باوجود کم آبی؛

ضرورت کاهش کشت محصولات آب‌بر در گچساران

بنا به باور کارشناسان با وجود کاهش بارش‌ها و افزایش نگرانی‌ها از تنش آبی، برای حل معضل آب در شهرستان گچساران باید مصرف بیش از اندازه آب در بخش کشاورزی حل و مدیریت شود.
بنا به باور کارشناسان با وجود کاهش بارش‌ها و افزایش نگرانی‌ها از تنش آبی، برای حل معضل آب در شهرستان گچساران باید مصرف بیش از اندازه آب در بخش کشاورزی حل و مدیریت شود.
کد خبر: ۱۵۰۵۰۱۰

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، بنابر اظهارنظر‌های کارشناسان مهمترین چالشی که کشورمان در سال‌های آتی با آن مواجه خواهد شد و هم اکنون نیز بخش‌هایی از ایران با آن دست و پنجه نرم می‌کند، مشکل کم آبی و بحران آب است و به همین علت با توجه به اینکه بیشترین منابع آب کشور برای مصارف کشاورزی استفاده می‌شود کشت باید به سوی مدیریت بهینه منابع یا همان اصلاح الگوی مصرف هدایت شود.

درحالی که از ابتدای سال زراعی جاری (مهر۱۴۰۳) تاکنون فقط ۱۶۲ میلیمتر باران در گچساران باریده و این شهرستان با ۴۱۳ میلیمتر کاهش بارندگی نسبت به مدت مشابه پارسال خشک‌ترین منطقه کهگیلویه و بویراحمد بوده همراهی کشاورزان برای خودداری از کشت محصول پرآب بر هندوانه نشان دهنده درک خوب آنان از شرایط موجود است.

این در حالی است که کارشناسان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه چهار هزار لیتر آب برای تولید یک هندوانه ۱۰ کیلو گرمی آب نیاز است همواره از کشاورزان می‌خواهند این محصول آب دوست را کشت نکنند.

همین طور کارشناسان آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، چغندرقند و برنج، خرما، انار، یونجه و چغندر را از دیگر محصولات پرآب بر معرفی می‌کنند و از کشاورزان می‌خواهند در شرایط خشکسالی امسال این محصولات را کشت نکنند.

این افراد آگاه با اشاره به مقدار مصرف محصولات کشاورزی برشمرده یادآور شدند: گندم با نیاز آبی پنج‌هزار و ۱۰۰ مترمکعب در هکتار، جو با نیاز آبی چهارهزار و ۹۰۰ مترمکعب در هکتار، سویا با نیاز آبی حدود چهارهزار و ۸۵۰ مترمکعب در هکتار، هندوانه با نیازحدود چهارهزار و ۷۰۰، زعفران با حدود چهارهزار و ۶۰۰ و کلزا با حدود دوهزار و ۸۰۰مترمکعب در هکتار آب نیاز دارد.

آنان اضافه کردند: انار با نیاز ۱۴‌هزار و ۸۰۰مترمکعب در هکتار، یونجه با نیاز ۱۳‌هزار و ۳۰۰ مترمکعب در هکتار، چغندر با نیاز آبی ۱۱‌هزار و ۶۰۰ مترمکعب در هکتار و پیاز با نیاز ۱۰‌هزار و ۶۰۰ مترمکعب در هکتار از دیگر محصولات پرآب بر است و بهره برداران در صورتی که می‌خواهد کشاورزی را به عنوان منبع درآمد پایدار برای خود و خانواده شان داشته باشند از کشت این محصولات پرهیز کنند.

از افت آب سفره‌های زیرزمینی تا آبگیری نشدن سازه‌های تغذیه مصنوعی

پیش‌تر رئیس امورآب گچساران در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: بدنبال تداوم خشکسالی و کمبود بارش، سطح آب چاه‌های کشاورزی دشت پایلوت (امامزاده جعفر) این شهرستان چهار و نیم متر نسبت به سال گذشته پایین‌تر رفته است.

ضرورت کاهش کشت محصولات آب بر در گچساران

معصوم افضلی افزود: با تداوم پدیده خشکسالی و کم بارشی، برداشت‌های بی رویه، عدم نصب کنتور هوشمند حجمی، رعایت نکردن الگوی کشت، چاه‌های آب کشاورزی، صنایع و خدمات دشت امامزاده جعفر افت محسوسی در سال زارعی امسال داشته است.

وی بیان کرد: بیش از ۳۷۳ حلقه چاه با میزان آبدهی ۳۹ میلیون متر مکعب در دشت امامزاده جعفر فعال است.

افضلی تصریح کرد: همچنین ۴۰ حلقه از چاه‌های غیر مجاز شهرستان کمتر از ۲۰ متر عمق دارند که به آب‌های زیر سطحی معروفند و جزو منابع آب زیرزمینی محسوب نمی‌شوند.

وی ادامه داد: به دلیل خشکسالی و نبود بارندگی کافی در سال آبی جاری، طرح‌های تغذیه مصنوعی آبگیری نداشتند به همین دلیل آبخوان‌های دشت پایلوت (امامزاده جعفر) تغدیه نشدند.

افضلی تصریح کرد: سالانه در صورت بارندگی نرمال ۲۳ میلیون متر مکعب رواناب در طرح‌های تغذیه مصنوعی دشت امامزاده جعفر گچساران ذخیره سازی می‌شوند.

وی بیان کرد: تعداد چاه‌های مجاز گچساران ۷۳۰ و چاه‌های غیرمجاز ۱۳۳ حلقه است که ۶۷ حلقه آن متعلق به دستگاه‌های اجرایی است.

موفقیت در کاهش کشت گچساران

رییس اداره منابع آب شهرستان گچساران از تاثیرگذاری مثبت اقداماتی همچون ارتباط چهره به چهره و آگاهی بخشی در رعایت قوانین و مقررات الگوی کشت در خصوص کشت‌های آب بر مثل هندوانه در این شهرستان خبر داد.

ضرورت کاهش کشت محصولات آب بر در گچساران

افضلی با بیان اینکه امسال کشت‌های آب بر به خاطر کمبود بارش‌ها و افت منابع آبی ممنوع اعلام شد این در حالی است که بر اساس الگوی کشت تعریف شده جهاد کشاورزان گچساران، برای تامین نیاز مردم شهرستان، مجوز کشت حدود ۴۰۰ هکتار از این محصول از جمله هندوانه داده شد.

وی مدیریت بحران کم آبی در این شهرستان را نیازمند همیاری مردم و همه مسولان دانست و درخواست کرد: مدیریت تنش آبی نیازمند همراهی مجموعه شرکت آب منطقه‌ای و دیگر سازمان‌های مرتبط، در اطلاع رسانی، روشنگری و بیان مسایل و ضرورت‌ها در نشست‌های اداری مرتبط با منابع آبی، دیدار‌های چهره به چهره با دهیاران و کشاورزان، صدور اخطاریه‌های لازم برای برخی از بهره برداران و پایش مستمر اراضی کشاورزی است.

کشت محصولات پرآب بر

آن طور که لیلا عطازاده، مدیرجهاد کشاورزی گچساران روز گذشته گفت: امسال دراین شهرستان ۷۰۰ هکتار سطح زیر کشت صیفی جات انجام شد که از این مقدار ۳۲۰ هکتار اختصاص به کشت هندوانه دارد و با این وجود کشت این محصول آب بر چالشی برای تشدیدکمبود آبی در منطقه است و نیازمند چاره جوی دارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها