دستگاه‌ها، یکدیگر را مقصر کندی مسکن مهر معرفی می‌کنند

گروه اقتصاد: در حالی که علی‌رغم عزم جدی دولت، بروز برخی مشکلات، روند اجرای پروژه مسکن مهر را در برخی استان‌ها با کندی مواجه ساخته است، در تازه‌ترین تحول بانک‌ها، صندوق تعاون کشور و چند مقام وزارت مسکن و شهرسازی هر یک دیگری را به کم‌کاری دراین‌باره متهم می‌کنند. به گزارش خبرنگار ما، چندی پیش در گزارشی به بررسی دلایل کندی و عدم پیشرفت ملموس پروژه مسکن مهر در کشور پرداخت و از دولت خواست ریشه کندی این طرح راهبردی را بررسی کند.
کد خبر: ۲۵۲۱۱۶

این گزارش با پرداختن به اثرات مثبت اجرای مسکن مهر به عنوان متعادل‌کننده قیمت مسکن در کشور و تلاش برای صاحبخانه کردن محرومان، از ریشه‌هایی یاد کرد که باعث کندی و عدم پیشرفت این پروژه شده‌اند.

بخشی از این ریشه‌ها در کم‌کاری دستگاه‌های دست‌اندرکار مسکن مهر خلاصه می‌شد که گزارش «جام‌جم» اشارات کوتاهی به آن داشت. با این حال دیروز چند دستگاه دست‌اندرکار در اجرای مسکن مهر با واکنش‌هایی یکدیگر را به کم‌کاری در انجام وظایفشان برای پیشبرد مسکن مهر متهم کردند. چند مقام سازمان مسکن و شهرسازی استان‌ها، صندوق تعاون کشور را مسوول کندی در اجرای مسکن مهر معرفی کردند و صندوق تعاون کشور نیز بانک‌ها را به کم‌کاری، فرافکنی و شایعه‌سازی با هدف فرار از مسوولیت‌های قانونی خود در اجرای مسکن مهر متهم کرد.

لذا به نظر می‌رسد دخالت دولت و ارزیابی عملکرد دستگاه‌های دخیل در پروژه مسکن مهر برای تحرک بخشیدن به این ابتکار ارزنده ضروری باشد تا اهداف این پروژه با وجود اختصاص منابع مالی مکفی و حمایت‌های کامل قانونی در عمل محقق شود.

بلوکه شدن آورده مردم توسط صندوق تعاون، مانع جدی مسکن مهر

معاون مسکن سازمان مسکن و شهرسازی استان فارس گفت: بلوکه شدن پول آورده مردم در مسکن مهر از سوی صندوق تعاون، مانع جدی اجرای این پروژه است.

ابراهیم بهاروند در گفتگو با فارس، با بیان این که مردم در طرح مسکن مهر از 500 هزار تا 5 میلیون تومان آورده برای آماده‌سازی زمین داشته‌اند، گفت: همه این وجوه در صندوق تعاون تجمیع شده و آن صندوق هم اعلام کرده تا 21 ماه این پول باید بماند و پس از آن وام 5 میلیون تومان به افراد پرداخت می‌کند که مردم هم به دلیل قسط بالای تسهیلات و شروع فوری بازپرداخت، تمایلی به گرفتن وام یادشده نشان نمی‌دهند.

بهاروند گفت: همچنین بانک مسکن 2 نوع وام شامل وام آماده‌سازی یک میلیون تومانی در قبال ترهین زمین مسکن مهر و ارائه تفاهم‌نامه سپرده 500 هزار تومانی اعضای تعاونی مسکن نزد بانک مسکن و با معرفی سازمان مسکن و شهرسازی می‌پردازد.وی گفت: شرکت‌های تعاونی مسکن مهر باید از محل آورده نقدی اعضای خود، عملیات آماده‌سازی زمین تا پی‌سازی را انجام دهند و پس از پایان پی‌سازی و عقد قرارداد ساخت با مسکن و شهرسازی نسبت به معرفی افراد به بانک اقدام کنند.

معاون سازمان مسکن استان فارس افزود: 14 میلیون تومان برای ساخت مسکن مهر در 3 قسط 2/4 میلیون تومانی به اعضای تعاونی مسکن پرداخت می‌شود که شامل مرحله بعد از پی‌سازی پس از تکمیل اسکلت و سقف و مرحله پایان پس از تکمیل سفت‌کاری پرداخت می‌شود.

آورده مردم در مسکن مهر آزاد نشد

از سوی دیگر، مدیرعامل اتحادیه تعاونی مسکن مهر ارسنجان گفت: علی‌رغم پیگیری‌ انجام شده، نتوانستیم پول آورده مردم در مسکن مهر که نزد صندوق تعاون است را بگیریم.

غلامرضا زارع در گفتگو با فارس، درباره بلوکه شدن پول آورده اعضای شرکت تعاونی مسکن مهر در صندوق تعاون و معطل شدن ساخت‌وساز گفت: با صندوق تعاون مشکلی نداریم، قول داده‌اند‌ 5 میلیون تومان وام به اعضا پرداخت کنند؛ البته هرکس شرایط را داشته باشد، همچنین یک میلیون تومان برای آماده‌سازی زمین پرداخت می‌شود.وی گفت: ما به اعضا فشار وارد نمی‌کنیم که حتما وام 5‌میلیون صندوق تعاون را بگیرند؛ چون ممکن است عده‌ای نتوانند اقساط آن را بپردازند.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی مسکن مهر ارسنجان گفت: برای گرفتن آورده مردم در مسکن مهر خیلی پیگیری کردیم پول بگیریم؛ ولی موفق نشدیم.

صندوق تعاون: بانک‌ها مقصر اصلی‌اند

با این حال، سخنگوی صندوق تعاون گفت: به چالش کشیدن صندوق تعاون در جریان مسکن مهر، فرافکنی عده‌ای و نهادهایی برای پوشش کم‌کاری‌های خودشان است. وی بانک‌ها را عامل اصلی این شایعات دانست.

سخنگوی صندوق تعاون کشور هرگونه بلوکه شدن منابع مالی تعاونی‌های مسکن سراسر کشور را تکذیب کرد و گفت: عملکرد انقباضی بانک‌ها برخلاف مصوبه دولت، عامل اصلی کمبود نقدینگی در اجرای مسکن مهر در کشور است.

سعید معادی در گفتگو با ایلنا، با اشاره به فرافکنی بانک‌ها افزود: براساس شیوه‌نامه دولت پرداخت وام هرکجا که زمین، ‌نقشه و پیمانکار مشخص و یا به طور کلی در هر مرحله از ساخت‌وساز این طرح مشخص شود و بانک‌های عامل، اعلام پرداخت تسهیلات کنند، صندوق تعاون متعهد به پرداخت آورده‌های اعضای تعاونی‌های مسکن به بانک‌هاست.

وی ضمن تکذیب هرگونه بلوکه شدن آورده‌های تعاونی‌های مسکن مهر در صندوق تعاون تصریح کرد: صندوق در اغلب استان‌های کشور، کار انتقال نقدینگی را برای پرداخت تسهیلات به بانک‌ها انجام داده است.

به گفته مدیر روابط عمومی صندوق تعاون کشور استان‌های فارس، آذربایجان شرقی، گیلان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان رضوی، مازندران و گیلان، استان‌هایی هستند که این صندوق براساس شیوه‌‌نامه پرداخت وام، آورده‌های اعضای تعاونی‌های مسکن را به بانک‌های طرف قرارداد جهت وام پرداخت کرده است.

معادی گفت: کمبود نقدینگی، تورم، مطالبات معوقه و افزایش سپرده، از دلایل اصلی عدم پرداخت تسهیلات به اعضای تعاونی‌های مسکن مهر از سوی بانک‌های عامل است.

سخنگوی صندوق تعاون کشور با بیان این که بانک‌ها عملا به مصوبات هیات دولت مبنی بر پرداخت تسهیلات در سال گذشته عمل نکردند، گفت: صندوق تعاون فراتر از توانایی خود بالغ بر 1200 میلیارد ریال تسهیلات اعتباری به بخش مسکن پرداخت کرد.وی افزود: صندوق تعاون کشور به منظور صیانت از منابع مالی اعضای تعاونی‌های مسکن و همچنین ایجاد شرایط مناسب برای پرداخت تسهیلات از سوی بانک‌های طرف قرارداد با این صندوق بتدریج اقدام به جمع‌آوری پول‌های ریز اعضا کرد؛ در حالی ‌که هیچ بانکی حاضر به همکاری در ابتدای طرح مسکن مهر نشد.

به گفته وی، تشکیل تعاونی‌های مسکن مهر به صورت انتصابی بوده است؛ لذا حفظ صیانت از منابع مالی اعضا ضروری بود.

مدیر روابط عمومی صندوق تعاون گفت: به چالش کشیدن صندوق تعاون در جریان مسکن مهر، فرافکنی عده‌ای و نهادهایی برای پوشش کم‌کاری‌های خودشان است.

وی بانک‌ها را عامل اصلی این شایعات دانست و گفت: سال گذشته بانک‌ها کمترین میزان پرداختی نقدینگی را داشتند؛ در حالی‌ که صندوق تعاون با این بضاعت اندک، حدود 18 درصد رشد تسهیلات داشت.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها