گزارش میدانی جام‌جم از سکونتگاه غیررسمی آق‌تپه در استان البرز

زندگی به وقت محرومیت

شهرها و جاذبه ها

تپه تاریخی آق‌تپه احیا می شود

تپه باستانی و تاریخی آق‌تپه به وسعت حدود 50 هکتار در جنوب غربی شهر پیش قلعه و 15کیلومتری شمال شرق آشخانه مرکز شهرستان مانه و سملقان خراسان شمالی واقع شده است. آق‌تپه در زبان ترکی محلی این منطقه به معنی تپه سفید است که به گفته بومی‌ها دلیل نامگذاری آن رنگ روشن خاک این تپه است.
کد خبر: ۳۸۳۲۹۵

این محوطه تاریخی که در تاریخ 16/3/56 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، یک استقرار شهری نسبتا بزرگ از هزاره اول قبل از میلاد تا اوایل دوران اسلامی است که هویت و تاریخ شهر پیش‌قلعه را تا 3000 سال قبل تایید می‌کند. اما متاسفانه در سال‌های گذشته به دلیل فقدان ضوابط مناسب، بخش‌های جنوبی، مرکزی و شمال شرقی محوطه در اثر ایجاد جاده آسفالته، فعالیت‌های عمرانی ناشی از رشد و توسعه شهر پیش‌قلعه، فعالیت‌های کشاورزی و ایجاد منبع آب تخریب شده است.

با وجود قدمت تاریخی این تپه پژوهش‌های باستان‌شناختی در این منطقه بسیار ضعیف بوده است و در همین راستا طرح گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه تاریخی آق‌تپه با مجوز شورای باستان‌شناسی استان و با نظارت معاونت حفظ و احیا و ثبت آثار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در اواسط آذرماه آغاز شد و در مدت یک ماه عملیات میدانی آن به پایان رسید.

مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری خراسان شمالی دلایل انجام این طرح را قرارگیری تپه مذکور در کنار شهر پیش‌قلعه، تبدیل این اثر به یک جاذبه تاریخی ـ فرهنگی و پشتوانه هویت شهری و لزوم حل مشکلات اجتماعی ناشی از موقعیت اثر دانست و گفت: این طرح به عنوان اولین قدم در جهت رشد و توسعه فرهنگی، گردشگری در جلگه رود اترک با تفاهم و همکاری شهرداری پیش‌قلعه انجام شد.

علی کاظمی یادآور شد: طی انجام عملیات میدانی طرح بیش از 40 گمانه آزمایشی در اطراف محوطه برای شناخت وسعت شهر تاریخی آق‌تپه ایجاد شد که کشف موقعیت یک کوره سفال پزی از دوران ساسانی یکی از نتایج مهم این اقدام بود.وی مهم‌ترین برنامه این اداره‌کل را در رابطه با محوطه تاریخی آق‌تپه، حل مشکلات مالکیتی و تبدیل آن به یک سایت موزه فضای باز جهت معرفی تاریخ و فرهنگ شهر پیش‌قلعه دانست و عنوان کرد: منطقه شمال خراسان به عنوان حد فاصل ارتباطی بین فرهنگ‌های فلات مرکزی ایران و فرهنگ‌های آسیای میانه چه در دوران‌های پیش از تاریخ و چه در دوران‌های تاریخی تا اسلامی حائز اهمیت بوده است.

جواد آگاهی / جام‌جم بجنورد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها