در ابتدای گزارش بهتر است به آخرین روز شهریور سال گذشته و معدن طبس برگردیم، جایی که مرگبارترین حادثه معدن در آنجا رقم خورد. نشت گاز متان در یکی از کارگاههای شرکت زغالسنگ معدنجوی طبس موجب انفجار شد. بلافاصله تیمهای امدادی در محل حاضر شده و بعد از چند روز عملیات و جستوجوپیکر بیجان ۵۲ معدنجو خارج شد. پس از این حادثه تعدادی از وزرا خود را به معدن رسانده و دستور پیگیری ماجرا و پیشگیری از حوادث مشابه را صادر کردند اما همچنان حوادث معدن قربانی گرفتند اما چون تعداد قربانیان و مصدومان هرحادثه دو سه نفر بودند، زیاد مورد توجه رسانهها قرار نگرفت. روز یکشنبه، هفدهمین روز ۱۴۰۴ اولین حادثه مرگبار در معدن سنگ باریت شماره ۴ عبداللهآباد مهاباد رخ داد. به گفته رئیس دادگستری آذربایجان غربیساعت ۹:۳۰ صبح یکشنبه در پی حادثه ناگوار ریزش معدن سنگ باریت شماره ۴ عبداللهآباد مهاباد یک نفر از کارگران به خاطر ریزش سینه کار معدن، جان باخت و کارگر دیگر که راننده بیل مکانیکی بود زخمی و به مراکز درمانی منتقل شد. عتباتی افزود: نفوذ آب باران به سطوح فوقانی دیواره معدن و ریزش آن روی کارگر علت حادثه بود. در حالیکه برابر مقررات ایمنی معادن، فاصله بین نزول باران و فعالیت معدنی باید ۲۴ ساعت باشد. با وجود نزولات جوی شدید روز و شب قبل از حادثه، به لحاظ بیاحتیاطی سرپرست و کارفرمای معدن، کارگران از اول صبح در محل مشغول به کار شده بودند. همچنین ارتفاع دیواره از حد استاندارد بیشتر بود. تا زمان ایمن شدن محیط، دستور توقف هرگونه فعالیت در معدن صادر شد.
گازگرفتگی در معدن جواهر
با ورود جدی دستگاه قضا به این ماجرا به نظر میرسید وقوع حوادث مشابه متوقف شود اما یک روز در معدن جواهر زغال دامغان تراژدی مرگباری رقم خورد. ساعت ۱۵:۳۰، عصر دوشنبه فردی در تماس با هلالاحمر سمنان از وقوع حادثه در معدن جواهر زغال در مهماندویه دامغان و گرفتار شدن چند معدنچی در داخل تونل خبر داد. بلافاصله امدادگران پایگاه نعیمآباد در نزدیکی محل حادثه، راهی معدن شده و در ادامه با دستور مدیرعامل هلالاحمر استان سمنان چند تیم دیگر به آنها اضافه شدند. حسین درخشان، مدیرعامل هلالاحمر سمنان که در محل حادثه معدن حضور داشت، به خبرنگار جامجم گفت: با اعلام حادثه تیمهای امدادی درمحل حاضر ومشخص شد در زمان نشت گازهفت نفر در داخل معدن حضور دارند. معدن خصوصی بود و پس از حادثه تیمهای امداد معدن وارد تونلها شدند تا بتوانند افراد گرفتار را نجات دهند.
به گفته درخشان با بررسی اولیه مشخص شد تمامی هفت معدنچی شامل چهار مرد ایرانی و سه مرد تبعه افغانستان به علت خفگی با گاز جان خود را از دست دادهاند. پس از ساعتها عملیات تیمهای امدادی موفق شدند اجساد جانباختگان را از داخل معدن خارج کنند و عملیات جستوجو و نجات پایان یافت. معدن دچار انفجار و ریزش نشده بود. بخشهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) معدن مهماندویه دامغان هم درمحل حضور داشته و وارد تونل شدند. همزمان با وقوع حادثه اسکندر مومنی، وزیر کشور در تماس تلفنی با استاندار سمنان با دریافت گزارش حادثه دستور رسیدگی فوری صادر کرد.