حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور در برنامه میز گرد سیاسی شبکه سه سیما، در خصوص مهمترین چالشهای سیاست خارجی کشورمان با تسلیت سالروز شهادت امام باقر علیه السلام است، گفت: لازم است انسانها وظیفه خود و دین را عمیقاً بشناسند. همچنین قطعاً در زندگی با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد لذا رمز موفقیت، پایداری در مقابل مشکلات است. در عین حال لازم است زندگی را با برنامه مدیریت کرد.
ویافزود: انسان و جامعهای موفق خواهد بود که با نظم و برنامه در همه عرصهها زندگی خود را سامان دهد.
حجت الاسلام پور محمدی تاکید کرد: بحث سیاست خارجی در همه جوامع موضوع بسیار اساسی است، چون انسانها نیازمند ارتباط در همه حوزههای پیرامونی خود، هستند، لذا بسیاری از نیازمندیها در کنار داد و ستدها و ارتباطات تامین میشود. برای کشور ابتدا امنیت و پایداری و سپس منافع اقتصادیاش مهم است و یک کشور باید عزت و جایگاه مناسب و شأنی ارزنده را داشته و به حیاتش ادامه دهد.
سیاست خارجی در امتداد سیاست داخلی است
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: سیاست خارجی در امتداد سیاست داخلی است و یک کشور در شرایطی میتواند نیازهای شهروندان خود را تامین کند و از عزت کافی برخوردار باشد که توان کافی در اختیار داشته باشد و بدون در اختیار داشتن یک توان مناسب ملی نمیتوان از یک اقتدار دیپلماتیک برخوردار بود.
ویافزود: برای رسیدن به اهداف دیپلماتیک باید توان داخلی خود را ارتقا ببخشیم، لذا جامعه میتواند در هر عرصهای تلاشهای خود را به نتیجه برساند که حرف برای گفتن داشته و میدان بازی را او در اختیار داشته باشد.
حجت الاسلام پورمحمدی اذعان کرد: مناسبات خارجی برای تامین منافع ملی و بعضاً برای رقابت است و جهان، دنیای پر رقابتی است و حتی بعضاً برای تامین و مصون ماندن از تعرضات است و سیاست جمهوری اسلامی از ابتدا با رهبری امام و بعد مقام معظم رهبری در مناسبتهای مختلف بیان شده است که ما باید ملت و دولت قدرتمندی باشیم تا بتوانیم از حقوقمان در داخل و خارج دفاع کنیم و خوشبختانه ما امروز در عرصه مناسبی در سطح جهانی قرار گرفتهایم.
حجت الاسلام پورمحمدی بیان کرد: دشمنانی داریم که نمیخواهند ما منافعمان را تامین کنیم و باید در تعارض با آنها خود را تقویت کنیم. از طرفی منطقه ما در طول تاریخ همواره مورد توجه همه ملتها بوده است. موقعیت سوق الجیشی، جغرافیای سیاسی، ظرفیتهای مادی، منابع و دسترسیهای آبی و خشکی در غرب آسیا، قفقاز، آسیای میانه شامات و جنوب عدن همه حوزه تاثیرگذاری و تمدنی ماست.
وی ادامه داد: ما در یک میدان سخت قرار داریم و شرایط ویژهای را میطلبد که داشته باشیم و قطعاً دشمنان برای عدم خواستهای ایران تلاش زیادی کرده و میکنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: آنها جنگ و تحریمها و دشمنیها به ما تحمیل کردند اما بدون تردید با شهادت و گواهی صاحب نظران جمهوری اسلامی در موقعیت ممتاز قرار دارد و توانسته است، پیامهای خود را به جهان برساند و در مقابل تجاوزکاران را به ایستد و اهداف آرمانی خود را تامین کند و به صورت یک قدرت تاثیرگذار منطقهای و نقش آفرین بینالمللی حضور داشته باشیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: مهم برای ما حفظ و ارتقاء شرایط موجود است و این در حالیست که توسعه نفوذ ما در منطقه برای دشمنان قطعاً نگرانی آفرین است و باید یک تمرکز فوق العاده در این جهت داشته باشیم.
ویادامه داد: باید در همه حوزهها با افزایش توان ملی در حوزههای نرم و سخت مواجه باشیم، به گونهای که در عرصه دیپلماسی از هوشمندی، برنامهریزی و بازیگری مناسب در بخشهای پیرامونی از جمله در ائتلافهای کوچک و بزرگ منطقهای و فرامنطقهای را، شاهد باشیم.
نیازمند به کارشناسان مسلط و مجرب به روابط بینالمللی هستیم
حجت الاسلام پورمحمدی گفت: ما نیازمند به کارشناسان مسلط و مجرب به روابط بینالمللی هستیم که متعهد به منافع بینالمللی بوده و ایران و دنیا شناس باشند، داریم.
وی ادامه داد: شناخت صحیح جایگاه قدرت در روابط بینالمللی که امروز نقش اساسی در ساماندهی بین المللی تشکیل میدهد، را رقم میزند. فهم قدرت و مناسبات قدرت، بلوک بندیها و جناح بندیها، دوستیها و دشمنیها بسیار تعیین کننده است هرچند نه دوستیها و نه دشمنیها ابدی نیست؛ نه پیوندها و نه کشمکشها ابدی نیست اما مهم این است که در هر موقعیت ما فهم درستی از روابط، توان خود و فهم درستی از نیاز و تکنیک لازم برای تامین خواستههای خود داریم.
مشکلات اقتصادی ما ناشی از تحریمها و سنگاندازیهای دشمنان است
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: مشکلات امروز اقتصادی ما ناشی از تحریمها و مانع تراشیها و سنگاندازیهای دشمنان است و امروز دیپلماسی ما باید به طور مشخص برنامهریزی کند تا موانع را از سر ملت ایران بردارد و نباید اجازه بدهیم دشمنان سرنوشت ما را تامین و تهدید کنند، لذا نباید بگذاریم دشمنان شاخصهای اقتصادی ما را تعیین کنند و مشخص کنند با چه کسانی داد و ستد داشته باشیم، زیرا ما توان خود را داریم و مهم این است که بتوانیم از ابزارهای خود به خوبی استفاده کنیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اینکه باید چه هدفی را در سیاست خارجی دنبال کنیم تاکید کرد: دو هدف اساسی در اولویتهای سیاست خارجی ما وجود دارد که اول تامین امنیت ملی و دوم تامین منافع است. در واقع در ابتدا باید برقرار باشیم و از این جهت همه ظرفیتهای خود را معطوف یک امنیت پایدار و متکی به خود و قابل ارتقا و پیش دستانه و پیشگیرانه برای جلوگیری از تعارضها، داشته باشیم. قبل از انقلاب و در گذشته شاهد هستیم که در گرفتاریها با از دست دادن سرزمینها و از دست دادن منافع مان مواجه بودیم، اما این نکته پس از انقلاب به خوبی هدفگیری شد و مجموعه عوامل هم برای دستیابی به آن، به خوبی هدایت شدند.
وی افزود: توان نیروهای مسلح، صنایع نظامی و فناوری نظامی ما متکی به دانش بومی و متخصصین داخلی است و به قابلیتهای فوق العاده ای رسیده است و این یک پیام پیشدستانه است که اجازه تجاوز به کسی را نمیدهد، هرچند صرفاً قوای نظامی در تامین امنیت ملی موثر نیستند و از جمله توان اطلاعاتی، ابزار اطلاعاتی نیز به عنوان مکمل امنیت ملی است و باید از آنها بهره برد. به طور مثال در گذشته زمانی که نیازهای ما تامین نمیشد، با دیپلماسیهای پنهان آن را تامین میکردیم.
حجت الاسلام پورمحمدی با اشاره به دیپلماسی مردمی بیان کرد: در بخش دیپلماسی مردمی و ارتباط با ملتها شاهد تاثیرات متعدد هستیم و این امر امکان ضربه زدن دشمنان را کاهش میدهد.
نیروهای مقاومت، نیروهای نیابتی ما نیستند
ویبا اشاره به نیروهای مقاومت در منطقه گفت: برخلاف آنچه که برخی میگویند نیروهای مقاومت، نیروهای نیابتی ما نیستند بلکه آنها همفکران ما هستند و ما با آنها اهداف و آرمانهای مشترکی داریم. در واقع ما یک همبستگی پیرامونی و متقابل برای یکدیگر ایجاد کردیم لذا ما از موفقترین کشورها در حوزه امنیت ملی هستیم.
حجت الاسلام پورمحمدی با بیان آنکه میدان و دیپلماسی مکملهای یکدیگر هستند، تصریح کرد: در بخش منافع ملی ما باید بدانیم که ۱۵ همسایه، با فرهنگها و موقعیتها و منابع متنوع داریم و باید از بازارهای اقتصادی مناسبی آنها دارند برای تامین نیازهای خود بهره ببریم. ما باید در حوزه پیرامونی خود متمرکز باشیم تا بتوانیم منافع ملی مان را تامین کنیم و برای عبور از مشکلات اقتصادی و تحریمها از آن استفاده کنیم.
پورمحمدی خاطرنشان کرد: باید در ائتلافهای بینالمللی موثر از جمله در بریکس، شانگهای، اوراسیا، کشورهای حاشیه خلیج فارس، دی هشت حضور موثر داشته باشیم زیرا آنها قابلیتهای خوبی برای تامین منافع ملی به ما میدهند.
گامهای خوبی برای حضور در ائتلافهای بزرگ بینالمللی برداشته شد
کاندید انتخابات ریاست جمهوری گفت: در دولت شهید رئیسی گامهای خوبی برای حضور در ائتلافهای بزرگ بینالمللی برداشته شد. در این حوزه وزارت خارجه باید هدفگیری روشنی برای رشد اقتصادی و موانع آن ایفا کند و باید وزارت خارجه در این بخش هدف گذاری و برنامهریزی کند و به عملکرد آن نمره داد، نه اینکه صرفاً و به صورت رفع تکلیفی عمل کند.
ویادامه داد: خوشبختانه روابط ما با روسیه، چین، آفریقا، کشورهای منطقه، آمریکای لاتین و البته دیگر مناطق در شرایط خوبی قرار دارد و این ما هستیم که باید بتوانیم از این بازارها به خوبی استفاده کنیم.
حجت الاسلام پورمحمدی در پاسخ به سوال یکی از کارشناسان مبنی بر حوادث اتفاق افتاده در به شهادت رساندن دیپلماتهای کشورمان در مزارشریف که در دهه ۷۰ شمسی پیش اتفاق افتاد، اظهار کرد: هرچند این حادثه حدوداً برای ۳۰ سال گذشته است و بنده به دلیل مشغله فراوان و حضور در پستهای مختلف دقیقاً حضور ذهن کافی برای توضیح در این خصوص ندارم اما به اجمال میگویم که جمهوری اسلامی در قضیه افغانستان تلاش زیادی کرده است، زیرا محیط افغانستان محیط تعریف شده منظم و کلاسیک نیست و این موضوع در آن تعریف نمیشود و نمیگنجد، لذا اینکه طالبان چگونه توسعه پیدا کردند و شهر به شهر را در آن زمان در اختیار گرفتند، از نظر خیلی از کارشناسان و حتی خود مجاهدین در مزارشریف، غیر قابل باور غافلگیرانه بود.
وی ادامه داد: ما باور نمیکردیم ژنرال دوستم در مزارشریف سقوط کند، زیرا او را در نقاط امن افغانستان حاضر میدیدیم.از طرفی گزارشهایی آن زمان به ما میرسید که طالبان به سرعت به سمت مزارشریف در حال حرکت است. یک تعبیر آن بود که برای آنکه طالبان میخواهند حاکم شوند از تعرض به مراکز دیپلماتیک پرهیز میکنند. حتی بعد از اتفاقی که در کنسولگری کشور ما در مزارشریف افتاد، آنها گفتند که ما حمله نکردیم و عوامل خودسر این کار را کردند. همان زمان کارشناسان مجرب ما در داخل افغانستان در کابل و مزارشریف و دوستان وزارت خارجه به نتایجی رسیدند
و به دیپلماتهایمان گفتیم اگر شرایط مشکل هست به کشور بازگردند. ما این اختیار را به آنها دادیم که اگر احساس خطر میکنند خودشان تشخیص دهند و در آن ماجرا اطلاعات خارجی، سپاه و وزارت خارجه درگیر بودند.
تحکیم روابط خارجی و روابط متزلزل و مردد خیلی مضر است
حجت الاسلام پورمحمدی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: تحکیم روابط خارجی و روابط متزلزل و مردد خیلی مضر است. درست است منافع خیلی در روابط دراز مدت تامین نمیشود اما در روابط کوتاه مدت هم این امر محقق نخواهد شد، لذا باید دست بر روی عواملی بگذاریم که موجب تحکیم روابط خارجیمان میشود و تزلزل و نگاههای تردید آمیز را کنار بگذاریم زیرا قدرت بازیگری به رقبای بزرگ و مداخلهگران جهانی میدهد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به مهم بودن موضوعات اقتصادی در دیپلماسی، گفت: باید رویکرد اقتصاد محور در دیپلماسی داشته باشیم و دیپلماسی متعهد به توسعه منافع ملی باشد. دیپلماسی برای صرف داشتن روابط شیک و فانتزی و جذاب و گذران وقت استراحت و … نیست.
وی با ذکر مثالی از تلاشهای اقتصادی یکی از مقامهای ارشد کشورهای خارجی، اظهار کرد: به خاطر دارم هلموت کهل صدراعظم سابق آلمان، برای تثبیت ۳۰۰۰ شغل یک سفر چند روزه به آسیای جنوب شرقی داشت، در حالی که همان زمان در ایران به او میخندیدند.
دیپلماسی ما چندان در جهت منافع ما رقم نخورده است
حجت الاسلام پورمحمدی تاکید کرد: دیپلماسی ما چندان در جهت منافع ما رقم نخورده است و باید این تغییر رویکرد را به صورت جدی داشته باشیم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به برنامه محور بودن، اذعان کرد: بنده از معدود نامزدهایی هستم که با برنامه وارد این عرصه شدهام. متاسفانه برنامههای توسعه پنج ساله در کشورمان و در بهترین شرایط ۳۰ تا ۳۵ درصد اجرایی شده است و این مناسب نیست.
وی اظهار کرد: حکم هر سفیری را که امضا کنم با او شرط میگذارم که منافع کشور را در اولویت داشته باشد. متاسفانه ما جسارت را از دیپلماتها گرفتهایم در حالی که آنان باید با از خود گذشتگی پایمردی و بیخوابی کشیدن و با در نظر نگرفتن شأن دیپلماتیک خود، با خیلیها نشست و برخاست کنند تا بتوانند منافع کشور را تامین کنند.
مسئله فلسطین یک شعار آرمانگرایانه صرف نیست
حجت الاسلام پورمحمدی با اشاره به موضوع فلسطین گفت: مسئله فلسطین یک شعار آرمان گرایانه صرف نیست. موضوع فلسطین نماد دیپلماسی جمهوری اسلامی است زیرا ما میخواهیم مستقل باشیم و اجازه ندهیم دیگران در منطقه ما تصمیم بگیرند. ما میخواهیم ملتهای مسلمان خود منافعشان را تامین کنند و سرنوشتشان را در دست بگیرند. همانطور که امام فرمودند، اسرائیل غده سرطانی است و نه آنکه ملت فلسطین و غزه را آواره کرده و قلوب ما را به درد آورده است، بلکه موضوع فلسطین موضوع یک منطقه نیست. مسئله فلسطین تسلط غرب بر منافع و امنیت و حدود و ثغور تمدنی منطقه است و ما در فلسطین نه فقط از اسلام که از تمدن دیرینه ایرانی مان دفاع میکنیم.
وی ادامه داد: ما برای تحکیم تمدن ایرانی و تقویت جایگاه اسلامی مان باید هدفگذاری درست در سیاست خارجی داشته باشیم لذا موضوع فلسطین که از ماموریتهای جدی بنده در گذشته بوده است و منافع ما در سیاستهای دفاع از فلسطین رقم خورده است.
در موضوعات کلان سیاست خارجی بدون اجماع داخلی نمیتوان پیش رفت
حجت الاسلام پورمحمدی در خصوص برنامههای پنج ساله، تصریح کرد: بنده نسبت به برنامه هفتم در اجرا نقد دارم زیرا برنامهریزها، استادان دانشگاه و تحلیلگران با همه احترام، برنامهها را مینویسند اما آنان مجریان کارآمدی نیستند و باید انسان در میدانهای عمل این سیاستها را ارزیابی کند.
وی با اشاره به اهمیت اجماع داخلی، گفت: به هیچ وجه در موضوعات کلان سیاست خارجی بدون اجماع داخلی نمیتوان پیش رفت. به عنوان مثال نمیشود، نیرو رزمنده را به جلو فرستاد و از پشت سر آتش بر روی او ریخت و از آن پشتیبانی نکرد. بنده موضوعاتی در سیاست خارجی را اطلاع دارم که علی رغم وجود مصوبه و هدف گذاری انجام شده، آن موضوعات سالها است که راکت مانده است و مجریان ما نتوانستند آن را اجرایی کنند، چون در داخل اجماع ملی وجود نداشته است. نقیصه عدم اجماع داخلی قدرت پیگیریهای سیاست خارجی مان را ضعیف کرده است.
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: