به گزارش جام جم آنلاین، سرلشکر سید یحیی صفوی، رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید سلیمانی در مراسم آیین رونمایی از اطلس جغرافیایی دفاع مقدس با اشاره به اهمیت عملیات الی بیتالمقدس و آزادسازی خرمشهر، توضیح داد: ما در این عملیات، با تغییر جهت حرکت از ۲۷۰ درجه به ۱۸۰ درجه، دشمن را غافلگیر کردیم. منطقه عملیات دو برابر مناطق قبلی بود و دشمن تصور نمیکرد که ما بتوانیم از محور اصلی به قلب منطقه بزنیم. در این عملیات، عراق از چهار طرف در محاصره آب بود.
سرلشکر صفوی گفت: تنها یک راه و جاده برای رسیدن به خرمشهر وجود داشت که در طول شب و در یک مرحله ۳۵ کیلومتر پیشروی انجام دادیم. در چهار ماه، چهار عملیات بزرگ اجرا کردیم و در مجموع، ۸ هزار کیلومتر مربع از سرزمینهای اشغالی را آزاد کردیم. این انسجام عملیاتی، یکی از عوامل اصلی پیروزی ما بود.
وی همچنین یادآور شد: پس از دفاع مقدس، در حمله عراق به کویت این کشور ظرف چند ساعت سقوط کرد. در حالی که ما برای آزادسازی خرمشهر، ۳۴ شبانهروز با حداقل امکانات و در سختترین شرایط جنگیدیم. آن روزها مردم خرمشهر و آبادان حتی از آب آشامیدنی محروم بودند و بسیاری از زنان و خانوادهها در شهر ماندند و مقاومت کردند.
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید سلیمانی با اشاره به نقش مردم و بسیجیان افزود: من روزهایی را به یاد دارم که از شدت تأثر گریه کردم. در زمان آزادسازی خرمشهر، جوانان تهران و شهرهای دیگر با شجاعت کمنظیر در برابر دشمن ایستادند. آزادسازی خرمشهر، نهتنها یک دستاورد نظامی، بلکه تجلی ایمان، اراده و شناخت عمیق از سرزمین بود.
مشاور رهبری در رابطه با اهمیت شناخت منطقه و جغرافیا در این عملیات گفت: جغرافیا یکی از ارکان پیروزیآفرین در جنگهاست. رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی که شناخت دقیق و درستی از جغرافیا داشتهاند، توانستهاند در میدان نبرد موفق عمل کنند. در تاریخ، شکستهایی نظیر ناپلئون و هیتلر در حمله به روسیه، یا شکست آمریکاییها در افغانستان در سال ۲۰۰۱، ناشی از عدم شناخت صحیح از جغرافیای محل نبرد بود. آمریکاییها در افغانستان، از جغرافیای کوهستانی و جمعیتی این کشور درک درستی نداشتند. بهنظر من، حتی صدام نیز خوزستان را به درستی نمیشناخت.
سرلشکر صفوی با اشاره به عملیاتهای نظامی دوران دفاع مقدس تصریح کرد: در دوران جنگ، نیروهای ما برای هر عملیات بین ۱۷ تا ۳۲ لایه نقشه را شامل نقشههای زمینشناسی، جمعیتی، آب و هواشناسی و پوشش گیاهی تهیه میکردند. این اقدام علمی و بینظیر، حاصل تلاش مشترک نهادهای گوناگون و انسجام اطلاعاتی بود. این در حالی است که چنین اقداماتی در خارج از کشور نیز به ندرت دیده میشود.
وی ادامه داد: ما در جنگ، جغرافیای خود را ساختیم. اگر در سوم خرداد عراق شکست خورد و ما پیروز شدیم، دلیل آن شناخت عمیق ما از جغرافیا، جمعیت و طبیعت منطقه بود. فرماندهانی نظیر شهید «حسین خرازی» با تسلط به منطقه و ارتفاعات، توانستند عملیاتها را با دقت طراحی کنند.
سرلشکر صفوی خاطرنشان کرد: در دفاع مقدس، ما زمین و زمان را انتخاب میکردیم؛ زمینهایی که در آن دشمن توان کمتری داشت و ما برتری داشتیم. حتی از جدول جذر و مد رودخانهها تا شرایط آبوهوایی و موقعیت ماه در آسمان در شب عملیات، همه در محاسبات ما لحاظ میشد. ما برای حملات شبانه، شرایط مهتاب را نیز بررسی میکردیم.
وی با بیان اینکه جغرافیای سیاسی در سطح کلان، ابعاد قدرت ملی کشورها را بررسی میکند، افزود: صدام با وجود دیکتاتور بودن، نتوانست از ظرفیت جمعیتی و اقتصادی کشورش بهرهبرداری کند. او با ذخیره ارزی ۲۵ میلیارد دلاری و کمکهای ۸۵ تا ۹۰ میلیارد دلاری کشورهای عربی، نهایتاً شکست خورد. عربستان به تنهایی ۶۵ میلیارد دلار به او کمک کرده بود.
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید سلیمانی با اشاره به نقش نیروی انتظامی در حفظ امنیت شهری و مرزی گفت: اگر نیروهای انتظامی جغرافیا را نشناسند، نمیتوانند امنیت را برقرار کنند. عملیاتهای ما نظیر الیبیتالمقدس، آزادسازی خرمشهر، مبتنی بر تحلیل دقیق جغرافیایی بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گلستان جعفریان معتقد است نقش زنان در جنگ و مقاومت هنوز به اندازه کافی در ادبیات دیده نشده است
نضال حماده، پژوهشگر لبنانی جبهه مقاومت و نویسنده کتاب «سقوط دمشق» در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
امیررضا واعظی آشتیانی در گفت و گو با جام جم آنلاین ؛
در گفتوگوی اختصاصی روزنامه «جامجم» با عضو شورای سیاسی جنبش امل و نماینده پارلمان لبنان عنوان شد