شاید گربه های خانگی یا ولگرد این تصور اشتباه را به وجود آورند که موجوداتی ضعیف هستند و همواره به غذا و زباله های انسان برای بقا نیازمندند. اما به گفته "الن بک" استاد دامپزشکی دانشگاه پوردو، گربه ها شکارچیانی ماهر هستند که از رفتارهای سازشکارانه و انطباق پذیری برخوردارند.
به گفته بک، گربه ها شکارچیان اصلی حیوانات کوچک و گاه موذی هستند و می توانند در زمانی که شکار برایشان نایاب است، به عنوان یک حیوان تنها به خوبی بقای خود را حفظ کنند و در مقابل در زمان وفور شکار تعداد آنها نیز افزایش پیدا می کند.
این همان دلیلی است که وجود گربه ها را در زندگی انسانها الزامی می کند. گربه ها به واسطه کشتن موشها در انبارهای غلات و دانه های غذایی برای کنترل تعداد این آفت های موذی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و حیاتی به شمار می روند.
برای مثال در هندوستان گربه ها در کاهش میزان اتلاف محصولات دانه های خوراکی به واسطه دستبرد جونده ها نقشی بسیار تاثیرگذار دارند. به بیانی دیگر شاید این درست باشد که انسان غذای گربه ها را تامین می کند، اما بدون گربه ها، اولین اتفاقی که خواهد افتاد کاسته شدن از میزان غذای انسان خواهد بود.
تصور اینکه در صورت ناپدید شدن گربه ها تعداد جونده ها به چه اندازه افزایش پیدا خواهد کرد، چندان دشوار نیست. این رویداد تا به حال به اندازه ای رخ داده است که چندین مطالعه علمی توانسته اند تصویری کلی از آن ارائه کرده اند.
یکی از این مطالعه ها که در سال 1997 در بریتانیا انجام گرفته نشان می دهد که یک گربه خانگی به صورت متوسط طی شش ماه 11 جونده را می کشد، این به آن معنی است که 9 میلیون گربه ای که در بریتانیا زندگی می کنند سالانه 200 میلیون جونده موذی را از بین می برند.
بر اساس گزارش لایو ساینس، مطالعه ای دیگر در نیوزیلند که در سال 1979 انجام گرفته نشان می دهد با کاهش پیدا کردن شدید تعداد گربه ها در جزیره ای کوچک در نیوزیلند، تعداد موش ها به صورت ناگهانی چهار برابر شد که این رویداد نیز تاثیرات بیولوژیکی دیگری در پی خواهند داشت.
برای مثال در همین جزیره در نیوزیلند محققان مشاهده کردند با افزایش غیر قابل کنترل موش ها، تعداد مرغهای دریایی به واسطه نابود شدن تخم این پرندگان توسط موش ها به شدت کاهش پیدا کرد.
بنابراین، اگر گربه هایی که در سرتاسر جهان زندگی می کنند به صورت ناگهانی از بین بروند، نه تنها نسل برخی از پرندگان منقرض می شود، بلکه انبارهای غلات و سایر خوراکی ها جولانگاه موش ها شده و انسان باید تدابیر موثری را برای مقابله با این جانور موذی بیاندیشد.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت