در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در خبر فارس آمده بود که ایران از تحویل محموله 500 هزار بشکهای به بزرگترین شرکت پالایشگاهی یونان (هلینکس) خودداری کرده است.سیدپیروز موسوی، مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی نیز به «جامجم» گفت: ایران در شرایط فعلی برای فروش نفت به سایر مشتریان خارجی بجز شرکتهای انگلیسی و فرانسوی دستورالعملی ندارد و صادارت نفت به یونان همچنان ادامه خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، پس از اعلام اتحادیه اروپا درخصوص تحریم نفتی ایران از اول جولای (تیرماه سال آینده) ایران به 6 کشور اروپایی یونان، ایتالیا، اسپانیا، هلند، پرتغال و فرانسه که عمدهترین خریداران نفتی ایران هستند، هشدار داد تنها در صورتی به این کشورها نفت خواهد فروخت که آنان قراردادهای 2 تا 5 ساله برای خرید نفت از ایران امضا کنند. علاوه بر این تضمین دریافت پول نفت صادراتی و برداشتن هرگونه حقی برای لغو قراردادها به صورت یک طرفه از دیگر شروط ایران برای فروش نفت به اروپاییها عنوان شده است.
پس از اعلام قطع فروش نفت ایران به شرکتهای انگلیسی و فرانسوی در هفته گذشته قیمت نفت در بازارهای جهانی با جهش مواجه شد و هماکنون نفت برنت دریای شمال با قیمت 126 دلار در هر بشکه روبهرو شده است.
پیش از این کارشناسان بینالمللی هشدار داده بودند با تحریم نفتی ایران قیمت نفت با نوسانات شدید و افزایش روبهرو خواهد شد. در حال حاضر یونان یکی از کشورهای اروپایی است که با بحران شدید اقتصادی، اجتماعی دست و پنجه نرم میکند و سیاستهای سختگیرانه دولت برای جبران بدهیها که به کاهش دستمزد کارمندان و افزایش قیمت برخی کالاها منجر شده، آشوبها و اعتراضات خیابانی زیادی را به دنبال داشته است.
کمکهای مالی اتحادیه اروپا به این کشور برای نجات از بحران اقتصادی نیز نتوانسته است به درمان این مشکل یونان کمک کند.براساس این گزارش، ایران در برخی موارد نفت خود را برای فروش به سایر کشورها از بنادری خارج از آبهای خلیجفارس و بنادر حوزه به فروش میرساند که بندر اسماعیلیه در مصر (آبراهه سوئز) و بندر روتردام در هلند از جمله آنها هستند. ایران با ارسال نفت خام خود برای ذخیرهسازی در مخازن بنادر مذکور نفت را از آنجا به سایر کشورها از جمله جنوب اروپا و از طریق دفتر فروش نفت ایران در سوئیس به سایر کشورها صادر میکند.
محل تحویل نفت در قراردادهایی که شرکتهای خریدار نفت با شرکت ملی نفت ایران منعقد میکنند، در گزارشی که فارس منتشر کرده نیز آمده بود، که محل تحویل محموله 500 هزار بشکهای به یونان خارج از بنادر ایران بوده است.
افزایش قیمت نفت مشکلی بزرگتر از بحران مالی
در همین حال، روند صعودی قیمت انواع نفت خام که تا حدود زیادی متاثر از اقدام ایران به قطع صادرات نفتی به برخی کشورهای اروپایی است، در بازار جهان در حال تبدیل شدن به مشکلی جدیتر از بحران بدهی یونان است.به گزارش واحد مرکزی خبر، روزنامه دیلیتلگراف در شماره دیروز خود در اینترنت با درج این مطلب نوشت، در حالی که با بحران بدهی برخی کشورهای اروپایی بخصوص یونان اتحادیههای پولی در معرض فشارهای جدی قرار دارند و سیاستمداران فاقد تخصص مالی مستاصلتر از همیشه سعی دارند در برابر واقعیات اقتصادی گریزناپذیر مقاومت کنند، شاخصهای اقتصادی مهم بویژه قیمت نفت درخور توجه است.در سال 2001، روزانه 76 میلیون و 600 هزار بشکه نفت در جهان مصرف شد.
سال گذشته این رقم فقط با گذشت یک دهه با افزایش 16 درصدی به 89 میلیون و یکصد هزار بشکه در روز رسید. در سال 2011، اقتصاد جهان دچار رکود شد و رشد جهانی تولید ناخالص داخلی از 2/5 درصد در سال قبل از آن به 8/3 درصد کاهش یافت.
اما مصرف نفت در سال 2011 تقریبا یک درصد افزایش داشت و قیمت نفت خام به طور متوسط به بشکهای 111 دلار رسید که بیش از 40 درصد نسبت به سال 2010 بالاتر رفت.آژانس بینالمللی انرژی میگوید که تقاضا برای نفت خام در سراسر (کشورهای) سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در حال کاهش است. با توجه به اینکه اقتصادهای غربی همچنان ضعیفاند و منطقه یورو به سمت رکود میرود، اقتصادهای پیشرفته نفت خام کمتری مصرف میکنند.
اما ارقام موجود حتی پیشبینیهای این آژانس در مورد میزان تقاضا برای نفت نشان میدهد، مصرف نفت در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در سال 2012 فقط 9/0 درصد کاهش دارد.
در عین حال پیشبینی میشود تقاضا در میان کشورهایی که عضو این سازمان نیستند، از جمله اقتصادهای بزرگ نوظهور در شرق، 8/2 درصد افزایش یابد. به این ترتیب مصرف کلی نفت خام در جهان امسال همچنان یک درصد دیگر افزایش خواهد داشت که مشابه سال 2011 خواهد بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد