با این حال عنوان رسمی جلسه، استماع گزارش کمیسیون بهداشت ودرمان درباره عملکرد دارویی و درمانی وزارت بهداشت بود که چهارمین جلسه از این جنس در طول حیات مجلس یازدهم محسوب میشد.روز گذشته نمایندگانی که تریبون در اختیارشان قرار گرفت همگی از مشکلات مردم در حوزه دارو و درمان گفتند؛ عدهای محتاطتر و عدهای دیگر بیپروا اما نتیجه یک چیز بود، این که مردم هم با کمبود دارو دست به گریبانند، هم با گرانی دارو و هم بیماران خاص با وضعیتی که دیگر دارد حیاتشان را تهدید میکند
تایید افزایش قیمت۱۰۷درصدی دارو که به گفته رئیس مجلس از متوسط تورم درکشور نیز بالاتر است، یکی ازجملات کلیدی دیروز بود، صحه گذاشتن بر کمبود ۱۵۰قلم دارو در کشور و کمبود جدی ۶۵ قلم دارو نیز نکتهای اساسی بود که محمد باقر قالیباف تاکید داشت که دارد مردم را رنج میدهد. وزیربهداشت اما به مجلس آمده بود تا از خود، جایگاهش و وزارتخانه متبوعش دفاع کند؛ آن هم با دفاعیاتی مثل این که تابستان امسال کمبود سرم در کشور نداشتیم. جبهه مقابل اما دست پر آمده بود به طوری که حسینعلی حاجی دلیگانی میگفت: «در بحث درمان، منکر تبدیل به معروف شده زیرا در برخی بیمارستانها که وابسته به نهادهایی خاص هم هستند تا سکه یا دلار از بیمار نگیرند، او را درمان نمیکنند» یا علی اصغر باقرزاده تاکید میکرد که«بسیار ما این روزها مشغول تماس با جاهای مختلف برای تهیه دارو برای مردم هستیم و حالا کسانی که موافق حذف ارز ترجیحی بودند باید پاسخگو باشند» یا روح ا... ایزدخواه از واژههایی همچون تبعیض، تضاد منافع و مافیای واردات سخن میگفت و پرسید«چرا شرکتی که وارد کننده پروتز زانو است امسال ۲۰میلیون دلار ارز دریافت کرده در حالی که تولید کننده همین محصول، ارزی دریافت نکرده و اکنون ۳۰ شرکت تولیدکننده پروتز در کشور در حال تعطیلی هستند.»
ماحصل این همه نطق، افشاگری و گزارش خوانی اما چندان دندانگیر نبود، چون فقط تعیین ضربالاجلی دو ماهه بود برای وزارت بهداشت تا درعرض این ۶۰ روز مشکلات دارو و درمان کشور را حل کند.
آنچه دارویار با دارو کرد
اما مگر مشکلات دارویی و درمانی مردم فقط یکی دو مورد است که در این مدت کوتاه رفع شود؟ از پاسخهای روز گذشته بهرام عیناللهی، وزیربهداشت نیز اینگونه برمیآید که این دو ماه کفاف حل مشکلات را نخواهد داد، چراکه او میگفت«مسأله تامین دارو و تجهیزات پزشکی مسألهای بین وزارتخانهای و بین سازمانی است که از ابتدا تا انتهای آن به همکاری نیاز دارد، زیرا ارگانهایی همچون بانک مرکزی با تامین بهموقع ارز، گمرک برای ترخیص دارو، سازمان استاندارد برای ترخیص و سازمان برنامه برای تامین منابع دخیل هستند که اگر هر حلقه کارش را خوب انجام دهد، کل زنجیره بهخوبی میچرخد.»
وجود دستهای متعدد در زنجیره تامین دارو و تجهیزات پزشکی همان حقیقتی است که همیشه وجود داشته و همواره به شکل یک چالش رخ نموده؛ دست آخر نیز نتیجه گرفته شده که چون همکاری بین بخشی وجود ندارد، مشکلات پابرجا میماند.اما وزارت بهداشت بهعنوان نماینده دولت هرقدر بکوشد تا از طرح دارویار با این شیوه دفاع کند، دفاعیاتش به دل نمینشیند؛همانطور که مجلس هم قانع نشده، زیرا دارویار طرحی برای یاری مردم بود که حالا جلوی مردم قدعلم کرده است. روز گذشته بخش عمده گزارش کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز معطوف به ایرادات و پیامدهای نامطبوع همین طرح بود. دارویار یک سال و نیم قبل و پس از تصمیم دولت برای حذف ارز ترجیحی از حوزه دارو متولد شد که بنا داشت قیمت دارو را به نرخ واقعی خود نزدیک کند ولی درعین حال با پرداخت یارانه به بیمهها، کاری کند تا واقعی شدن قیمت دارو به گران خریدن دارو توسط مردم منجر نشود اما گزارش دیروز مجلس نشان داد این اتفاق عملا رخ نداده واین مردم هستند که زیر فشار قیمتها ماندهاند. گزارش مجلس نشان میدهد که از زمان اجرای این طرح، هزینه تهیه دارو برای بیماران ۱۰۷درصد افزایش یافته، همچنین اقلام وارداتی نیز افزایش قیمت قابل ملاحظهای داشته است. بهطورواضحتر این که افزایش قیمت ناشی از مابه التفاوت نرخ ارزاکنون گریبان ۹۵۲قلم دارو راگرفته است. البته این همه ماجرا نیست، چراکه در دارویار قرار بود سهم پرداختی بیمهها از قیمت دارو به ۷۰درصد برسد ولی اکنون میانگین پوشش هزینه بیماران توسط سازمانهای بیمهگر حدود ۴۵درصد است.طبق این گزارش، دارویار شکست خورده است و حالا وزارت بهداشت دوماه فرصت دارد تا این اوضاع به هم ریخته را سروسامان دهد؛ آن هم اوضاعی را که وزیر میگوید خیلیهای دیگر غیرازخودش باید پای کار بیایند اما آیا سازمانها، وزارتخانه ودستگاه هاییکه درعرض یک سالونیم هماهنگ نبودهاند دراین ضربالاجل کوتاه هماهنگ میشوند؟
برشهایی از گزارش مجلس در حوزه دارو و درمان
**۳۱ قلم دارو نیازمند تامین فوری ارز با منشأ اروپاست
**افزایش قیمت داروهای بیماران خاص، نادر و صعب العلاج ۴۲۹درصد بوده است
**مطالبات ۲۳شرکت پخش دارو از داروخانهها به ۶۹ هزار میلیارد تومان رسیده است
**۵۴۰۰ مجموعه فعال در حوزه تجهیزات پزشکی با کمبود حاد مواجه است