نظرسنجی‌ها از کاهش اقبال عمومی مردم آمریکا به رئیس‌جمهورشان حکایت دارد

منزوی در کاخ سفید

رئیس‌جمهور آمریکا با تمرکز بر معاملات تجاری و نه دیپلماسی، جهت جذب میلیاردها دلار به اقتصاد ایالات متحده، در حالی سفر به سه کشور غرب آسیا (عربستان سعودی، قطر و امارات‌متحده عربی) را آغاز کرد و این دیدارها با نمایش‌های پر زرق و برق رسانه‌ای همراه شد که در داخل آمریکا، فضا و قضاوت افکار عمومی به‌گونه‌ای بسیار متفاوت است.
رئیس‌جمهور آمریکا با تمرکز بر معاملات تجاری و نه دیپلماسی، جهت جذب میلیاردها دلار به اقتصاد ایالات متحده، در حالی سفر به سه کشور غرب آسیا (عربستان سعودی، قطر و امارات‌متحده عربی) را آغاز کرد و این دیدارها با نمایش‌های پر زرق و برق رسانه‌ای همراه شد که در داخل آمریکا، فضا و قضاوت افکار عمومی به‌گونه‌ای بسیار متفاوت است.
کد خبر: ۱۵۰۳۷۱۲
نویسنده محمد انیسی‌طهرانی - گروه بین‎‌الملل
 
دونالد ترامپ که هنگام ورود به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۵ (بهمن)، از بالاترین میزان محبوبیت در تمام دوران عمر سیاسی خود برخوردار بود و تقریبا نیمی از مردم کشور از بازگشت او به قدرت حمایت می‌کردند، اکنون با سپری‌شدن حدود چهار ماه از دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش، میزان رضایتمندی از او به پایین‌ترین حد تاریخی خود رسیده، به‌طوری که در دهه‌های اخیر هیچ رئیس‌جمهور دیگری این میزان از نامحبوبیت را در کارنامه خود ثبت نکرده است. این موضوع نشان می‌دهد که تعداد پرشماری از آمریکایی‌ها از عملکرد او راضی نیستند.اقدامات جنجالی اخیر ترامپ ازجمله وضع تعرفه‌های بیشتر بر کالاهای وارداتی، پیشنهاد بازگشایی زندان بدنام «آلکاتراز» و کاهش قابل توجه بودجه برای آمادگی و واکنش دولت فدرال در مقابل حوادث و بلایای طبیعی، در ایجاد این نارضایتی‌ها نقش داشته است. 
 
نظرسنجی‌ها، افول محبوبیت ترامپ 
موسسات تحقیقاتی، نظرسنجی‌های گوناگونی را در رابطه با میزان محبوبیت دونالد ترامپ انجام داده‌اند که نتایج‌شان به‌هم نزدیک است، اینجا به سه مورد از معتبرترین آنها اشاره می‌شود؛ به گزارش یواس‌ای تودی، موسسه «گالوپ» میانگین محبوبیت ترامپ از زمان آغاز دوره دوم ریاست جمهوری‌اش را۴۵ درصد اعلام کرد؛همچنین نظرسنجی‌های مرکز تحقیقاتی «پیو» نشان می‌دهد که میزان رضایتمندی افکار عمومی ایالات متحده نسبت به رئیس‌جمهور به ۴۰درصد سقوط کرده است. اما آخرین افکارسنجی «اکونومیست» حکایت از آن دارد که ۴۱درصد ازمردم از دونالد ترامپ حمایت می‌کنند و ۵۳درصد ناراضی هستند.این کاهش رضایتمندی درابتدای دوران دوم ریاست جمهوری درحالی است که میزان محبوبیت او در زمان ترک کاخ سفید درژانویه سال ۲۰۲۱، ۳۴ درصد بود که از پایین‌ترین درصدها در میان روسای‌جمهور‌ پیشین‌ آمریکا‌ست. 
 
آیا رتبه‌بندی محبوبیت، دقیق است؟
بسیاری از ساکنان کاخ سفید و سیاستمداران، زمانی که نتایج نظرسنجی‌ها برای‌شان خوشایند نیست، اعتبار آنها را زیر سؤال برده و درصدد تخریب برمی‌آیند. اما داده‌های موسسه گالوپ نشان می‌دهد که شاخص‌های تاثیرگذار در رتبه‌بندی محبوبیت دولتمردان، معیار‌های ساده اما بسیار قدرتمندی بوده که بیش از ۷۰ سال است نقش کلیدی در سیاست ایفا می‌کند. به تعبیر دیگر، رتبه‌بندی محبوبیت یک رئیس‌جمهور نشان‌دهنده درصد آمریکایی‌های نظرسنجی‌شده است و عملکرد رئیس‌جمهور را ارزیابی می‌کند. هر موردی مانند گرانی کالاها، نرخ بیکاری و تصویب قوانین، می‌تواند بر رتبه‌بندی‌ها تاثیرگذار باشد. به گفته «ای‌بی‌سی نیوز»، رتبه‌بندی محبوبیت نه‌تنها نشان‌دهنده میزان رضایتمندی عملکرد دولت برای مردم است بلکه می‌تواندنتیجه انتخابات آینده رابرای یک سیاستمدار یامیزان موفقیت اورادرطول دوران تصدی‌خود مشخص کند. اگر نگاه «ای‌بی‌سی نیوز» به نتایج رتبه‌بندی محبوبیت دونالد ترامپ به عنوان معیار در نظر گرفته شود، او و حزب جمهوریخواه راه‌دشواری را برای پیروزی چشمگیر در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در سال‌۲۰۲۶ پیش رو دارند. 
 
انتقاد هواداران سرسخت از ترامپ
سفرهفته گذشته دونالد ترامپ به سه کشورحاشیه جنوبی خلیج‌فارس وانتشار گزارش‌هایی مبنی بربررسی پذیرش یک فروندهواپیمای بوئینگ۷۴۷به ارزش ۴۰۰میلیون دلاربه عنوان هدیه‌ای ازسوی خانواده سلطنتی قطر که احتمالا گران‌ترین ارمغانی خواهد بود که دولت آمریکا در تاریخ خود دریافت کرده، حاشیه‌های بسیاری ایجاد کرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفته این جت می‌تواند به عنوان هواپیمای جدید نیروی هوایی، برای رئیس‌جمهور استفاده شود و پس از ترک سمت، ممکن است به بنیاد کتابخانه ترامپ منتقل شود. منتقدان این اقدام را «عمل فاسد» و احتمالا ناقض بند مربوط به درآمدهای خارجی قانون اساسی ایالات متحده می‌دانند که تاکید می‌کند: «هیچ فرد و مقامی نمی‌تواند بدون رضایت کنگره، هدیه‌ای از پادشاه، شاهزاده یا کشور خارجی بپذیرد». موضوع هدیه ۴۰۰ میلیون دلاری، اکنون واکنش منفی حزب جمهوریخواه و پرشورترین حامیان دونالد ترامپ را علیه او برانگیخته است که در اینجا به برخی از سرزنش‌ها از سوی مشهورترین اشخاص اشاره می‌شود. سناتور جمهوریخواه، لیندسی گراهام ازحامیان قدرتمند ترامپ می‌گوید: «ایر فورس وان (هواپیمای رئیس‌جمهور) نماد آمریکا است. وقتی فرود می‌آید یا پرواز می‌کند، این آمریکا است که پرواز می‌کند و فرود می‌آید. من می‌خواهم مطمئن شوم کل این ماجرا (دریافت هدیه) از روندی سالم برخوردار است. زمان همه‌چیز را مشخص خواهد کرد». نیکی هیلی که در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ به‌عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل خدمت می‌کرد، نوشت: «پذیرش هدایا از کشورهای خارجی هرگز رویه خوبی نیست. این کار اطلاعات و امنیت ملی ما را تهدید می‌کند. صرف‌نظر از این‌که هواپیما چقدر زیبا باشد، دری را باز می‌کند و نشان می‌دهد که می‌توان رئیس‌جمهور و ایالات متحده را خرید. اگر جو بایدن (رئیس‌جمهور پیشین) این کار را می‌کرد، ما خشمگین‌می‌شدیم». 

تضاد منافع، جبهه جدید علیه ترامپ
رئیس‌جمهور آمریکا، پیشتر هدف خود از سفر به برخی از کشورهای ثروتمند عربی را جذب سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در شرکت‌های ایالات متحده و تزریق میلیاردها دلار به اقتصاد این کشور عنوان کرده بود. اما این همه ماجرا نیست. رسانه‌های جریان اصلی در آمریکا، زوایای دیگری از انگیزه‌های این سفر را ترسیم کرده‌اند. از جمله آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت پیش از آن‌که دونالد ترامپ سفر خود به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی را آغاز کند، پسرانش «اریک» و «دونالد جونیور» در هفته‌های اخیر رفت و آمدهای گسترده‌ای به خاورمیانه انجام داده بودند. فرزندان در حال تقویت کسب و کار امپراتوری مالی ترامپ هستند که به جای پدرشان که در کاخ سفید است، توسط آنها اداره می‌شود. اریک ترامپ از برنامه‌های خود برای ساخت برج ۸۰ طبقه ترامپ در دبی، بزرگ‌ترین شهر امارات، خبر داد. او همچنین اخیرا دریک کنفرانس ارزهای دیجیتال در دبی به همراه زک ویتکاف،بنیانگذار شرکت ارزهای دیجیتال خانواده ترامپ به نام «ورلد لیبرتی فایننشال» و پسر استیو ویتکاف(نماینده ترامپ در غرب آسیا)شرکت کرد. همچنین عقد قرارداد جدید برای ساخت یک مجتمع گلف لوکس در قطر، بخشی از برنامه‌های آنها است. جان هافمن، پژوهشگر حوزه دفاع و سیاست خارجی در اندیشکده «لیبرتارین» در موضوع ارتباطات امپراتوری مالی خانوادگی رئیس‌جمهور آمریکا با دیگر کشورها می‌گوید: «باتوجه به روابط گسترده بین شرکت‌های ترامپ و برخی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس، به نظر من تضاد منافع بسیار آشکاری در اینجا وجود دارد». این‌گونه است که به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز «ترامپ همیشه ریاست جمهوری را به عنوان فرصتی برای شکار جهانی معاملات دیده و هیچ جایی بهتر برای این کار وجود ندارد جز معدود کشورهای خلیج‌فارس، جایی که تعداد اندکی از مردان، بر ثروتی عظیم تسلط مطلق دارند».
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها