ناکامی سوارکار خشن در یمن

از ۲۵ اسفند سال ۱۴۰۳ ایالات متحده حملات خود علیه انصارالله یمن را تحت عنوان رسمی «عملیات سوارکار خشن» مجددا آغاز کرده و اکنون این حملات وارد هفته چهارم خود شده‌ است. نام این عملیات، برگرفته از نیروهایی است که تئودور روزولت، رئیس‌جمهور عوام‌گرا (پوپولیست) و ملی‌گرای آمریکا در اواخر قرن نوزدهم، برای شرکت در جنگ آمریکا-اسپانیا روانه کوبا کرد.
از ۲۵ اسفند سال ۱۴۰۳ ایالات متحده حملات خود علیه انصارالله یمن را تحت عنوان رسمی «عملیات سوارکار خشن» مجددا آغاز کرده و اکنون این حملات وارد هفته چهارم خود شده‌ است. نام این عملیات، برگرفته از نیروهایی است که تئودور روزولت، رئیس‌جمهور عوام‌گرا (پوپولیست) و ملی‌گرای آمریکا در اواخر قرن نوزدهم، برای شرکت در جنگ آمریکا-اسپانیا روانه کوبا کرد.
کد خبر: ۱۴۹۹۰۴۰
نویسنده علی حریت - گروه بین‌‎الملل
 
روزولت که خواهان گسترش نفوذ ایالات متحده در سایر مناطق جهان و دستیابی آمریکا به هژمونی بود، به‌شدت مورد ستایش ترامپ قرار دارد و به‌همین خاطر کابینه ترامپ نام این عملیات‌ فراسرزمینی را با الهام از او انتخاب کرده است. پس از آغاز جنگ رژیم‌صهیونیستی با حماس، تلاش‌های انصارالله معطوف‌شده به هدف قرار‌دادن کشتی‌های نظامی و تجاری در دریای سرخ. قصد واشنگتن نیز متوقف‌کردن یا حداقل کاهش‌دادن تعداد چنین حملاتی است. نزدیک به ۱۲‌درصد از تجارت دریایی بین‌المللی از دریای سرخ و سپس کانال سوئز عبور می‌کند و تسلط انصارالله بر تنگه باب‌المندب -ورودی دریای سرخ - موجب ناامنی در انتقال کانتینرهای تجاری از طریق این مسیر شده است‌؛ اتفاقی که به‌ویژه برای اسرائیل و حامی‌اش ایالات متحده ناخوشایند است. اما مشخص نیست که این نبرد هوایی و دریایی چه‌مدت به طول خواهد انجامید. هنگامی که از پیت هگزت، وزیر جنگ آمریکا در این مورد پرسیده شد، وی اعلام کرد که این کارزار نظامی به‌صورت «بی‌امان» تا توقف حملات دریایی حوثی‌ها ادامه خواهد داشت. تاکنون حملات ایالات متحده بر چندین استان یمن در شمال و غرب کشور شامل صنعا (پایتخت)، صعده، حجه، الحدیده، تعز، الجوف، مارب، ذمار، إب و البیضاء متمرکز بوده است. در صنعا، هدف اصلی فرودگاه نظامی الدیلمی تحت کنترل انصارالله بوده است. در ضمن مکان‌های مسکونی، مدارس و مراکز درمانی هم هدف قرار گرفته‌اند. در منطقه ظهیان در استان صعده، یک نیروگاه برق تخریب شده است. منطقه نفت‌خیز مجزر در استان مارب نیز متحمل خساراتی شده است. به‌گفته وزارت بهداشت یمن، تاکنون ۵۳ نفر طی این یورش شهید و ۹۸ نفر مجروح شده‌اند. 
   
عدم تحقق انتظارات
 در واشنگتن، سیاست‌مداران تمجید گسترده‌ای نسبت به این عملیات بیان کرده و آن ‌را موفق تلقی کرده‌اند. برای مثال دونالد ترامپ در روز پانزدهم فروردین با لحن عامیانه همیشگی ادعا کرد که به انصارالله یمن در اثر حملات بی‌امان تلفات زیادی وارد شده و این گروه «نابود» شده است. همچنین تولسی گبرد، مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده هم اظهار داشته که این عملیات، ضرباتی را به ساختار فرماندهی و کنترل انصارالله وارد کرده است. گبرد گفت: «ارزیابی‌های جامعه اطلاعاتی تأیید می‌کنند که این ضربات‌ رهبران ارشد حوثی را کشته‌ و برخی از تاسیساتی را که حوثی‌ها ممکن است برای تولید سلاح‌های پیشرفته متعارف استفاده کنند را نابود کرده است». البته او مشخص نکرد که این «رهبران ارشد» چه اشخاصی هستند. مقامات پنتاگون در گزارش‌های درون سازمانی خود گفته‌اند حملات فعلی سنگین‌تر از نمونه‌های مشابه در دوره ریاست‌جمهوری بایدن به‌شمار می‌روند اما از طرفی به‌گزارش نیویورک‌تایمز، آنها به‌صورت خصوصی نزد نمایندگان کنگره تصدیق کرده‌اند که موفقیت اندکی در نابودی زرادخانه زیرزمینی عظیم موشکی و پهپادی و سکوهای پرتاب حوثی‌ها حاصل شده است. برآورد نیروهای میدانی ایالات متحده این است که انصارالله تعداد زیادی از پایگاه‌ها و سنگرهایش در شهرهای مورد بمباران را تقویت کرده و به این نحو توانایی آمریکا برای ایجاد اختلال در فعالیت آنها را خنثی کرده است. علاوه بر آن، نشر اطلاعاتی درباره این عملیات در ۲۳ اسفند، ادعای اجرای موفق آن را با تردید مواجه می‌کند. مایکل والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا در پیام‌رسان «سیگنال» گروهی را برای بحث پیرامون مسائل امنیت ملی ایجاد کرده بود و سهوا جفری گلدبرگ، خبرنگار روزنامه آتلانتیک را در آن عضو کرده بود. در این گروه که پیت هگزت وزیر دفاع، مارکو روبیو، وزیر خارجه و جی‌دی ونس، معاون اول رئیس‌جمهور نیز حضور داشتند، جزئیات حساس مربوط به تهاجم به مواضع حوثی‌ها از جمله زمان‌بندی، اهداف و تسلیحات مورد استفاده، مورد بحث قرار گرفته بود. هفته‌ گذشته نصرالدین عامر، سخنگوی انصارالله اعلام کرد که این گروه موفق به سرنگون‌کردن دو فروند پهپاد آمریکایی ام‌کیو-۹ معروف به «درو‌کننده» بر فراز بندر الحدیده شده و با موشک‌های کروز و پهپادها به کشتی‌های جنگی آمریکایی حمله کرده است. در کنار آن، حملات به تل‌آویو، یافا، ایلات و فرودگاه بن‌گوریون در اسرائیل نیز ادامه‌یافت. 

 یک نبرد نابرابر اما هزینه‌زا
به‌گفته عبدالملک حوثی، رهبر انصارالله طی سه‌هفته اخیر این گروه تقریبا ۳۴ حمله به کشتی‌های نظامی آمریکا داشته و در مقابل، آمریکا روزانه ۹۰ بار یمن را هدف قرار داده است. ایالات متحده در این نبرد نابرابر از جنگنده‌های اف‌آ‌۱۸ سوپر هورنت، جنگنده‌های نسل‌پنجمی اف‌۳۵سی و سامانه‌های پدافند هوایی «پاتریوت» و «تاد» برای دفع پرتابه‌های شلیک‌شده از طرف انصارالله بهره می‌گیرد. در اسفندماه حداقل شش بمب‌‌افکن رادارگریز بی-۲ به جزیره دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند اعزام شد تا در صورت نیاز بتوانند به مواضع انصارالله یمن ضربه بزنند. بخشی از این جنگنده‌ها از روی ناو ، بخشی از پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در ریاض و تعدادی دیگر از پایگاه‌های هوایی العدید قطر و الظفره امارات پرواز می‌کنند. از مردادماه سال پیش، ناوشکن‌های«لابون» و «کول» نیز جهت پشتیبانی لجستیک از عملیات‌های ناوگان پنجم آمریکا -که مختص گشت‌زنی درخلیج‌فارس و دریای سرخ است - درمنطقه حضور دارند.همچنین هواپیمابر«یو. اس.اس هری ترومن» از ۲۵ آذر ۱۴۰۳ جایگزین هواپیمابر آبراهام لینکلن شد و اکنون در دریای سرخ مستقر است. از اسفند گذشته، با شکست مذاکرات آتش‌بس اسرائیل-حماس و تداوم جنگ در غزه، نگرانی در مورد فعالیت انصارالله افزایش یافت و در نتیجه به فرمان کابینه ترامپ، «یو. اس. اس کارل وینسون» به‌عنوان دومین هواپیمابر به دریای سرخ اعزام شد. تخمین زده می‌شود که مهمات مورد استفاده در این عملیات ضد شبه‌نظامیان یمنی، نزدیک به ۲۰۰ میلیون دلار برای پنتاگون خرج داشته است. تا هفته بعد، هزینه پشتیبانی از نیروهای ناوگان پنجم و ارسال مهمات برای آنها به یک میلیارد دلار خواهد رسید و احتمال این‌که وزارت جنگ آمریکابه درخواست حمایت مالی ازکنگره نیاز پیداکند،بالا خواهدبود.برخی از استراتژیست‌های آمریکایی نگرانند که مبادا تمرکز بیش از حد ایالات متحده بر درگیری‌های غرب آسیا موجب غفلت از تحولات آسیای جنوب‌شرقی شود و کشورشان در مواجهه با تهدیدات احتمالی در دریای چین جنوبی، عملکرد ضعیفی از خود نشان دهد. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها