آمریکا و معضل دلارهای گمشده ‌عراق

ایالات متحده آمریکا پس از سرنگونی حکومت صدام حسین حدود 20 میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده‌ عراق را به بغداد بازگرداند. ظاهرا یک سوم از این پول که برای کمک به بازسازی عراق در نظر گرفته شده بود، ناپدید شده است.
کد خبر: ۴۰۹۹۰۸

به گزارش دویچه وله، سرنوشت میلیاردها دلاری که در سال‌های 2003 و 2004 میلادی از ایالات متحده آمریکا به عراق ارسال شد تا کنون چنان که باید مطرح نبوده است. بنابر گزارش‌ها حدود 20 میلیارد دلار که در دوران تحریم عراق در صندوق ذخیره بانک مرکزی آمریکا نگهداری می‌شد، پس از سقوط صدام حسین به صورت اسکناس به بغداد منتقل شده است.

بزرگترین سرقت تاریخ آمریکا

کنگره‌ آمریکا در سال‌های گذشته فهرستی از دلارهای ارسالی به عراق را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده که چگونگی مصرف 6 میلیارد و 600 میلیون دلار از این پول‌ها نامشخص است. رسانه‌های آمریکایی احتمال می‌دهند رد دلارهای گمشده هرگز پیدا نشود.

پول‌هایی که پس از سقوط صدام با هواپیماهای باربری آمریکا به عراق فرستاده شد، برای بازسازی این کشور در نظر گرفته شده بود. روزنامه لس آنجلس تایمز، روز 4 ژوئن به نقل از استوارت بوان، بازرس کل بازسازی عراق نوشت احتمال به سرقت رفتن بخشی از این پول‌ها منتفی نیست. او می‌گوید در این صورت این، بزرگترین سرقت در تاریخ ایالات متحده خواهد بود.

اختلاف واشنگتن و بغداد

استوارن بوان به شبکه تلویزیونی سی ان ان گفته است که تشکیلات حکومتی در آن سال‌ها به هیچ وجه قانونمند و منسجم نبوده است. او معتقد است در آن دوران درگیری‌های داخلی و تغییرات مداوم در وزارت‌خانه‌ها، عراق را به "غرب وحشی" تبدیل کرده بود. بوان خاطر نشان می‌کند، موارد متعددی از سوء استفاده‌های مالی در برخی وزارت‌خانه‌ها شناخته شده است.

اشپیگل انلاین در گزارشی که شامگاه پنج شنبه 16 ژوئن منتشر کرده است نوشت: ماجرای میلیاردها دلار گمشده یکی دیگر از حکایت‌های غریب جنگ عراق به شمار می‌رود؛ حکایتی که می‌تواند روابط بغداد و واشنگتن را به تیرگی بکشاند. این دو کشور در مورد نهادهایی که مسئول کنترل پول‌های منتقل شده به عراق بوده‌اند، اختلاف نظر دارند.

احتمال شکایت عراق

دولت آمریکا و مقام‌های عراقی یکدیگر را مسئول سرنوشت دلارهای گمشده می‌دانند. ظاهرا مسئولان عراقی به استوارت بوان گفته‌اند در صورت نیاز برای بازپس گرفتن این پول‌ها به دادگاه شکایت خواهند کرد. ایالات متحده تا کنون بیش از 60 میلیارد دلار برای بازسازی عراق اختصاص داده است. به رغم این، ناظران معتقدند که این کشور ممکن است در صورت شکایت بغداد مجبور به پرداخت 6 میلیارد و 600 میلیون دلار ناپدید شده شود.

هنری واکسمن، یکی از نمایندگان بانفوذ کنگره آمریکا که پیشتر ریاست کمیسیون نظارت بر دولت را بر عهده داشته می‌گوید: سازمان ملل در تحریم‌های خود علیه رژیم صدام،آمریکا را موظف کرده که از دارایی‌های مردم عراق حفاظت کند. او می‌گوید، واشنگتن اکنون نمی‌تواند سرنوشت تمام دارایی‌های بلوکه شده‌ بغداد را روشن کند و ممکن است مجبور به جبران آن شود.

انتقاد به سیاست‌های مالی آمریکا در عراق

در حالی که مقام‌های آمریکایی هنوز به اسناد مربوط به چگونگی هزینه شدن دارایی‌های عراق دست پیدا نکرده‌اند، جستجوی دلارهای ناپدید شده همچنان ادامه دارد. بازرس کل بازسازی عراق خبر از بررسی‌های گسترده‌ای می‌دهد که قرار است سرنوشت پول‌های ارسالی از آمریکا در سال‌های 2003 و 2004 را روشن کند.

استوارت بوان می‌گوید: وظیفه‌ ما به عنوان بازرسان مالی این است که مشخص کنیم این پول‌ها چگونه مصرف شده یا مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.

سازمانی که برای نظارت بر بازسازی عراق در سال 2004 تشکیل شد و بوان ریاست آن را بر عهده دارد، همواره از منتقدان نحوه‌ هزینه شدن پول مالیات‌دهندگان آمریکا درعراق بوده است. بوان سه سال پیش با توجه به از سرگیری صادرات نفت عراق و بالا رفتن بهای آن ادامه‌ کمک مالی آمریکا به این کشور را غیر ضروری ارزیابی کرده بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها