خاطره‌گویی پیشکسوتان و هنرمندان برنامه «صبح جمعه با شما»

یادش بخیر قدیما

دیدگاه جمعی از اهالی موسیقی درباره استاد فریدون شهبازیان به‌مناسبت درگذشت این هنرمند معاصر

شهبازیان، جاودانه بر تارک موسیقی

فریدون شهبازیان را می‌توان یکی از هنرمندان شاخص در حیطه موسیقی معاصر دانست. او صرف‌نظر از ساخت قطعات خاطره‌انگیز متعدد، در سال‌های اخیر، تصدی و رهبری ارکستر ملی را نیز برعهده داشت و از این رهگذر، کنسرت‌های متعددی را به همراه این ارکستر برگزار کرد. درگذشت این هنرمند بهانه‌ای قرار گرفت تا با جمعی از هنرمندان درباره مؤلفه‌های آثار او به گفت‌وگو بنشینیم.
فریدون شهبازیان را می‌توان یکی از هنرمندان شاخص در حیطه موسیقی معاصر دانست. او صرف‌نظر از ساخت قطعات خاطره‌انگیز متعدد، در سال‌های اخیر، تصدی و رهبری ارکستر ملی را نیز برعهده داشت و از این رهگذر، کنسرت‌های متعددی را به همراه این ارکستر برگزار کرد. درگذشت این هنرمند بهانه‌ای قرار گرفت تا با جمعی از هنرمندان درباره مؤلفه‌های آثار او به گفت‌وگو بنشینیم.
کد خبر: ۱۴۸۹۵۱۳
نویسنده آزاده صالحی - گروه فرهنگی
 
کیوان ساکت، نوازنده پرسابقه تار و سه‌تار درباره فریدون شهبازیان می‌گوید: نخست اجازه بدهید که درگذشت این هنرمند بزرگ را به جامعه هنری و هنرمندان، به‌ویژه اهالی موسیقی تسلیت بگویم، امیدوارم دیگر استادان این عرصه عمری طولانی داشته باشند تا بتوانند به فرهنگ ایران‌زمین خدمت کنند. فریدون‌شهبازیان هنرمندی بود که در زمینه آهنگسازی و رهبری ارکستر سال‌ها کار کرد؛ اگرچه تمام آثاری که ایشان در طول دوره‌های فعالیت خود ساخت، شاخص و ممتاز بود اما آن دسته از آهنگ‌های ایشان که پیش از انقلاب ساخته شد همچنان در خاطره بسیاری از مردم باقی مانده است. ازجمله رباعیات خیام که به‌وسیله استاد شهبازیان تنظیم شد و خوانندگی آن را استاد محمدرضا‌شجریان به‌عهده داشت. یا همین‌طور، تنظیم آهنگ پیش‌درآمدی که به «هزاردستان» مشهور شده و علیرضا افتخاری خواننده آن بوده است. علاوه بر این نمونه‌ها، استاد شهبازیان در طول این سال‌ها به ساخت آثار بسیاری پرداخت که چندان که اشاره کردم تا امروز در حافظه تاریخی موسیقی ایران باقی مانده و بعد از این نیز باقی خواهد ماند. بدون‌شک هرکدام از هنرمندان که درمی‌گذرند و ما را تنها می‌گذارند، به جز بار دلتنگی که از فقدان آنها بر ما حادث می‌شود، نبودشان به معنی واقعی ضایعه‌ای جبران‌ناپذیر برای هنر کشور ما به‌شمار می‌رود. 
این هنرمند پیشکسوت در پاسخ به این سؤال که در این سال‌ها چقدر مجال همکاری شما با ایشان در ارکستر ملی فراهم شد، اضافه می‌کند: متاسفانه هیچ‌گاه در ارکستر ملی با ایشان افتخار همکاری پیدا نکردم ولی در زمان تصدی علی معلم‌دامغانی که ایشان کارشناس هنری صداوسیما بودند، دعوت شدم تا به شیوه برنامه «گل‌های رنگارنگ» کارهایی ارائه کنم. در آن برهه این فرصت پیش آمد تا ۱۰برنامه را باصدای خوانندگان مختلفی ازجمله سالار عقیلی، فاضل‌جمشیدی و... ضبط کنم که هرکدام از این آثار سال‌ها از رادیو پخش شدند و مورد استقبال قرار گرفتند؛ ضمن این‌که در برنامه‌های مختلف با ایشان دیدار داشتم که آخرین دیدار مربوط به اکران فیلم «ساعت شش صبح» ساخته مهران‌مدیری بود که با ایشان ملاقات کردم. 
ساکت در پاسخ به این سؤال که چطور می‌توان پیش از دیر شدن و از‌ دست ‌رفتن چنین هنرمندانی، گنجینه وجودی آنها را در زمان حیات پاس داشت، می‌گوید: مسأله این است که در زمان حیات شخصیت‌هایی چون او، حسین دهلوی، حسن ناهید، حسن کسایی و دیگر استادانی که امروز در میان ما نیستند چه کارهایی انجام می‌شود. من همیشه بر این باور بوده‌ام که متولیان فرهنگ و هنر در‌واقع خدمتگزاران این حیطه هستند؛ به این معنی که هنر بدون هنرمند وجود ندارد. طبعا اگر سیاست‌گذاران فرهنگی می‌خواهند میراث معنوی و ارزشمند هنرمندان باقی بماند، باید زمانی از هنرمندان راستین حمایت کنند که دیر نشود و قدر این چهره‌ها در زمان حیات‌شان دانسته شود.
در سال‌های اخیر، هنرمندان برای برگزاری کنسرت‌های موسیقی اصیل ایرانی و دریافت مجوز، ناچارند پروسه‌ای طولانی و دشوار را طی کنند تا بتوانند موفق به برگزاری کنسرت شوند. از این‌رو جا دارد متولیان فرهنگی نسبت به این مسأله یک بازنگری جدی انجام دهند تا به جای مانع‌تراشی در این مسیر، پروسه دریافت مجوز کنسرت درکوتاه‌ترین زمان اتفاق بیفتد تا هم عمر هنرمند هدر نرود و هم موسیقی ملی بتواند مجال بیشتری برای بروز و ظهور نزد جامعه داشته باشد. 
وحید تاج، خواننده موسیقی اصیل ایرانی نیز از دیگر هنرمندانی است که درباره فریدون شهبازیان می‌گوید: ایشان یکی از مفاخر موسیقی ایران بوده و هست. اعتقاد دارم هر هنرمندی با کارهایی که انجام می‌دهد،نام خود را تا ابد جاودانه می‌سازد. استاد شهبازیان جزو هنرمندانی بود که تمام تلاش خود را به‌کار گرفت تا موسیقی ایرانی را به درجه اعلای خود برساند. او هنرمندی بود که نه فقط بر موسیقی مسلط بود بلکه شعر راهم خوب می‌فهمید. به همین دلیل است که تمام آثاری که ایشان ساخته، ماندگار و شاخص است. 
تاج اضافه می‌کند: من این افتخار را داشتم تا در دهه ۹۰ و مشخصا درسال ۱۳۹۵ در ارکستر ملی به رهبری ایشان، با او همکاری نزدیک داشته باشم. درباره تجربه همکاری‌ام از آن سال‌ها می‌توانم به این مسأله اشاره کنم که چیزی جز متانت، صبوری و آرامش در شخصیت ایشان ندیدم.درواقع همان‌طورکه شخصیت اودارای چنین صفات برجسته‌ای بود،موسیقی ایشان هم از تشخص برخوردار بود و به نظرم مجموع‌شدن همین مؤلفه‌ها بود که از او هنرمندی سرآمد ساخت. من هم به سهم خود درگذشت این هنرمند بزرگ را به جامعه هنری و خانواده ایشان تسلیت می‌گویم. 
سوسن اصلانی، نوازنده پیشکسوت سنتور و آهنگساز از دیگر هنرمندانی است که درباره استاد شهبازیان می‌گوید: یکی از خاطراتی که از ایشان در ذهن من باقی مانده این است که ایشان در سال‌های اخیر، برخی از قطعات زنده‌یاد حسین دهلوی را با ارکستر ملی اجرا کردند. از این منظر کار ایشان برای من همیشه قابل ‌توجه و احترام بوده است. از اینها گذشته، او از هنرمندانی بود که سال‌ها به شکل مستمر در زمینه حفظ موسیقی ایرانی زحمات زیادی کشید. از آنجایی‌که من و ایشان هر دو عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت بوده‌ایم، هرازگاهی در برنامه‌های مختلف ایشان را می‌دیدم. خاطرم هست سال‌هایی که استاد شهبازیان در رادیو فعالیت داشتند، در جلساتی که برگزار می‌شد، با دهلوی دیدار و همکاری‌هایی انجام دادند. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
جداسازی برای کارآمدی

رئیس کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «جام‌جم» از طرح تفکیک وزارت راه و شهر‌سازی می‌‌گوید

جداسازی برای کارآمدی

نیازمندی ها