نقش پدافند غیرعامل در شهرها هنگام حمله نظامی هوایی و بروز بحران

به قلم مهران رزمجوی_خبرنگار فرهنگی و اجتماعی جام جم البرز
به قلم مهران رزمجوی_خبرنگار فرهنگی و اجتماعی جام جم البرز
کد خبر: ۱۵۰۸۹۸۹

در جریان تهاجم ناجوانمردانه رژیم صهیونیستی و آمریکای جنایتکار به کیان ایران اسلامی یکی از بخش‌هایی که ایفای نقش کرد پدافند غیر عامل بود.

نقش پدافند غیرعامل در شهر‌ها هنگام حمله نظامی هوایی بسیار حیاتی و کلیدی است. این نوع پدافند با تمرکز بر کاهش خسارات و تلفات غیرنظامیان و زیرساخت‌های حیاتی، نقش موثری در حفظ امنیت ملی و ثبات اجتماعی ایفا می‌کند. مقاوم‌سازی ساختمان‌ها و زیرساخت‌های حیاتی مانند بیمارستان‌ها، مراکز ارتباطات، نیروگاه‌ها و مخازن سوخت برای مقاوم بودن در برابر حملات هوایی. طراحی و اجرای برنامه‌های هشدار سریع و اطلاع‌رسانی به شهروندان درباره حملات قریب‌الوقوع. آموزش مردم در زمینه نحوه مقابله و محافظت در برابر حملات هوایی. نصب و بهره‌برداری از سامانه‌های هشدار دهنده صوتی و تصویری برای اطلاع‌رسانی به موقع. استفاده از موانع، پناهگاه‌ها و فضا‌های امن در نقاط مختلف شهر برای پناه‌گیری مردم. طراحی شهر با توجه به اصول پدافند غیرعامل، مانند قرار دادن پناهگاه‌های عمومی در مکان‌های استراتژیک. بهره‌گیری از فناوری‌های کاهش خسارت مانند پوشش‌های مقاوم، سیستم‌های خنثی‌سازی و کنترل خسارات در زمان حمله. آموزش و افزایش آگاهی عمومی درباره رفتار‌های ایمنی در زمان حمله. برقراری سیستم‌های امدادرسانی سریع و موثر پس از حمله از جمله وظایف مهم پدافند غیرعامل است. در مجموع، پدافند غیرعامل با تمرکز بر پیشگیری، آمادگی و کاهش خسارات، نقش مهمی در مدیریت بحران‌های نظامی هوایی در شهر‌ها ایفا می‌کند و به حفظ امنیت و سلامت مردم کمک می‌نماید.

درواقع پدافند غیرعامل به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌شود که بدون استفاده از سلاح، با هدف کاهش آسیب‌پذیری انسان‌ها، ساختمان‌ها، زیرساخت‌های حیاتی و منابع شهری در برابر تهدیدات نظامی و حملات هوایی دشمن طراحی و اجرا می‌گردد. در شرایط حمله هوایی دشمن، پدافند غیرعامل نقش بسیار مؤثری در گمراه‌سازی، کند کردن و کاهش دقت دشمن ایفا می‌کند. اقداماتی مانند استتار تأسیسات حساس، ساخت سازه‌های کاذب، پراکندگی مراکز حیاتی، طراحی فریب‌دهنده‌ی مسیر‌ها و ایجاد نقاط پوششی و حفاظتی باعث می‌شود دشمن در شناسایی اهداف اصلی دچار اشتباه شده و توان تهاجمی آن کاهش یابد. از سوی دیگر، ایجاد پناهگاه‌های امن شهری، آموزش عمومی برای واکنش در زمان حمله، و تقویت زیرساخت‌ها به شیوه‌ای مقاوم می‌تواند به‌طور مستقیم در حفظ جان شهروندان، استمرار خدمات و افزایش تاب‌آوری شهری در برابر تهدیدات نظامی مؤثر باشد. پدافند غیرعامل، مکمل راهبردی دفاع نظامی است و اجرای صحیح آن، بازدارندگی غیرمستقیم و حفاظت مؤثری برای شهر‌ها فراهم می‌کند.

گام‌های علمی کاربردی در رابطه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهری می‌تواند طراحی زیرساخت‌های مقاوم و ایمن‌سازی شهری جلوگیری از تمرکز بیش از حد مراکز حیاتی مانند فرماندهی نظامی، مراکز انرژی، دولت، رسانه‌ها و زیرساخت‌های حیاتی در یک محدوده جغرافیایی، طراحی و ساخت پناهگاه‌ها در ایستگاه‌های مترو، ساختمان‌های عمومی، پارک‌ها و فضا‌های زیرزمینی، استانداردسازی و ارتقای مقاومت سازه‌های مهم و حیاتی در برابر انفجار، زلزله، حملات موشکی و حملات شیمیایی یا بیولوژیکی، سامانه‌های هوشمند رصد، هشدار و فرماندهی، ایجاد سامانه هشدار سریع برای تشخیص حمله هوایی، سایبری یا بیولوژیکی. یکپارچه‌سازی سیستم فرماندهی و کنترل بحران در سطح ملی و شهری با قابلیت تصمیم‌گیری سریع، آموزش عمومی پدافند غیرعامل و مدیریت بحران به مردم از طریق رسانه، مدارس و دانشگاه‌ها ایجاد سامانه هشدار همگانی از طریق اپلیکیشن‌های موبایل و پیام‌رسان‌های محلی، تقویت روحیه ملی، وحدت اجتماعی و آمادگی روانی در برابر تهدیدات بلندمدت، حفاظت از شبکه‌های حیاتی آب، برق، انرژی، واستقلال نسبی مناطق شهری از نظر تولید برق، آب و سوخت، طراحی مسیر‌های اضطراری خروج از شهر در صورت لزوم باشد.

سیستم پدافند غیر عامل ما در حملات بی شرمانه رژیم صهیونیستی کودک کش، ضعف‌هایی داشت که باید به بررسی مجدد آن وبرطرف کردن ضعف‌های آن اقدام شود.

ناکارآمدی سیستم پدافند غیرعامل می‌تواند علل متعدد و مرتبط با عوامل مختلف باشد، ممکن است برنامه‌ریزی‌های استراتژیک و عملیاتی در زمینه پدافند غیرعامل ناپایدار یا ناکافی بوده باشد، که منجر به ضعف در اجرا و بهره‌برداری موثر شده است. عدم تخصیص مناسب بودجه، تجهیزات قدیمی یا ناکافی و نبود فناوری‌های نوین می‌تواند کارایی سیستم‌های پدافند غیرعامل را کاهش دهد. آموزش نادرست یا ناکافی کارکنان و عدم آگاهی عمومی در مورد روش‌های مقابله با بحران‌ها، باعث کاهش اثربخشی سیستم می‌شود. ضعف در زیرساخت‌ها، تجهیزات، و فناوری‌های مورد استفاده در سیستم‌های پدافند غیرعامل ممکن است باعث کاهش کارایی آنها شده باشد. نبود هماهنگی و همکاری موثر بین نهاد‌های مختلف، مانند شهرداری، نیرو‌های امنیتی و امدادی، می‌تواند روند پاسخگویی در بحران‌ها را مختل کند. محدودیت‌های مالی و یا سیاست‌گذاری‌های ناپایدار می‌تواند تأثیر منفی بر توسعه و نگهداری سامانه‌های پدافند غیرعامل داشته باشد. ویژگی‌های جغرافیایی، تراکم جمعیت و توسعه شهری سریع ممکن است چالش‌هایی در اجرای مؤثر تدابیر پدافند غیرعامل ایجاد کند. در مجموع، بهبود وضعیت سیستم پدافند غیرعامل در نتیجه ترکیبی از این عوامل است که برای بهبود آن نیازمند برنامه‌ریزی جامع، سرمایه‌گذاری مناسب، آموزش مستمر و هماهنگی بین نهاد‌های مختلف است. اکنون که در وضعیت آتش بس و شرایط ناپایدار در جنگ با دشمن صهیونی و آمریکا هستیم باید هرچه سریعتر بدنبال برطرف کردن ضعف‌های سیستم پدافندغیرعامل باشیم تا در صورت بروز بحران بتوانیم به نحو احسن از مردم و امکانات کشور و شهرمان محافظت نماییم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها