به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نیواطلس، هرچند برخی لخته های خونی در بدن انسان را میتوان با قراردادن ابزارهای انعطاف پذیر در رگ یا شاهرگ مورد نظر از بین برد، اما دسترسی به برخی دیگر کاری مشکل است به زودی میتوان با استفاده از میلی رباتهایی که از راه دور کنترل میشوند و در رگهای بیمار حرکت میکنند لختههای خونی را درمان کرد.
در حال حاضر محققان دانشگاه تونته (Twente) و مرکز پزشکی دانشگاه رادبود در هلند نمونه آزمایشی این دستگاههای کوچک را ابداع کرده اند. هر ربات بدنهای شبیه چوب پنبه کش (یا دربازکن) دارد که با چاپگر سه بعدی ساخته میشود و به اندازه یک دانه برنج است. در هر ربات یک آهنربای یک در یک میلیمتری قرار دارد.
ایده اصلی این است که با استفاده از کانولا یک یا چند میلی ربات در رگی که لخته خونی در آن وجود دارد، قرار گیرد. در مرحله بعد ربات از راه دور به حرکت در آید تا به لخته برسد و با سوراخ کردن، لخته را از بین ببرد.
یک آهنربای در حال چرخش خارجی برای حرکت دادن رباتها به کار گرفته میشود. همزمان با چرخیدن آهنربا، بدنه مغناطیسی شده میلی ربات در طول محور خود میچرخد و در نتیجه میتواند در خون موجود در رگ (حتی در خلاف جهت جریان خون) به سمت لخته حرکت میکند.
هنگامیکه لخته از هم پاشیده میشود، جهت چرخش آهنربای خارجی معکوس میشود. این امر سبب میشود جهت حرکت میلی ربات نیز معکوس شود و در نتیجه به طور عقبگرد در رگ و به سمت منطقه ورود کانولا حرکت کند. به این ترتیب میتوان آن را از رگ خارج کرد.
در آزمایشها یک آهنربای چرخان روی بازوی رباتیک به کار گرفته شد تا چند میلی ربات را به سمت بالا و پایین در رگهای خونی متصل به شاهرگ و کلیههای یک خوک حرکت دهد. هرچند حداکثر جریان خون ۱۲۰ میلی گرم به ازای هر دقیقه بود، اما محققان معتقدند در صورتیکه جریان خون بیشتر باشد، رباتها با استفاده از آهنرباهای خارجی قدرتمندتر کارآمد خواهند بود.
البته کاربردهای احتمالی این ابزار فقط به از بین بردن لخته در جریان خون منتهی نمیشود. رباتها میتوانند داروها را به مناطق خاصی از بدن ببرند به این ترتیب عوارض جانبی دارو بر دیگر بخشهای بدن اندک خواهد بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: