گروه هشت کشور اسلامی درحال توسعه با نام گروه ۸، گروهی اقتصادی متشکل از ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه است. این هشت کشور ۱.۲میلیارد نفر یا ۶۰درصد کل جمعیت مسلمانان و همچنین نزدیک به ۱۳درصد کل جمعیت جهان را تشکیل میدهند. زمینههای اصلی همکاری میان کشورهای گروهD۸ شامل امور مالی، بانکداری، توسعه روستایی، علم و فناوری، توسعه بشردوستانه، کشاورزی، انرژی، محیط زیست و بهداشت است. دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان برای شرکت و سخنرانی در یازدهمین اجلاس سران گروه D۸ و نیز نشست غزه، عصر روز گذشته تهران را به مقصد قاهره، پایتخت مصر ترک کرد. رئیسجمهور همچنین در حاشیه این اجلاس با سران برخی کشورهای عضو این گروه دیدار و گفتوگو میکند. عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان در این سفر همراه رئیسجمهور است که نشان از توجه دولت به مسائل اقتصادی و دیپلماسی اقتصادی است، بهطوریکه بهجز وزیر امور اقتصادی و دارایی، فقط وزیر امور خارجه در این سفر حضور دارد. این موضوع نشان میدهد توسعه روابط با کشورهای منطقه بهخصوص اقتصادی و حضور در پیمانهای دو و چندجانبه با نگاه توسعه روابط تجاری در دستورکار دولت چهاردهم قرار دارد.
توسعه روابط تهران - قاهره
محمدحسین سلطانیفرد، رئیس دفتر حفاظت منافع ایران در قاهره در مورد سفر رئیسجمهور کشورمان به مصر و شرکت در اجلاس گروه ۸ اظهار داشت: بیتردید سفر رئیسجمهور در این مقطع حساس، میتواند نقطهعطفی در توسعه روابط باشد. وی افزود: جمعیت ۱۱۰میلیون نفری و بازار مصر، یک بازار بسیار پراهمیت است. موقعیت ژئوپلیتیکی و حساس، کانال سوئز و پل بین آسیا و اروپا و همچنین دروازه ورود به آفریقا، ویژگیهای کشور مصر است که میتواند برای توسعه و ظرفیت اقتصاد ایران در منطقه آفریقا که دولت چهاردهم هم نسبت به آن توجه خاصی دارد، موثر باشد.سلطانیفرد بیان کرد: اینکه بتوانیم در این سفر قدم و گام نهایی را برای ارتقای روابط دو کشور و ارتقای آن از سطح دفتر حفاظت منافع به سفارت برداریم، بسیار امیدوار کننده است. وجود الازهرالشریف در مصر، همچنین نگاه و جایگاهی که این کشور در بحث تقریب بین مذاهب دارد، بسیار موثر و مفید است و میتوانیم در همه ظرفیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با مصر تعامل داشته باشیم. رئیس دفتر حفاظت منافع ایران در قاهره گفت: جمهوری اسلامی ایران و ایران قبل و بعد از انقلاب در مصر سرمایهگذاریهایی را انجام داده است و درحالحاضر در بخشهای نساجی، بانکی و کشتیرانی با مصر سرمایهگذاریهایی بهطور مشترک داریم که این سرمایهگذاریها هماکنون فعال هستند. وی تصریح کرد: دولت مصر سال گذشته مجوز ورود گردشگران ایرانی با پرواز مستقیم از تهران بهصورت چارتر به شرمالشیخ را صادر کرده است که میتواند فعال شود.داریوش صفرنژاد، کارشناس مسائل بینالملل گفت: امروز در دنیا تنها بازیگران اصلی در صحنه سیاست و مسائل بینالمللی، دولتها نیستند. بلکه پیوندهای متنوعی در سطوح چندجانبه، منطقهای، بینقارهای و جهانی بهعنوان شاخصهای اصلی در نظر گرفته میشوند تا یک اقتصاد در سطح بینالمللی و منطقهای بتواند شکوفا شود.وی ادامه داد: یکی از این حوزههای پیوندی، مشارکت جدی در تشکلهایی مانند گروه ۸ است که کارکردهای منطقهای و بینالمللی دارند. کشورهایی که در گروه D۸ دور هم جمع شدند، شاید به لحاظ تولیدات صنعتی خاص و ویژه در دنیا سرآمد نباشند، اما هرکدام برای خودشان مزیتهای برتر و نسبی دارند که این مزیتها میتواند زمینه تولید و بازار مصرف را فراهم کند که حائز اهمیت است.
گروه۸ و دستاوردهای اقتصادی
اقتصاد ایران با تحریمهای ظالمانه مواجه است و آمریکا و غرب همه تلاش خود را انجام میدهند تا اقتصاد ایران در مسیر توسعه قرار نگیرد، بااینحال حضور ایران در پیمانهای منطقهای و فرامنطقهای میتواند زمینهساز توسعه روابط تجاری، دسترسی به بازارها و رشد اقتصادی شود و گامی در مسیر خنثیسازی تحریمهاست. گروه ۸ یا همان سازمان همکاری اسلامی یکی از این تشکلهاست که هم به لحاظ سیاسی و هم از نظر اقتصادی اهمیت ویژهای دارد و با توجه به ۵۷ کشور مسلمان در جهان، میتواند در راستای زمینهسازی برای ایجاد بازار مشترک اسلامی گام بردارد. ۵۷ کشور مسلمان جهان بهطور مشترک تقریبا ۸درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) و حدود یکچهارم از جمعیت جهان (دومیلیارد نفر) را تشکیل میدهند که حدود ۷.۶تریلیون دلار از تولید ناخالص داخلی جهانی که تقریبا ۱۰۰تریلیون دلار است را شامل میشود. کشورهای مسلمان تقریبا ۲۰ درصد از کل تولید انرژی جهان را به خود اختصاص میدهند. همچنین توسعه روابط ایران و مصر بهعنوان دو کشور مهم و تاثیرگذار حائز اهمیت است و توسعه روابط اقتصادی تهران و قاهره میتواند ایران را به بازارهای اروپایی و آفریقایی وصلکند.