به گزارش جامجم آنلاین به نقل از العالم، نشریه الکترونیکی رای الیوم با انشتار مطلبی به قلم خالد الجیوسی به تحلیل اوضاع سوریه به لحاظ مشکلات داخلی و روابط آن با دیگر کشورها و چالشهای پیش روز پرداخت.
در تحلیل این نشریه آمده است: به نظر میرسد الجولانی شیفته ظهور در رسانهها و مصاحبههای رسانهای است. این مرد درست است که سواد رسانهای ندارد، اما اهمیت آن را به خوبی درک کرده است لذا پیوسته میکوشد با حضور مستمر و پی در پی در رسانه ها، وجهه جدیدی را به عنوان یک رهبر حکومتی برای خود خلق کند. اما این مأموریت، کاری دشوار و زمانبر است و در این مسیر موانع بسیاری پیش رو دارد.
الجولانی و عربستان
جالب است که رسانههای عربستان شروع به تعریف و تمجید از الجولانی کرده اند و وی هم پیام آنها را دریافت کرده و واکنشهای مثبتی بروز داده و اعلام کرده است که عربستان برای ایجاد ثبات در سوریه تلاش میکند. وی از این هم فراتر رفته و اعلام کرده است که سیاستهای عربستان در قبال سوریه مایه افتخار است و این کشور نقش مهمی در آینده سوریه خواهد داشت. در واقع الجولانی متوجه اهمیت موقعیت اقتصادی عربستان هست و همه امید وی برای بازسازی سوریه، به عربستان بسته شده است.
چاپلوسی برای ریاض
الجولانی در تازهترین چاپلوسی برای عربستان، تولد خود در ریاض و اقامت در این شهر تا سن ۷ سالگی را دستاویز قرار داد و خاطرنشان کرد که دلتنگ این شهر شده است؛ به این امید که این بار در پوشش یک سیاستمدار تازه کار رسما به ریاض دعوت شود.
در حالی که قدرت حکومت جدید برای تضمین امنیت در سوریه هنوز جای سئوال دارد، الجولانی ادعا کرده است: "آزادی سوریه امنیت منطقه و خلیج فارس را تا ۵۰ سال آینده تضمین میکند".
آیا پست ریاست جمهوری در سوریه همچنان خالی میماند؟
الجولانی اعلام کرده است که تدوین قانون اساسی جدید کشور حدود ۳ سال زمان میبرد و برگزاری انتخابات هم ممکن است ۴ سال به طول بینجامد. این امر سئوالهایی را درباره وضعیت کشور مطرح کرده است با این مضمون که در این مدت سوریه را چه کسی اداره خواهد کرد؟ قانون اساسی آن را چه کسی خواهد نوشت؟ و وقتی فراهم کردن شرایط برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور قرار است ۴ سال به طول بینجامد، آیا در این مدت این سمت خالی خواهد بود؟
الجولانی گفته است سوریه در مرحله بازنویسی قانون است. وی تأکید کرده که همه اقشار ملت در "کنگره گفتگوی ملی" حضور خواهند داشت و کمیتههای تخصصی در این کنگره تشکیل میشوند و رأی گیری هم خواهد شد.
کابینهای از همه مردان الجولانی
مخالفان حکومت بشار اسد از تکرار انتصاب عناصر تحریر الشام در دولت انتقالی انتقاد کرده اند. این انتصابها درحالی صورت گرفته اند که به گفته الجولانی، نوشتن قانون اساسی ۳ سال و تنظیم انتخابات ریاست جمهوری ۴ سال به طول خواهد انجامید. وی گفته است: "انتصابهای کنونی با توجه به ضرورتهای این مرحله اجتناب ناپذیر است و به هیچ وجه قصد کنار زدن دیگران را نداریم".
وی تصریح کرده است که سهمیه بندی پستها در این مرحله، فرآیند انتقال قدرت را تخریب خواهد کرد.
الجولانی، ایران و روسیه
الجولانی با لحنی ملایمتر نسبت به قبل در قبال ایران، ابراز امیدواری کرده است که تهران درباره آنچه که وی "مداخله در امور منطقه" دانسته است و در مجموع در باره سیاست هایش تجدید نظر کند. وی همچنین گفته که "خیلیها چشم امید به نقش مثبت ایران در منطقه دوخته اند".
البته هنوز معلوم نیست که ماهیت روابط بین سوریه الجولانی و روسیه چگونه خواهد بود. الجولانی ادعا کرده است که نمیخواهد روسیه رفتاری نامناسب در روابط با سوریه جدید داشته باشد. وی گفته است: "روسیه دومین کشور قدرتمند جهان است و اهمیتی به سزا دارد". وی همچنین اذعان کرده که دمشق منافع استراتژیکی با روسیه دارد.
تجزیه سوریه!
درباره احتمال تجزیه سوریه نیز الجولانی با اطمینان گفته است که این اتفاق نخواهد افتاد. وی تصریح کرده است که دولت کنونی برای حل بحران درشمال شرق سوریه، در حال مذاکره با "نیروهای سوریه دموکرات" (قسد) است و قصد دارد که نیروهای کردی قسد را در نیروهای مسلح دولتی ادغام کند. وی گفته است که کردها بخش جدایی ناپذیر از بافت جمعیتی سوریه هستند و این کشور تجزیه نخواهد شد.
سرنوشت زن سوری، آیا شبیه زن افغانی خواهد شد؟
چهار سال وقت برای تدوین قانون اساسی و تنظیم انتخابات، مایه نگرانی زنان سوریه شده است. اکنون هیئت تحریر الشام این کشور را اداره میکند و اگر چه الجولانی وعده داده است که این گروه را منحل خواهد کرد، اما اکنون همه اعضای دولت انتقالی از تحریر الشام هستند و تنها زن دولت انتقالی، عایشه الدبس است که "رئیس دفتر امور زنان" است؛ و تازهترین سخنرانی این زن، جنجال به پا کرد.
الدبس گفته است: "دولت جدید سوریه تلاش خواهد کرد شرایط و الگویی مناسب شأن زنان سوری ایجاد کند". این اظهارات سئوالهایی را درباره ماهیت این شرایط به وجود آورده است؛ آیا در سوریه هم شرایطی شبیه افغانستان طالبان برای زنان ایجاد خواهد شد. زیرا طالبان هم وعده داده بود که شرایط برای زنان بهتر خواهد شد، اما تا حد جلوگیری از آموزش و کار زنان به وعده خود عمل نکرد.
بیمها و امیدها
درهر حال سوریها امید زیادی به سوریه جدید بسته اند؛ همزمان نگرانیهای زیادی هم بابت سیاستهای حکومتی با توجه به پیشنیه تحریر الشام دارند. این حکومت با شعار صلح و پرهیز از انتقام کار خود را شروع کرده است هر چند حوادثی در گوشه و کنار برای اقلیتها رخ داد و رفتارهای خشونت باری با نیروهای ارتش سوریه صورت گرفت. اما الجولانی این برخورد خشن را در مقایسه با "حجم بحران" ناچیز دانست و ادعا کرد که "حکومت سابق اختلافات گستردهای را در جامعه سوریه بر جای گذاشته است". اما "جای نگرانی نیست، چون ملت سوریه صلح جو هستند. " وی همزمان تأکید کرد که همه مجرمان به سزای خود خواهند رسید و این "اتفاق خوبی" است. اما روزهای آینده همه چیز را در این باره روشن خواهد کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد