در گفت​وگوی ویژه خبری بررسی شد

برنامه​های دولت برای توانمندسازی نخبگان

رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی:

اتاق اندیشه‌ورزی؛ پل ارتباطی نخبگان و دولت است

رئیس اتاق اندیشه‌ورزی استان خراسان رضوی، گفت: اتاق‌های اندیشه‌ورزی به دنبال ایجاد ارتباط بین نخبگان، دولت و جامعه است تا مشکلات را شناسایی و راهکار‌های مناسب ارائه کند. هدف اصلی، کمک به دولت در سیاست‌گذاری و حل مسائل استانی و ملی است.
کد خبر: ۱۴۸۶۷۸۸
اتاق اندیشه‌ورزی؛ پل ارتباطی نخبگان و دولت است
به گزارش جام جم آنلاین، حسین انصاری در رابطه با اتاق‌های اندیشه‌ورزی، عنوان کرد: فعالیت‌های اتاق اندیشه‌ورزی برای کمک به دولت است. فعالیت‌های اتاق‌های فکر از دولت یازدهم و دوازدهم رقم خورد که نشان می‌دهد که این نهاد‌ها از سال ۱۳۹۳ به طور رسمی در ایران آغاز به کار کرده‌اند.
 
رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: در ابتدا، فعالیت‌ها تحت نظر مرکز بررسی‌های استراتژیک، معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت علوم و سایر نهاد‌ها انجام می‌شد، اما پس از مدتی، فعالیت‌ها تا حدودی متوقف و به صورت استانی به وزرات علوم واگذار شد. خروجی اتاق‌های فکر در شبکه مطالعات سیاست‌گذاری عمومی شبکه (شمس) در مرکز بررسی‌ها منتشر می‌شد. 
 
وی با بیان اینکه در دولت سیزدهم، هیئت‌های اندیشه ورزی جدیدی تشکیل شده و در سازمان‌های مختلف فعالیت دارند، اظهار کرد: هدف از تشکیل این اتاق‌ها، کمک به دولت در شناخت مسائل، تدوین سیاست‌ها و ارائه راهکار‌ها برای پرورش فناوران و مشاوران در حوزه سیاست‌گذاری است. در دولت چهاردهم، مقامات مختلف از جمله رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور و وزرا بر اهمیت استفاده از اتاق‌های اندیشه‌ورزی و نخبگان برای حل مسائل ملی تاکید کرده‌اند.
 
تبدیل اتاق‌های اندیشه‌ورزی به سازمان‌های تحقیقاتی و مشاوره‌ای ‎
 
انصاری افزود: زمانی که غلامحسین مظفری به عنوان استاندار خراسان‌رضوی، انتخاب شد در جلسه معارفه خود، به تشکیل اتاق‌های اندیشه‌ورزی و فکر اشاره و تاکید کرده‌اند. اتاق‌های فکر اکنون تبدیل به سازمان‌های تحقیقاتی و مشاوره‌ای در حوزه سیاست عمومی شده است.
 
رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی، بیان کرد: اتاق‌های فکر در ایران تاریخچه نسبتا قدیمی دارد و به صورت رسمی در دولت یازدهم شروع به فعالیت کرد که در آن زمان استان‌ها به صورت مشخص اتاق‌های فکری در ذیل مرکز بررسی‌های استراتژیک داشتند که در محل دانشگاه‌ها برای ارائه انباشت تفکر و اندیشه برای حل مسائل سیاستی بود.
 
وی با بیان اینکه خراسان رضوی به عنوان یکی از استان‌های پیشرو در این زمینه، از سال ۱۳۹۳ با تشکیل اتاق فکر خود، فعالیت خود را آغاز کرد، ادامه داد: این اتاق فکر با هدف ارتقای سطح همفکری نخبگان استانی و ملی، به اشتراک گذاشتن دانش بومی و منطقه‌ای، افزایش ارتباط و مشارکت نخبگان در شناسایی مسائل و ارائه راهکار‌ها و تسهیل تبادل اطلاعات میان دولت و نخبگان، فعالیت می‌کند.
 
انصاری درخصوص اینکه ساختار اتاق‌های اندیشه‌ورزی نخبگانی و خبرگانی است و به صورت مستقل، آزاد و مشارکت‌پذیر در حوزه جریان‌های سیاسی، غیرانتفاعی و سازمان‌یافته از افراد با انگیزه و آرمان‌های مشترک و فعال در حوزه اجتماعی تشکیل می‌شود، گفت: اتاق‌های اندیشه‌ورزی مکانی برای ارائه تفکر و اندیشه درخصوص تصمیمات درست در حوزه سیاست‌گذاری عمومی است.
 
راه‌اندازی اتاق اندیشه ورزی در استانداری خراسان رضوی برای حل مسائل استان
 
رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی، با اشاره به اهداف این اتاق در خراسان، اظهار کرد: اتاق اندیشه‌ورزی استانداری خراسان رضوی با هدف ارتقاء همفکری نخبگان استانی و ملی، به اشتراک‌گذاشتن دانش بومی و منطقه‌ای در امور ملی، افزایش ارتباط و مشارکت نخبگان استانی در شناسایی مسائل و ارائه راهکارها، استقرار شبکه نخبگان در استان، افزایش نهاد تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری مسائل استان، هموار کردن مبادله داده‌ها و اطلاعات میان دولت و استانداری و نخبگان ملی و محلی و بازخورد دادن دیدگاه‌های نخبگان محلی و منطقه‌ای در عرصه ملی راه‌اندازی شد.
 
وی تصریح کرد: این اتاق شامل رئیس اتاق فکر، شورای سیاست‌گذاری و گروه‌های مشورتی تخصصی است که بخش خصوصی و نهاد‌های مدنی و فعالان دولت، دانشگاه‌ها و انجمن‌های علمی و نخبگان و خبرگان، دستگاه‌های اجرایی است که هر کدام در حوزه‌های تخصصی خود فعالیت خواهند کرد.
 
انصاری افزود: در کنار این اتاق، شورای عالی مشورتی متشکل از چهار نفر از اعضای اتاق اندیشه‌ورزی به ریاست استاندار، برای نظارت و هدایت فعالیت‌ها تشکیل شده است.
 
رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی با اشاره به کارگروه‌های تخصصی اتاق‌های اندیشه‌ورزی، خاطرنشان کرد: اتاق اندیشه ورزی خراسان، دارای کارگروه‌های تخصصی اعم از اقتصاد، صنعت، تجارت، کشاورزی، انرژی، آب، منابع طبیعی، محیط زیست، حمل و نقل، توسعه زیربنایی، علم و فناوری و نوآوری، بهداشت، درمان، سلامت، امنیت، جوانان، بانوان و مسائل اجتماعی است. هر کارگروه دارای رئیس، دبیر و شورای مرکزی بوده و وظیفه آن‌ها شناسایی مسائل، بررسی و ارائه راهکار‌ها است. 
 
انصاری با بیان اینکه مسائل و موضوعات مورد بررسی می‌تواند از سوی دولت، نهاد‌های مدنی، فعالان اجتماعی، بخش خصوصی، دانشگاه‌ها و نهاد‌های علمی به اتاق ارجاع شود، افزود: پس از بررسی اولیه و تعیین مسئله، موضوع به کارگروه مربوطه واگذار شده و پس از برگزاری جلسات و ارائه راهکارها، اتاق باید راهبردی برای اجماع نخبگان ارائه کند.
 
اجماع راهبرد‌های حوزه سیاست‌گذاری عمومی
 
وی ادامه داد: بزرگترین کاری که اتاق انجام خواهد داد، اجماع درخصوص راهبرد‌های است که در حوزه سیاست‌گذاری عمومی در استانداری و سطح دستگاه‌های اجرایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، اتاق براساس ارزیابی‌ها و بررسی و شرایط سطح جامعه و از طریق رسانه‌ها برخی چالش‌ها و موضوعات را به بحث می‌گذارد که بلافاصله شورای مرکزی تشکیل می‌شود و برروی آن موضوع ارزیابی اولیه را انجام می‌دهد. سپس، موضوع جمع‌بندی و به کارگروه مشورتی، ارائه می‌شود.
 
رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: کارگروه مشورتی، برگزاری جلسات را در دستور کار خود قرار می‌دهد و شورای سیاست‌گذاری برنامه‌‍ریزی و نظارت بر تشکیل جلسات کارگروه‌های مشورتی، می‌کند. در نهایت، تدوین گزارش صورت می‌گیرد و درخصوص راه‌حل‌هایی برای رفع موانع و مشکلات براساس قوانین و مقررات ارزیابی و به اعضای شورای عالی، رئیس اتاق و استاندار ارائه می‌شود. 
 
انصاری بیان کرد: در حال حاضر، اتاق اندیشه ورزی در محل استانداری خراسان‌رضوی مستقر بوده و ارتباط مستمر با سازمان‌های اجرایی و عموم مردم دارد. با راه‌اندازی وب‌سایت اختصاصی در آینده، ارتباط بین نخبگان، خبرگان و فرهیختگان جامعه تسهیل خواهد شد.
 
وی افزود: ارتباط بین نخبگان، خبرگان و فرهیختگان جامعه در دولت‌های قبل ضعیف بوده که منجر به عدم شناسایی بحران‌ها شده و درنهایت راهبرد و راهکاری که دولت به دستگاه‌های اجرایی ارائه می‌کرده است، مورد تایید خبرگان و نخبگان در برخی مواقع نبوده و نتایج مثبتی نداشته است.
 
رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی، خاطرنشان کرد: اگر استاندار خراسان رضوی، این موضوع را در استانداری خراسان و در بدنه دولت نهادینه کند، می‌تواند پایه‌گذاری مستمری برای خراسان در دولت و استانداری‌ها در ارتباط بین دولت، بخش خصوصی، دانشگاه‌ها و نهاد‌های مدنی ایجاد کند.
 
انصاری با بیان اینکه خراسان همواره مهد علم، ادب و کار‌های نوین است، عنوان کرد: امیدواریم این اتفاق خوب و نادر از خراسان آغاز شود و اتاق‌های اندیشه‌ورزی در کل استاندار‌های کشور جای گیرد و ارتباط سازمان‌یافته بین خبرگان با دولت و دستگاه‌های اجرایی برقرار شود.
 
وی با اشاره به الزامات حکمرانی روز دنیا، توضیح داد: الزامات حکمرانی روز دنیا، حکمرانی مبتنی بر استفاده از ظرفیت نخبگانی و خبرگانی است. حکمرانی مبتنی بر دانش، اطلاعات، داده و استفاده از فضای خبرگانی و نخبگانی، چندان موفق در دنیا نبوده است.
 
 رئیس اتاق اندیشه‌ورزی خراسان‌رضوی با بیان اینکه به هیچ وجه، این موضوع تشکل سیاسی نیست، اما می‌تواند مشارکت پذیر در حوزه جریان‌های سیاسی باشد، تصریح کرد: این موضوع یک فعالیت کاملا غیرانتفاعی سازمان‌یافته از افراد باانگیزه و دارای آرمان‌های مشترک و فعال در حوزه اجتماعی است.
 
انصاری با اشاره به اینکه بین واژه سیاست و سیاستی تفاوتی باید لحاظ شود، گفت: وقتی حرف از موضوع حوزه‌های سیاستی می‌شود، با موضوعات دیگر بسیار متفاوت تلقی می‌شود. بنابراین، موضوع سیاسی در این فعالیت مطرح نیست. هرچند حوزه‌های مرتبط با جریان‌های سیاسی ممکن است چالشی یا بحرانی را نیاز بدانند که در اتاق به بحث گذاشته شود و بعد از جریان‌های مختلف سیاسی دعوت شود که درنهایت موضوع مورد ارزیابی قرار گیرد و اجماعی برروی بحث‌ها داشته باشند.
 
وی عنوان کرد: نکته‌ای که در اتاق بسیار پررنگ تلقی می‌شود، قرار است که از نخبگان و خبرگان و فرهیختگان جامعه استفاده کند و قطعا از نگاه سیاسی برخوردار نخواهد بود. آن چیزی که دکتر پزشکیان رئیس جمهور کشورمان مرتباً به آن اشاره دارد، تمرکز بر استفاده از خبرگان و نخبگان است که به نوعی وفاق را ایجاد کنند.
 
انصاری در پایان افزود: وظیفه ارتباط بین مردم، جامعه محلی، خبرگان و نخبگان بردوش رسانه‌ها است. رسانه‌ها، از نقش کلیدی در اتاق اندیشه‌ورزی برخوردار هستند تا بتوانند اطلاعات را به اتاق و عموم جامعه منتقل کنند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها