البته با اقدام روز پنجشنبه تاکسیهای اینترنتی در حذف گزینه عجله دارم، کار به اینجاها نکشید ولی درعوض اتفاق تازهای رخ داده که از روزها قبل برای مسافران دائمی تاکسیهای اینترنتی کاملا ملموس است: افزایش کرایهها.
تقریبا از یک هفته قبل یا حتی از۱۰روز پیش افزایش کرایه تاکسیهای اینترنتی به حدی رسیده که بسیاری از مسافران درخواست خود را لغو میکنند، مگر مسافرانی که بهدلایلی همچون بیماری یا در دسترس نبودن وسایل حمل و نقل عمومی ناگزیر به استفاده از تاکسیهای هوشمند هستند. این افزایش قیمتها البته از آنجایی که مقارن با روزهای پایانی سال و شلوغی خیابانها در اکثر شهرهای بزرگ کشور بود، از سوی مسافران به ترافیک ربط داده میشد ولی حالا که گزینه عجله دارم حذف شده، راز افزایش کرایهها نیز فاش شده در حالی که جمعیت مسافران ناراضی هم رو به فزونی گذاشته است.
روایت مردم از گرانی کرایهها
کامنتهایی که این روزها برخی مسافران درصفحه اصلی یکی ازتاکسیهای اینترنتی درشبکههای اجتماعی نوشتهاند، این ادعا را که کرایه تاکسیهای هوشمند چند روز قبل ازحذف گزینه عجله دارم یکباره بالارفته است، تایید میکند. مسافری از ایلام ۱۰روز پیش نوشته است: «مسیر دودقیقهای که هر روز۱۰هزارتومان بابتش میپرداختم،امروز ناگهان۱۷ هزار تومان شد»، مسافری که شهر محل سکونتش را ننوشته است نیز چهار روز قبل کامنت گذاشته که «کرایه ۳۰ تا ۳۵ هزار تومانی مسیری که هرروز در آن تردد دارم، امروز در حالی که هوا کاملا صاف و آفتابی بود و از ترافیک هم خبری نبود به ۵۰ هزار تومان رسید». مسافرانی نیز از کرج و ارومیه گزارش دادهاند که کرایه تاکسیهای اینترنتی در شهرشان خیلی بالا رفته و همه این اتفاقات مربوط است به یک هفته اخیر. آنچه که ما در گفتوگو با برخی مسافران تقریبا همیشگی تاکسیهای اینترنتی در شهر تهران جویاشدیم نیز بر افزایش قیمتها در روزهای منتهی به پنجشنبه یعنی روز حذف گزینه عجله دارم، دلالت دارد. یکی از این افراد که از این تاکسیها برای روزهای مراجعهاش به مرکز دیالیز استفاده میکند به ما میگوید: «هزینه سفرم که همیشه حدود ۸۵هزار تومان بود، سه روز قبل ناگهان به ۱۰۵ هزار تومان افزایش یافت»، همچنین مسافری دیگر که هر روز عصر در ساعتی مشخص، مسیر محل کار تا خانه را با تاکسیهای اینترنتی میپیماید به ما توضیح داد: «کرایهای که نهایتا۱۲۰ هزار تومان بود در روزهای اخیر به ۱۸۰ یا ۱۹۰ هزار تومان هم رسیده است.»
این اظهارات تایید میکند که مدیران تاکسیهای اینترنتی که تمکین از دستور سازمان تعزیرات حکومتی را در برنامه داشتهاند، برای جلوگیری از وارد آمدن هرگونه ضرر مالی به تشکیلات خود یا رانندههای فعال، کرایهها را از مدتی قبل بالا برده بودند تا مسافران به کرایههای جدید عادت کنند و آنرا طبیعی بدانند اما بالا رفتن کرایهها بدون هیچ دلیل منطقی، اصلا طبیعی نیست بلکه تخلفی دیگر است که جا دارد سازمانهای نظارتی به آن ورود کنند.
مشکل فقط افزایش کرایهها نیست
درست است که افزایش کرایه تاکسیهای اینترنتی در روزهای اخیر مشکلی جدی بهشمار میرود اما تنها مشکلی نیست که مسافران تاکسیهای اینترنتی باآن مواجهاند.آنطورکه پرس و جوی ما ازبرخی رانندگان نشان میدهد، آنها آمادهاند تا از امروز فقط سفرهایی را بپذیرند که قیمتهای بالاتری دارد و این به معنی معطلیهای بیشتر برای مسافران است.برخی از این رانندهها به اندازهای صداقت دارند که در گفتوگو با ما حرفهای جالبتوجهی میزنند، از جمله یکی از آنها که صبح زود در گرگ و میش هوا مشغول به کار میشود، میگوید: «من هر روز منتظر بالا رفتن کرایهها میمانم و گاهی از نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه هم صبر میکنم که معمولا حدود ۱۰۰درخواست ارائه میشود ولی آن راقبول میکنم که قیمتش بالاتر است.»اما چرا؟ اومیگوید: «یک سال است سهمیه بنزین ما را قطع کردهاند، ۱۵درصد هم باید به شرکت کمیسیون بدهم، پس سفری را قبول میکنم که لااقل خرج بنزین و کمیسیون از آن در بیاید و برایم بصرفد.»
راننده دیگری نیز به جامجم میگوید: «باید هفتهای دو بسته پوشک برای فرزندم بخرم که هزینهاش را از کار درتاکسی اینترنتی درمیآورم. مگر پوشک ارزانشده که من سفرهای ارزان را قبول کنم؟»
به این ترتیب از این پس باید با کرایههای معقول از یک سو و پذیرش سریع درخواستها توسط رانندگان از سوی دیگر خداحافظی کرد، چراکه قیمتها بیسرو صدا بالا رفته و رانندهها نیز با اهداف کاملا مالی فقط سفرهای بهصرفه را میپذیرند. این درحالی است که برخی مشکلات همچنان مسافران تاکسیهای اینترنتی را آزار میدهد ازجمله خودروهای درب و داغان و زهوار دررفتهای که همان کرایه خودروهای روپا وسرحال راازمردم میگیرند یارانندههای آموزشندیدهای که خیلیهایشان باپرحرفی یا برخوردهای نامناسب و تخلفات رانندگیسفر مسافران را تلخ میکنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت