با رشد ۱۶۵ درصدی ۱۰ ماهه امسال نسبت به سال گذشته حاصل شد‌؛

لبخند پسته به صادرات

آمارهای گمرک نشان می‌دهد در۱۰ماهه نخست سال جاری، پسته با سهمی حدود ۲۰درصدی در بین محصولات کشاورزی ارزآورترین محصول این بخش بوده است؛ با این‌حال کشورمان همچنان پس از آمریکا رتبه دوم را در بین کشورهای صادرکننده این محصول به‌خود اختصاص داده است.
آمارهای گمرک نشان می‌دهد در۱۰ماهه نخست سال جاری، پسته با سهمی حدود ۲۰درصدی در بین محصولات کشاورزی ارزآورترین محصول این بخش بوده است؛ با این‌حال کشورمان همچنان پس از آمریکا رتبه دوم را در بین کشورهای صادرکننده این محصول به‌خود اختصاص داده است.
کد خبر: ۱۴۹۳۴۹۸
نویسنده امین محمودی - گروه اقتصاد
 
درهمین خصوص چندی پیش غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاروزی اظهار کرد: برآورد می‌شود برداشت پسته خشک در کشور می‌تواند به ۳۰۰ هزار تن برسد و یک‌سوم آن به خارج از کشور صادر شود. وی افزود: پسته محصولی بسیار مهم و سازگار با شرایط آب‌و‌هوایی اقلیمی کشور محسوب می‌شود و در سطح دنیا بازارپسند و ارزآور است.اخیرا انجمن پسته نیز در گزارشی به بررسی میزان تولید، عرضه و صادرات این محصول در چهار‌ماهه اخیر (یعنی از ابتدای سال زراعی جدید در مهرماه تا دی‌ماه) پرداخته و اعلام کرده طی این مدت بازار‌های صادرات مجدد ترکیه و امارات بوده و شبه‌قاره هند بیشترین سهم از صادرات پسته ایران در دی‌ماه را به خود اختصاص دادند.  از سوی دیگر رونق صادرات امسال ناشی از قیمت‌های رقابتی پسته ایران در بازار‌های بین‌المللی بوده و افزایش قیمت دلار، قیمت‌های دلاری پسته ایران را نسبت به پسته رقیب جذاب‌تر کرده است. طبق تخمین انجمن پسته ایران، از آغاز مهرماه تا پایان دی امسال، از کل موجودی ۲۳۰ هزارتنی پسته دردسترس، معادل ۱۱۲هزار تن (تقریبا معادل نیمی ازآن) به‌مصرف رسیده‌است‌؛ از این میزان، ۱۰۲ هزار تن پسته معادل خشک در پوست صادر‌شده و تخمین زده می‌شود که ۱۰ هزارتن پسته در داخل ایران به‌فروش رسیده باشد. این انجمن همچنین مانده محصول پسته در پایان دی‌ماه ۱۴۰۳ را معادل ۱۱۸ هزارتن پسته خشک‌درپوست برآورد کرده است. 
   
افزایش سه‌برابری ارزآوری پسته
آمارهای گمرک حاکی از آن است که در ۱۰ ماهه سال جاری ۱۳۸ هزار و ۷۵۷ تن پسته به ارزش یک میلیارد و ۲۷۸ میلیون و ۲۴۴ هزار دلار صادر شده؛ این در‌حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته تنها ۷۱هزار تن پسته به ارزش ۴۸۳ میلیون دلار صادر شده بود.  به‌همین دلیل می‌توان گفت صادرات پسته در سال جاری با رشدی ۹۶ درصدی به‌لحاظ وزنی و رشدی حدودا ۱۶۵ درصدی به‌لحاظ ارزشی روبه‌رو بوده است.  به‌طوری که طی این مدت اتریش، اردن، ارمنستان، ازبکستان، اسپانیا، استرالیا، افغانستان، الجزایر، امارات، اندونزی، انگلستان، اوکراین، ایتالیا، آفریقای جنوبی، آلبانی، آلمان، بحرین، برزیل، بلاروس، بلژیک، بلغارستان، پاکستان، تاجیکستان، تایلند، تایوان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، مولداوی، مقدونیه، چین، رومانی، ژاپن، سنگاپور، سوریه، سوئیس، صربستان و مونته‌نگرو، عراق، عربستان سعودی، عمان،روسیه، فرانسه،قرقیزستان،قزاقستان، قطر،کانادا، کره جنوبی، کویت، گرجستان، لبنان، لهستان، لیبی، مالزی، مجارستان، مصر، مکزیک، موریس، هلند، هند، ویتنام و هنگ‌کنگ کشورهایی بودند که از ایران پسته وارد کرده‌اند.  با این حال انتظار می‌رود تقاضای جهانی پسته به‌ویژه در بازارهای چین و هند با توجه به روند روبه رشد جمعیت بیش‌از‌پیش افزایش پیدا کند. نظر به این‌که چین یکی از پرجمعیت‌ترین کشورهای جهان محسوب شده و اقتصاد آن در حال رشد است، پتانسیل بالایی برای توسعه بازار پسته در این کشور وجود دارد. 
   
مشکل استفاده از سموم در پسته صادراتی
این میزان ارزآوری صادرات پسته در حالی محقق شده که اتحادیه اروپا قوانین سختگیرانه‌ای را برای واردات پسته ایران اعمال کرده است.  دراین خصوص بد نیست بدانیم هم‌اکنون استفاده از سم آفلاتوکسین در تولید پسته در مناطق مختلف کشور چالش‌های زیادی را برای صادرات این محصول به‌وجود آورده که همین امر زمینه محدودیت‌های واردات به اتحادیه اروپا طی پنج سال اخیر را فراهم آورده است.  عضو هیات‌امنای انجمن پسته ایران درباره بررسی پسته‌ ایران در اتحادیه اروپا و اعمال استانداردهای مد‌نظرکه طی روزهای گذشته مجددا جریان‌ساز شده‌ است، گفت: درجلساتی که ۱۸و۱۹نوامبر(اواخر آبان‌ماه) در اتحادیه اروپا برگزار شد،اتحادیه اروپا یک بازه زمانی شش‌ماهه را برای ایران در‌نظر گرفت که در خردادماه سال آینده این مهلت تمام می‌شود تا در پایان این دوره، مجدد عملکرد صادرات پسته ایران مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد. ما امیدواریم که عملکرد صادرکنندگان به‌گونه‌ای باشدکه از این قضیه سربلند بیرون بیائیم.  محمودرضا مهدوی اناری افزود: درحال حاضر ۱۰۰درصد کانتینرهای ایران شامل نمونه‌گیری و آزمایش هستند و این به‌معنای اعمال سختگیرانه‌‌ترین شرایط برای پسته ایران بوده و طبیعتا مرحله سخت‌تر فقط ممنوعیت کلی واردات است.  گفتنی است استان کرمان به‌عنوان قطب تولید پسته در ایران شناخته می‌شود و شهرهایی مانند رفسنجان، سیرجان و زرند از مهم‌ترین مراکز تولید پسته در این استان هستند. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها