جام جم آنلاین-زهره کریم زاده؛ علاقمندان به هنر تئاتر می دانند که پارسا هر سال تقریبا ۲ تا۳ کار نمایشی را برای مخاطبین اجرا می کند. امسال سالن تئاتر شهر شاهد اجرای ۲کار ارزنده از این گروه قدیمی و خوش ذوق بود. “علمدار” که نگاه آئینی به حماسه کربلا دارد و “بارش” که حالا و از اواخر آذر در سالن سینمای تالار انتظار به اجرا درآمده است.
*درتئاتر تحصیلات آکادمیک کافی نیست، هنرمند باید شمه کار داشته باشد و از فضای جامعه و خواست مخاطب دور نماند
“هواس پلوک” که سابقه ۵۵ ساله در تئاتر دارد و در کار اخیرش علاوه بر کارگردانی و بازیگری ، طراحی و نویسندگی را هم به عهده گرفته است درباره جزییات نمایش ۷۵ دقیقه ای “بارش” به طلوع کرمانشاه گفت: ما در نمایش بارش نگاه جدیدی به شاهنامه و داستان رستم و اکوان دیو داشته ایم و تلاشمان بر آن بوده تا با به روز رسانی داستان رستم و ارتباط آن با زمان کنونی موضوع “تهاجم فرهنگی” را با نگاهی نو و تازه برای مخاطب به نمایش بگذاریم.
وی درحالیکه اعضای ۱۲ نفره تیمش در نمایش “بارش” را یک به یک معرفی کرد افزود: آمادگی برای اجرای این کار ۶ماه زمان برده و حالا که با استقبال خوب مخاطبین مواجه شده ایم تصمیم گرفتیم نمایش را تا چند روز دیگر تمدید کنیم.
پلوک به عنوان کسی که ارشد ادبیات نمایشی خوانده و سابقه فعالیتش در تئاتر به دوران پیش از انقلاب می رسد مطالعه کردن، تجربه و تمرین را نیاز اصلی موفقیت هر گروه نمایشی در تئاتر دانست و گفت: یک هنرمند موفق باید با جغرافیای انسانی، تاریخ و جامعه ای که در آن زندگی می کند آشنایی داشته باشد وگرنه کاری که می سازد مخاطب عام ندارد و مردم نمی توانند با آن ارتباط بگیرند.
وی درحالیکه به گذشته پرافتخار تئاتر کرمانشاه در دهه ۶۰ اشاره کرد افزود: شما هیچ استانی را سراغ ندارید که در یک دوره فجر ۴ کار موفق ارائه داده باشد، در کرمانشاه اما این اتفاق افتاد و به یاد دارم که ما برای سال ۶۷ موجب شگفتی در کشور شدیم. با این حال حالا تیم های جوانی را می بینم که به رغم علاقمندی به تئاتر هیچ حرف جدیدی برای گفتن ندارند، خلاق نیستند و تمرین و ممارست را سرلوحه نمی کنند. برای همین عمده کارهایشان تکراری است و این یک آفت برای تئاتر محسوب می شود.
پلوک درحالیکه به افول تئاتر در شهرهای تابعه استان طی سالهای اخیر اشاره کرد افزود: نباید بگذاریم هنر تئاتر در استان بمیرد. تئاتر یک دل عاشق می خواهد و صرفا تحصیلات آکادمیک برایش کافی نیست. کمااینکه ما تحصیل کرده های بسیاری در استان داریم که غذای فکری خوبی به مخاطب ارائه نمی دهند و چون شمه تئاتر ندارند نتیجه کارشان باب ذائقه مخاطب نیست و چیز خوبی از آب در نمی آید.
*زنان در تناتر استان خوش درخشیده اند اما نباید محدود به بازیگری شوند، ما نیاز به زنانی داریم که قوی و مستقل کارکنند، چه در اجرا و چه در کارگردانی و نمایشنامه نویسی
“نیلوفر قلعه شاخانی” از اعضای قدیمی گروه پارسا است که در نمایش “بارش” نقش “ژولیده” را بازی کرده است . او که از سال ۶۹ کار تئاتر کرده و طی ۳۴ سال گذشته از چهره های موفق استان در حوزه بازیگری و کارگردانی بوده است درباره حضور زنان در عرصه تئاتر استان به طلوع گفت: خوشبختانه حضور زنان طی سالهای اخیر در تئاتر استان پررنگ شده اما چیزی که جای تاسف دارد آن است که زنها گاها ابزار دست کارگردانها می شوند و ما کمتر شاهد بروز استعدادهایی هستیم که بتوانند به عنوان یک بازیگر مستقل، کارگردان یا نویسنده ایفای نقش کنند.
وی آفت بزرگ بازیگری برای زنان را صرفا در پی شهرت بودن دانست و گفت: یک بازیگر لایق نباید بگذارد شهرت او را به حواشی بکشاند و مانع پیشرفت هنرش شود.
قلعه شاخانی کمبود مخاطب برای تئاتر استان را یک نقطه ضعف برشمرد و از فعالین رسانه خواست تا در تبلیغ کارهای هنری و از جمله تئاتر تیم های فعال را یاری دهند.
به گفته وی در همین راستا و برای افزایش مخاطب، تئاتر کرمانشاه نیاز به یک بازوی قدرتمند دارد و انتظار می رود که شهرداری علاوه بر فرهنگ و ارشاد یک پای کار را بگیرد و کمبودها و دغدغه گروههای نمایشی را مرتفع کند.
قلعه شاخانی همچنین گفت: کرمانشاه قابلیت های بالقوه ای در حوزه تئاتر دارد که با حمایت مسئولین امکان بروز می یابد. بنابراین نباید بگذاریم این استعدادها هرز بروند و دلسرد شوند.
صحبت های این هنرمند قدیمی که معتقد است سالن های نمایشی استان هنوز آنطور که باید پر نمی شود بسیار قابل تامل است . به هرحال ما در ایران و به رغم گذشت ۱۵۰ سال از پا گرفتن تئاتر مدرن در کشور هنوز تعریف جامعی از تئاتر ملی نداریم و لذا مهم است که کارشناسان چالش های این هنر ارزشمند و پر مخاطب را در کشور و بویژه کرمانشاه عزیز بررسی کنند تا هم موانع و مشکلات کار رفع شود و هم مخاطبان بیشتری به سوی سالن های تئاتر گسیل شوند.
باشد تا روزگاری از راه برسد که کرمانشاه شاهد حضور گروههای نمایشی قوی و قدرتمند در استان باشد. گروهی که مثل گروه پارسا در نمایش اخیر اعضای ۱۲ نفره آنرا افراد توانمندی چون هواس پلوک، نیلوفر قلعه شاخانی، حسین کرانی، مریم تیموری، پرنیان اباذری، گودرز حسینی، ابراهیم احمدی، حسنا مصطفائی، سینا کاکائی، علی سالارآبادی، علیرضا امامی و مهنوش محمدی تشکیل دهند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفت و گو با دکتر محمدهادی همایون روند«ظهور» را از آغاز تاریخ تا بازه کنونی بررسی کرده ایم
عزیز حسنویچ، مفتی اعظم کرواسی در گفتوگو با «جامجم»مطرح کرد