لیگ برتر بسکتبال

لیگی که به جوانان فرصت می‌دهد

درباره لیگ برتر بسکتبال صحبت زیاد است. هر چند این لیگ به پایان نرسیده و بازی‌های مرحله حذفی به سال آینده موکول شده است، اما امروز می‌توان درباره کیفیت لیگ برتر نظر داد.
کد خبر: ۴۶۰۶۲۶

لیگ برتر براساس تعریفی که دارد برای بسکتبال ایران چه کرده است؟ در بعد جوانگرایی، اندوخته‌های این لیگ برای تیم ملی بسکتبال کدام است؟ سرمایه‌گذاری باشگاه‌ها چه میزان بوده و بازیکنان خارجی چه سهمی در افزایش کیفیت لیگ برتر داشته‌اند؟ مسئولان با برنامه‌ریزی بازی‌ها و داوران در قضاوت‌ها، بازیکنان و مربیان برای لیگ برتر بسکتبال چه کرده‌اند؟ آیا امکانات تیم‌ها در شهرهای مختلف بیشتر شده و شهرهای ایران صاحب امکانات مناسب برگزاری رقابت‌ها هستند و می‌توانند توان اجرایی و برنامه‌ریزی بازی‌ها را بالا ببرند؟

لیگ 12 تیمی بسکتبال برتر ایران در همان هفته‌های شروع دو نیمه شد.شش تیم وضعیت خود را با توان مالی که داشتند مشخص کردند.

شش تیم هم تلاش خود را برای راهیابی دو تیم دیگر به جمع بالانشینان از سر گرفتند تا وارد راند حذفی شوند.

فدراسیون بسکتبال در دوره‌های قبلی، بازی‌ها را به همین روش برگزار کرد و امسال با معرفی هشت تیم، بار دیگر بازی‌های حذفی برگزار می‌شود تا در نهایت، لیگ برتر بسکتبال قهرمانش را بشناسد.

محمود مشحون رییس فدراسیون بسکتبال اولین کسی است که البته بعد از اعتراف درباره سطح پایین بازی‌ها در هفته‌های ابتدایی، می‌گوید: مرحله رفت و برگشت بازی‌ها خیلی جذاب تمام شد و تا هفته‌های پایانی معلوم نبود تیم‌ها چه جایگاهی در رده‌بندی دارند. این فصل با توجه به تغییراتی که در نحوه بسته شدن تیم‌ها ایجاد شد، باز هم شاهد رقابت‌های جذابی بودیم. شاید سطح لیگ در ابتدای فصل پایین بود، اما پس از چند هفته حاشیه‌های امنیتی تیم‌ها از بین رفت و تمامی باشگاه‌ها با رقابتی نزدیک وارد میدان شدند. فراموش نکنیم این رقابت‌ها در شرایطی با این کیفیت برگزار شد که جوانان ایرانی در آن اصلی‌ترین نقش‌ها را ایفا می‌کردند.

جوانان بسکتبال با مقررات فدراسیون که تیم‌ها را مجاز به استفاده از یک بازیکن در مرحله اول لیگ برتر کرده بود، فرصت بازی بیشتری در رقابت‌های امسال پیدا کردند. این قانون اما اعتراض‌ها و انتقادهایی را از سوی مربیان به همراه دارد و برخی معتقدند باید با استانداردهای روز دنیا پیش رفت و حضور بازیکنان خارجی باعث رونق بیشتر کار از جمله پیشرفت جوانان می‌شود.

مشحون درباره دیدگاه‌های تازه فدراسیون بسکتبال در استفاده از بازیکنان جوان گفته است: هدف فدراسیون این بود که تیم‌ها از بازیکنان جوان خود استفاده کنند و به آنها فرصت کسب تجربه بدهند. این هدف به طور غیرمستقیم در لیگ انجام شد و با کاهش تعداد بازیکنان خارجی، جوانان ایران توانستند شایستگی‌هایشان را اثبات کنند البته در ابتدای فصل خیلی‌ها، فضایی ایجاد کردند تا با تاکید بر کمبود بازیکنان خارجی کیفیت لیگ را زیرسوال ببرند که خوشبختانه در جریان مسابقه‌ها و با درخشش بازیکنان ایرانی این مساله نیز حل شد. خوشبختانه باشگاه‌ها نیز با استفاده مناسب از بازیکنان جوان به فدراسیون در رسیدن به اهدافش کمک کردند. حضور بازیکنان جوان در لیگ و باشگاه‌های غرب آسیا فرصت بزرگی بود که تجربه گرانبهایی به بسکتبالیست‌های ایرانی داد.

امسال تیم‌های بسکتبال به لحاظ مالی با مشکلات فراوانی روبه‌رو هستند. تیم بسکتبال ذوب آهن به عنوان نایب قهرمان سه دوره لیگ برتر از بحران مالی رنج می‌برد و بازیکنان این تیم مطالبات خود را از باشگاه دریافت نکرده‌اند.

وضعیت تیم‌های لوله
a.s شیراز و جهش ترابر قم و پویا هم تعریفی نداشته است. شهرداری گرگان با پشتوانه مردمی و پیگیری‌های مسوولان شهر، روزگارش را در لیگ برتر سپری می‌کند، اما در مجموع وضع و اوضاع مالی تیم‌ها آشفته است.

محمود مشحون مشکلات مالی را عامل ضربه زدن به بسکتبال می‌داند: متاسفانه یکی از مشکلات تیم‌ها در فصل اخیر بحران‌های شدید مالی آنها بوده است. تعدادی از تیم‌ها از جمله ذوب آهن که نماینده بسکتبال ایران در غرب آسیاست با این معضل روبه‌روست و من امیدوارم مجلس و دولت به یاری باشگاه‌های ورزشی بشتابند و مسائل مالی آنها را برطرف کنند چرا که در بلندمدت آسیب زیادی به بسکتبال وارد می‌شود.

متاسفانه در لیگ برتر بسکتبال، برتری تیم‌ها تا حدود زیادی براساس میزان هزینه و بودجه مصرفی تیم‌هاست، امروزه اگر تیمی خواهان حضور و یا ماندگاری در مسابقات لیگ برتر است، باید پول و یا حامی مالی داشته باشد، به نوعی می‌توان گفت امروزه پول مجوز حضور، ماندگاری و درجه برتری تیم‌ها در مسابقات لیگ برتر شده است.

مانند فولاد ماهان اصفهان که با منابع مالی وارد لیگ برتر شد. مشکلات مالی تیم‌ها و بالا و پایین کشیدن دلار سبب شد تا تعدادی از آنها در حساس‌ترین بازی‌ها، بازیکنان خارجی خود را از دست بدهند که البته تکیه کردن بیش از اندازه به بازیکنان خارجی این قبیل مشکلات را به بار آورده است.

ادامه بازی‌ها در سال 91

حسن نوربخش رییس کمیته داوران و مسابقه‌های فدراسیون بسکتبال سطح داوری‌ها را خوب توصیف می‌کند.

نکته: امروزه اگر تیمی خواهان حضور و یا ماندگاری در مسابقات لیگ برتر است، باید پول یا حامی مالی داشته باشد، به نوعی می‌توان گفت امروزه پول مجوز حضور، ماندگاری و درجه برتری تیم‌ها در مسابقات لیگ برتر بسکتبال شده است

او می‌گوید: اشتباه در امر قضاوت وجود دارد، اما داوران بسکتبال سعی دارند اشتباهات خود را به حداقل برسانند. در مرحله اول لیگ برتر بسکتبال تعداد بازی‌های حساس و نزدیک کم نبودند.

این حساسیت‌ها بعضی وقت‌ها داوری‌ها را دچار چالش می‌کرد، اما نوربخش اعتقاد دارد داورانش از پس بازی‌های حساس خوب برآمده‌اند.

او درباره داوران جوان هم گفته است: فدراسیون روی جوانان سرمایه‌گذاری کرده و این مساله تنها شامل بازیکنان نیست بلکه در داوری هم ما جوانگرایی کرده‌ایم. این لیگ از همه لحاظ متعلق به جوانان است.

برگزاری ادامه لیگ برتر در سال 1391 برای تیم‌هایی که در اسفند بازی‌های غرب آسیا را برگزار می‌کنند بسیار مفید است. تیم‌های مهرام، ذوب آهن و پتروشیمی بندر امام سرگرم این بازی‌ها هستند.

علاوه بر آن هر کدام از این تیم‌ها در لیگ برتر ایران بازی‌های معوقه دارند. نوربخش می‌گوید: صعود مهرام و ذوب آهن به نیمه نهایی غرب آسیا و برنامه‌ریزی «وابا» (فدراسیون بسکتبال غرب آسیا) برای مرحله رفت بازی دو تیم در روز 15 اسفند باعث شد تا برنامه قبلی‌مان به هم بریزد و به این ترتیب پلی‌آف هشت تیم اول را در روز 20 فروردین 91 برگزار می‌کنیم، اما در مورد چهار تیم پایین، بر سر برنامه قبلی‌مان هستیم.

او درباره نظر برخی تیم‌ها برای برگزار نشدن بازی‌های چهار تیم پایین گفته است: هنوز هیچ‌کس از ما چنین درخواستی نکرده و تنها تیم قم خواستار برگزاری بازی پس از تعطیلات نوروز شده چرا که این تیم بازیکن خارجی‌اش را به کشورش برگردانده است. در هر حال ما برنامه‌ریزی لازم را برای هر شرایطی داریم و برای برگزار نشدن مسابقات رده‌بندی هم تمام تیم‌ها باید موافقت کنند، در حالی که در مورد تیم‌های قم و زنجان موافقت با این موضوع بعید به نظر می‌رسد.

ایرانی‌ها تعیین‌کننده‌اند

بازیکنان لیگ برتر بسکتبال درباره لیگ امسال نظرهای متفاوتی دارند. جواد داوری ملی‌پوش بسکتبال ایران در مورد کم بودن بازیکنان خارجی و حضور جوانان می‌گوید: با کم شدن خارجی‌ها در این فصل درست است که از کیفیت رقابت‌ها تا حدودی کاسته شد، اما جوانان هم به اعتماد به نفس خوبی رسیدند و توانستند خودنمایی کنند. اگر همین روند یک یا دو سال دیگر ادامه داشته باشد به نظرم مشکلات افت لیگ هم از بین می‌رود و مربیان به این باور می‌رسند که به جوانان باید بیشتر اعتماد ‌کنند و تیم‌ ملی هم ثمره‌اش را می‌بیند.

سعید داورپناه ملی‌پوش تیم بسکتبال پتروشیمی بندر امام درباره این فصل از لیگ برتر ایران می‌گوید: این دوره از رقابت‌های لیگ برتر سطح کیفی پایینی داشته، اما ویژگی بزرگ آن میدان دیدن بازیکنان جوان است. بسکتبالیست‌های ایرانی در این فصل فرصت خوبی داشتند تا خودشان را نشان دهند. در این شرایط بازیکنان ایرانی تعیین‌کننده می‌شوند و نقش اصلی تیم‌ها را در جریان مسابقه برعهده دارند. به نظر من این ویژگی لیگ فوق‌العاده است، شاید سبک جدید لیگ در این فصل جواب ندهد، اما در سال‌های آینده شکل جدیدی به بسکتبال ایران خواهد داد. به نظر من این فصل نقطه عطفی برای جوانان بود.

داورپناه معتقد است هر تغییری خوبی و بدی‌هایی دارد.او می‌گوید: کاهش تعداد بازیکنان خارجی باعث می‌شود جوانان زمان بیشتری برای بازی داشته باشند، اما از تجربه حضور در کنار بازیکنان خارجی محروم می‌شوند، در مجموع معتقدم مزیت‌های این تغییرات بیشتر و بهتر است.

محمد رضاپور - جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها