
در چنین شرایطی تمام جانداران، حیاتی دوباره مییابند. گیاهان و گلها جوانه میزنند و موجودات از خواب زمستانی برمیخیزند. به نظر تک تک ما که هرسال این چرخه را شاهد هستیم، چنین فرآیند پیچیده و شگرفی یک رویداد طبیعی به شمار میآید.
البته این سهلبینی از هزاران سال پیش با بشری که به آن عادت کرده همراه بوده و شاید به همین دلیل است که تلاش چندانی برای پرده برداشتن از راز جوانه زدن گیاهان در فصل بهار صورت نگرفته است. اما آیا تاکنون از خود پرسیدهاید که چرا گیاهان در بهار جوانه میزنند و چرا این رویداد در فصول دیگر سال مثلا پاییز و زمستان روی نمیدهد؟ دانشمندان متوجه شدهاند در پس فرآیند جوانه زدن گیاهان، آن هم در ابتدای بهار مکانیسم پیچیدهای نهفته است. البته این مکانیسم خاص را نمیتوان نوعی مکانیسم مغزی عنوان کرد، چون برخلاف جانوران، درختان و در کل گیاهان ساختار مغزی ندارند.
اما اینکه چرا گیاهان جوانه میزنند و این کار را نیز به جای فصول دیگر سال، تنها در بهار انجام میدهند همواره جای پرسش بوده است؛ پرسشی که به نظر میرسد محققان پاسخی قانعکننده برای آن ارائه دادهاند. در گذشته نیز گروههای مختلفی از دانشمندان و عمدتا محققان علوم زیستشناسی گیاهی بر آن بودند تا کلید حل این معما را پیدا کنند، اما کشف ساختار مولکولی نهفته در پس این فرآیند نیاز به بهرهگیری از فناوریهای نوینی داردکه در گذشته خبری از آنها نبوده است.
گیاهان همواره پس از سپری کردن یک دوره سرد سال که در فصل زمستان روی میدهد، برای جوانه زدن آماده میشوند. در کل گیاهان در فصل بهار و در فرآیندی موسوم به «بهاره شدن» شروع به جوانهزدن میکنند. این فرآیند به کمک ساختار مولکولی که COLDAIR نام دارد و بنیان و اساس ساختار حافظه سلولی گیاهان را تشکیل میدهد انجام میگیرد. این مولکول به درخت هشدار میدهد فصل سرد سال فرارسیده و تا چند هفته دیگر زمان مناسب برای شکوفه زدن خواهد رسید.
حالا که با شروع سال نو زمین و زمان حیاتی دوباره را ازسر میگیرند بیاییم همراه با طبیعت به استقبال بهار برویم و ما هم نو شویم. نوروزتان مبارک.
بهاره صفوی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
«جامجم» در گفتوگو با کارشناسان به بیماری گوارشی شایع شده در کشور پرداخته است