارهایی که در بخش شیمی برای سنتز داروها انجام می شود، منحصر به فرد است. ما در این مجتمع علاوه بر بخش تحقیقات بخش تولید هم داریم. البته ما دارو تولید نمی کنیم بلکه ماده موثره اصلی داروها را که تاکنون به کشور وارد می شد، برای شرکت های داروسازی تهیه می کنیم.
با توجه به تحقیقات انجام شده دیگر نیازی به وارد کردن مواد اولیه دارویی با قیمتهای گزاف نیست. ما می توانیم مطابق استانداردهای جهانی مواد اولیه را خود تولید کنیم و بسته بندی و فرمولاسیون آن را به شرکت های داروسازی بسپاریم.

عاصفه اله وردی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها