به گزارش جامجمآنلاین به نقل از راهبرد معاصر، بازارهای حوزه خلیج فارس اغلب به دلیل ارتباط نزدیکشان با بازارهای جهانی و قیمت نفت و نیز نزدیکی جغرافیایی به مناطق درگیری تحت تأثیر تحولات منطقه قرار گرفته اند. از زمانی که اسرائیل اکتبر ۲۰۲۳ جنگ علیه غزه را آغاز کرد و عواقب آن به حمله حوثیها به کشتیهای خاصی در منطقه منجر شد، بازارهای حوزه خلیجفارس هر از گاهی تحت تأثیر قرار میگیرند.
طبق آنچه ناظران تأیید میکنند، تنشهای ژئوپلیتیکی با افزایش بی ثباتی، نوسانات نفتی و کاهش اعتماد سرمایهگذاران بر بازارهای سهام خلیجفارس تأثیر منفی میگذارد.
اهمیت منطقه خاورمیانه
منطقه خاورمیانه به دلیل موقعیت جغرافیایی، منابع طبیعی و تأثیرات ژئوپلیتیکی، نقش حیاتی در تأثیرگذاری بر اقتصاد کشورهای حوزه خلیج فارس دارد. کشورهای منطقه به شدت به عوامل متعدد محیطی که بر رشد اقتصادی و ثبات مالی آنها تأثیر میگذارد، وابسته اند. مهمترین این عوامل عبارتند از:
کشورهای حوزه خلیج فارس از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت و گاز جهان هستند و این منابع محرک اصلی اقتصادشان است.
خاورمیانه با توجه به شرایط امنیتی و سیاسی، نقش عمدهای در جذب یا انتقال سرمایه گذاری خارجی به کشورهای حوزه خلیج فارس دارد.
خاورمیانه کریدوری حیاتی برای حمل و نقل جهانی نفت است، هرگونه مشکل امنیتی میتواند عرضه نفت را مختل کند و در نتیجه بر اقتصاد کشورهای حوزه خلیج فارس تأثیر بگذارد.
هرچند ارزیابی تحلیلگران اقتصادی تا پیش از حملات اسرائیل به لبنان حاکی از آن بود سال ۲۰۲۴ با توجه به انتظارات قبلی مبنی بر کاهش نرخ بهره به وسیله فدرال رزرو آمریکا که اوایل سپتامبر اتفاق افتاد، از نظر رشد و حرکت بازار سهام خوب خواهد بود، ولی بی ثباتیهای اخیر منطقه به دلیل ادامه تنشهای ژئوپلیتیکی در سال جاری بر بازارهای حوزه خلیج فارس سایه افکنده است.
پیامدهای جنگ اسرائیل علیه لبنان
وضعیت بلاتکلیفی بازارهای حوزه خلیج فارس در نتیجه تداوم افزایش تنش در منطقه از سپتامبر ۲۰۲۳ ادامه دارد و در روزهای پایانی همان ماه، زمانی که اسرائیل آغاز به رد پیشنهادهای آتشبس با حزبالله کرد، افزایش یافت.
سرعت افزایش تنش افزایش یافت تا زمانی که ارتش اسرائیل حملات دقیقی انجام داد و به ترور رهبران ارشد حزب الله ازجمله سیدحسن نصرالله، دبیرکل این جنبش منجر شد. در این میان تهدیدات امنیتی منطقه با حملات اسرائیل به جنوب لبنان همچنان در حال گسترش است.
افزایش تنش به همین موضوع ختم نمیشود، بلکه به نظر میآید شکل گستردهتری به خود گرفته است، زیرا اسرائیل حملات هوایی به پایگاههای حوثیها در یمن انجام و بنادر الحدیده، رأس عیسی و فرودگاه الحدیده و نیز ایستگاههای برق الحالی و رأس کثیب را هدف قرار داد.
ارزیابیها نشان میدهد، اسرائیل حملات دیگری در عراق و سوریه برای ضربه زدن به مواضع شبه نظامیان مسلح وفادار به ایران انجام خواهد داد. همه این موارد منطقه را به سمت افزایش تنشهای امنیتی میبرد که بر بازارهای حوزه خلیج فارس تأثیر منفی خواهد گذاشت.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند، از اواسط سپتامبر ۲۰۲۳ به بعد، همه کشورهای جهان به دلیل تحولات محلی، منطقهای و بین المللی از کاهش سهام رنج میبرند. اقتصادهای جهانی درهم تنیده هستند و قیمت نفت و گاز متاثر از تحولات اقتصادی، امنیتی و سیاسی است. طبعاً هرگونه تحول در منطقه به سمت جنگ باعث ترس و فرار سرمایه گذاران خواهد شد. اگر این اتفاقات به بروز مشکلاتی در تنگه هرمز و باب المندب منجر شود و جنگ منطقهای رخ دهد، تأثیرات درگیری به داخل کشورهای حوزه خلیج فارس نیز کشیده میشود.
روابط اقتصادی و بین المللی کشورهای حوزه خلیج فارس تا حد زیادی تحت تأثیر تحولات منطقهای است، به ویژه اینکه در میانشان کشورهایی وجود دارند که از نظر اقتصادی به ثبات جهانی وابسته اند. هرگونه تنش، به ویژه در منطقه عربی، بدون شک بر ذخایر حوزه خلیج فارس، به ویژه آنهایی که به طور مستقیم با عملکرد اقتصادی مبتنی بر نفت یا گاز مرتبط هستند، تأثیر خواهد گذاشت.
بازارهای حوزه خلیج فارس مصون نخواهند بود، بلکه بازارهای همه کشورها از بروز درگیری در منطقه متاثر خواهند شد. در این میان میزان و مدت قرار گرفتن در معرض تنشها میان بازارهای حوزه خلیج فارس متفاوت است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم