«جام‌جم» مزایای واردات و صادرات با اتحادیه اوراسیا را بررسی می‌کند

خیز ایران برای تجارت ۲۰میلیارد دلاری در منطقه

رونق تجارت با توسعه بین‌المللی حمل و نقل ریلی

حمل و نقل ریلی بین‌المللی یکی از روش‌های مقرون‌به‌صرفه برای واردات و صادرات کالاست که در دنیا سال‌ها مورد توجه بوده و توسعه پیدا کرده است، اما در کشور ما چندان به‌آن توجه نشده است. با این حال استفاده از ظرفیت ریلی با کشورهای همسایه می‌تواند در جهت رشد و تسهیل تجارت نقش مهمی ایفا کند. با این حال چین نیز از دیرباز به عنوان اصلی‌ترین شریک تجاری ایران مبدأ واردات کالا به ایران شناخته می‌شود و حمل و نقل ریلی بین کشور می‌تواند نقطه عطف بزرگی در تجارت تهران و پکن باشد؛ زیرا هزینه حمل کالا با قطار کاهش چشمگیری پیدا می‌کند. حمل دریایی کالا از چین به ایران حدود ۳۵ روز زمان می‌برد و حمل بار توسط خطوط هوایی و جاده نیز گران تمام می‌شود. تاجران با برنامه‌ریزی منظم حرکت این قطار ترجیح می‌دهند کالاها را از طریق خطوط ریلی حمل کنند چون کالای آنها در ۱۵ روز به تهران می‌رسد.
کد خبر: ۱۵۰۵۱۴۰
نویسنده فاطمه قنبرپور | نایب ‌رئیس کمیسیون حمل و نقل، ترانزیت و لجستیک اتاق بازرگانی ایران
 
بنابراین مسیر ریلی که کمک صادرات و واردات باشد، برای کشور مفید است، البته باید زیرساخت‌های آن مانعی سر این راه نباشد؛ مثلا مقررات دست‌وپاگیر، تخصیص ارز و... برداشته شود. قطار باری ایران و چین که از همان مسیر جاده ابریشم حرکت می‌کند می‌تواند چین را از شمال ایران به ترکیه و اروپا متصل کند.
‌نقش حمل و نقل ریلی در توسعه تجارت بسیار زیاد است و متاسفانه تا‌کنون برنامه منظمی برای حرکت این قطار وجود نداشته به طوری که سال گذشته یک بار از چین وارد ایران شد و سوم خرداد امسال هم دومین بار از این ظرفیت برای حمل پنل‌های خورشیدی استفاده شده و تا‌کنون به صورت گسترده از آن استفاده نشده است. رشد تجارت به‌خصوص با همسایگان و شرکای تجاری نیازمند توسعه حمل و نقل ریلی است.
حمل ریلی بار نقش بسیار بالایی در توسعه صادرات و واردات دارد، زیرا بهای تمام شده حمل کالا نسبت به سایر شقوق حمل و نقل بسیار پایین است. توسعه حمل و نقل ریلی در دنیا مقام نخست را دارد اما در کشور ما سهم زیادی نداشته و بسیار مغفول مانده است؛ زیرا زیرساخت‌های ریلی کشور به شکل اساسی، فنی و تخصصی ایجاد نشده تا از این ظرفیت بهره‌برداری شود. اما باید موانع در مسیرها برداشته شود. هزینه و مصرف سوخت در حمل و نقل ریلی یک‌هفتم سایر شقوق است.
راه‌اندازی قطار ریلی چین به ایران اقدام بسیار خوبی است که توسعه آن تجارت دو کشور را تسهیل خواهد کرد. همچنین می‌تواند از حوادثی مانند حادثه بندر شهید رجایی جلوگیری کند. امروز یکی از مشکلات تجار توقف کالا در بنادر و افزایش هزینه بهای تمام شده است اما استفاده از این خط ریلی و بندر خشک آپرین هزینه‌ها را بسیار کاهش می‌دهد؛ زیرا بار بلافاصله در بندر تخلیه و به سمت انبارها بارگیری می‌شود.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها