با این حال مهره بازی غرب در کییف و اروپا، ملزم به تبعیت از راهکارهایی است که خود و کشور متبوعش، نقشی در تدوین آن ندارند! این همان انتخابی است که زلنسکی اززمان حضور خود در راس معادلات سیاسی و اجرایی اوکراین صورت داد؛ بازی مطلق در زمین ناتو!
صورتمسأله این است که ناتو و در راس آن دو حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا هیچگاه اصالتی برای اوکراینیها در طول جنگ اخیر قائل نشده و صرفا کییف را به زمین نبرد خود و روسها تبدیل کردهاند. این نگاه ابزارگرایانه نسبت به مهرهها و عوامل بیاراده، دهههاست در سیاست خارجی آمریکا و اروپا نمود پیدا کرده و زلنسکی نیز با آگاهی نسبت به چنین مسألهای تن به این بازی پرهزینه و بینتیجه داده است!
قمار زلنسکی به نقطه پایان خود یعنی شکست نزدیک میشود. بازی مقصرسازی رئیسجمهور اوکراین و همراهانش نیز در چنین فرامتن و بستری قدرت تعبیر ندارد زیرا از ابتدا، کییف با همین فرمول و دستفرمان وارد صحنه مناقشه شد!
با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری پنجم نوامبر امسال، عرصه بر زلنسکی تنگتر شده زیرا او اکنون باید بدون هیچگونه دستاورد میدانی و در کشوری که از آثار سه سال جنگ تمامعیار رنج میبرد، پای میز مذاکرات نهایی با مسکو بنشیند! در حالیکه رئیسجمهور جدید آمریکا از تمایل خود برای تسهیل در حلوفصل مناقشه اوکراین سخن میگوید، زلنسکی، مکرون و دیگر رهبران اروپایی بهدنبال متقاعد کردن ترامپ برای حفظ روند ارسال کمکها به اوکراین هستند! با همه این اوصاف،ترامپ مایل است مهره بازی غرب رادرکییف قربانی خودومنافع حزب جمهوریخواه سازد. این تصمیمی است که ترامپ اتخاذ کرده و بعید است از آن بهسادگی عقبنشینی کند.اخیرا ترامپ برای شرکت در مراسم بازگشایی کلیسای جامع نوتردام به دعوت امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه به پاریس سفر کرد و دیداری سهجانبه را با امانوئل مکرون و ولودیمیر زلنسکی برگزار کرد. این دیدار سهجانبه ۲۰ دقیقه بیشتر به طول نکشید و در پایان نیز بیانیه مشترکی صادر نشد.منابع خبری میگویند در این دیدار، ترامپ با زلنسکی برخورد سردی داشته و حتی ارزشی برای دغدغههای مشترک وی و مکرون قائل نشده است. رئیسجمهور فرانسه نیز پس از این دیدار، نسبت به آینده جنگ اوکراین و پایان آن(بدون دستاوردی برای اوکراین و ناتو) شدیدا ابراز نگرانی کرده است. قدر متیقن ماجرا این است که زلنسکی، هزینه بازی در زمین غرب را به بدترین شکل ممکن پرداخت خواهد کرد و فراتر از آن، حق گلهگذاری از شرایط جدید را نیز نخواهد داشت.
بدترین خطای زلنسکی چه بود؟
ماجرا در اوکراین برخلاف آنچه تصور میشود چندان پیچیده و چندلایه نیست! انتقال قدرت در واشنگتن، معادلات جنگ در کییف رابهگونهای آشکار علیه زلنسکی وهمراهانش سختترساخته وراهی برای حل این معادله وجود ندارد! بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بدترین خبر ممکن برای رئیسجمهور ناتوان اوکراین محسوب میشود.ترامپ در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد (سپتامبر امسال) ملاقاتی با زلنسکی داشت و در آن، تفاوت رویکرد خود با دموکراتها در قبال جنگ اوکراین را تشریح کرد. جوزپ بورل، وزیر خارجه اتحادیه اروپایی نیز قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تاکید کرده بود پیروزی ترامپ جایی برای بازیگردانی و سیاستگذاری اروپاییان در جنگ اوکراین باقی نخواهد گذاشت.چندی پیش نیز ترامپ در تماس تلفنی کاملا غیردوستانه خود با زلنسکی، ملاحظاتی را درباره جنگ اوکراین و آینده آن به وی اعلام کرد. برخی نزدیکان رئیسجمهور برگزیده آمریکا قویا تاکید کردهاند ترامپ قصد دارد قبل از حضور رسمی در کاخسفید، نقشه راه عملیاتی پایان دادن به جنگ اوکراین را در رایزنی با کییف و مسکو به سرانجام برساند. در این میان کمترین اهمیتی برای ترامپ ندارد تا کمدین نسبت به این نقشه راه چه تصوری داشته یا خواهد داشت! زلنسکی در این معادله، صرفا یک مخاطب است و دیگر هیچ! اصولا از همان زمانی که زلنسکی به مهره بازی آتلانتیکیها در پیشبرد بازی خطرناک «گسترش ناتو به شرق» تبدیل شد، قرار نبود کمترین اختیاری درباره آغاز و پایان جنگ داشته باشد! زلنسکی به اندازهای مقهور وعدههایی مانند عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی، عضویت در اتحادیه اروپایی و سرمایهگذاری متمرکز شرکتهای غربی در کییف، خارکیف، خرسون و ژاپورژیا شده بود که متوجه بدیهیترین واقعیات جاری پیرامون خود و کشورش نشد!