البرز به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه‌های حیات وحش در ایران

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیط زیست البرز گفت: این استان موقعیت کم نظیری برای زیست گونه های مختلف حیات وحش فراهم کرده است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیط زیست البرز گفت: این استان موقعیت کم نظیری برای زیست گونه های مختلف حیات وحش فراهم کرده است.
کد خبر: ۱۴۸۳۵۵۲

به گزارش جام جم البرز؛ علی اصغر جوادیان نژاد در گفتگو با خبرنگاران افزود: البرز کوچک‌ترین استان کشور با وسعت ۵۸۳۳ کیلومتر مربع است، ولی وسعت و وضعیت خاص توپوگرافی و شرایط متفاوت اقلیمی در استان شرایط کم نظیری را برای زندگی گونه‌های مختلف حیات وحش فراهم کرده و سبب شده تا تنوع گونه‌ای بالایی در این منطقه از کشور به وجود آید.

وی اظهار کرد: این استان دارای یک منطقه حفاظت شده به نام البرز جنوبی به مساحت ۶۴ هزار هکتار، دو منطقه شکار ممنوع طالقان به مساحت ۷۵ هزار هکتار و تالاب صالحیه به مساحت ۱۶ هزار و ۸۸۰ هکتار بوده و همچنین یکی از پنج رودخانه حفاظت شده کشور به نام کرج به طول ۷۵ کیلومتر و مساحت ۵/۲۰۶ هکتار است.

وی با بیان اینکه مجموع وسعت این مناطق در استان افزون بر ۱۵۵ هزار هکتار بوده که حدود ۳۰ درصد از پهنه وسعت استان را به خود اختصاص داده است، گفت: بنابراین البرز به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه‌های حیات وحش در ایران محسوب می‌شود.

۳۵ درصد گونه‌های مهره دار در البرز هستند

جوادیان نژاد افزود: از مجموع گونه‌های جانوری مهره دار شناسایی شده در ایران، تاکنون ۴۰۴ گونه از مهره داران در زیستگاه‌های متنوع کوهستانی، دشتی و تالابی استان البرز شناسایی و ثبت شده است که حدود ۳۵ درصد گونه‌های مهره دار ایران را شامل می‌شوند.

وی تصریح کرد: پرندگان نیز با ۳۰۵ گونه متنوع‌ترین رده مهره داران استان را که حدود ۵۷ درصد گونه‌های پرندگان ایران هستند را به خود اختصاص داده اند که پرندگان شکاری با ۳۶ گونه با اهمیت‌ترین و گنجشک‌سانان متنوع‌ترین گروه هستند.

وی با اشاره به اینکه پرندگان آبزی و کنارآبزی نیز با ۹۳ گونه در زیستگاه‌های تالابی، رودخانه‌ها و دریاچه‌های پشت سد‌های امیرکبیر و طالقان پراکنش دارند، گفت: ۲۵ گونه از پرندگان استان البرز در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN) قرار دارند و ۴۷ گونه از پرندگان این استان نیز در فهرست ضمائم معاهده کنوانسیون منع تجارت گونه‌های جانوری و گیاهی در معرض خطر انقراض در جهان (سایتیس CITES) قرار دارند.

جوادیان نژاد در ادامه به وضعیت زیست ماهیان در استان اشاره کرد و گفت: رده ماهیان با ۱۱ گونه، هفت درصد گونه‌های ماهیان آب‌های داخلی ایران را به خود اختصاص داده که از میان این رده، راسته کپورسانان با هفت گونه دارای بیشترین تنوع و کپور دندان ماهی شکلان با یک گونه، کمترین تنوع را به خود اختصاص داده اند.

وی افزود: ۲ گونه از ماهیان استان البرز در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN) قرار دارند و گونه‌های سفید ماهی جویباری و سس ماهی بزرگ یا زرده پر در فهرست گونه‌های آسیب پذیر (VU) آورده شده اند.

مدیر حفاظت و مدیریت حیات وحش استان البرز اظهار کرد: رده دوزیستان با یک راسته، سه خانواده (خانواده وزغ‌های حقیقی و قورباغه‌های درختی حقیقی و قورباغه‌های راستینیان)، سه جنس و سه گونه با هفت درصد گونه‌های دوزیست ایران را شامل می‌شوند.

تخریب زیستگاه‌ها مهمترین تهدید حیات وحش

جوادیان نژاد به تهدیدات موجود بر سر راه زیست حیات وحش استان اشاره کرد و گفت: تخریب و جزیره‌ای شدن زیستگاه‌ها ناشی از اجرای پروژه‌های عمرانی و راه سازی بدون رعایت ملاحظات زیست محیطی ازجمله آزاد راه تهران – شمال و ورود و معرفی غیراصولی و مهار نشده گونه‌های غیربومی به زیستگاه‌ها در اثر عدم آگاهی افراد (رهاسازی سنجاب درختی در محدوده شهرستان ساوجبلاغ)، شکار غیرقانونی، وجود سلاح‌های غیرمجاز و همچنین صدور مجوز‌های حمل سلاح بدون در نظر گرفتن جمعیت قابل برداشت حیات وحش از دیگر این تهدیدات به شمار می‌رود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها