جام جم آنلاین؛ سازمان هواشناسی از اواخر تابستان پیشبینی کرد که امسال بارش خوبی پیش رو داریم و مردم و به ویژه کشاورزان امیدوار شدند کم بارشیهای چند سال گذشته تا حدودی جبران شود.
حتی اعلام شد که بارش های پاییز پیش رو در کرمانشاه بیشتر از میانگین بلندمدت خواهد بود و جلسات مختلف برای آمادگی در برابر بارشهای شدید و حتی سیل برگزار شد و دستگاهها در آمادهباش قرار گرفتند.
در حالیکه میانگین بلندمدت یا همان نرمال بارشهای فصل پاییز در کرمانشاه ۱۲۰ تا ۱۶۰ میلیمتر است، پیش بینی شده بود که در پاییز امسال بین ۱۳۰ تا ۲۲۰ میلیمتر باشد.
اکنون کمتر از ۱۰ روز مانده به پایان پاییز، نه تنها شاهد سیلاب و بارندگی قابل توجه در کرمانشاه نبودیم بلکه بارشها تقریبا نصف پیشبینیها بود!
بر اساس آماری که هواشناسی استان کرمانشاه اعلام کرده میانگین بارشهای سال زراعی جاری کرمانشاه کمتر از ۸۰ میلیمتربوده است! این ۸۰ میلیمتر هم در شرایطی است که بارش قابل توجه در برخی ایستگاهها مانند گواور، کرندغرب و … آمارها را بالا برده و در برخی شهرستانهای شرقی استان مانند صحنه و هرسین کمتر از ۵۰ میلیمتر بارندگی داشتیم.
بر اساس آمار هواشناسی استان، میانگین بارشهای سال زراعی جاری کرمانشاه نه تنها به نرمال و بیش از نرمال نرسیده بلکه ۲۱ درصد نیز نسبت به نرمال کاهش داشته است.
در اکثر ایستگاهها نسبت به میانگین بلندمدت از یک تا ۵۹ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشتیم.
آمارها نشان میدهد امسال هم کم بارشیها در کرمانشاه ادامه داشته است و در حالی پاییز کم بارشی را پشت سر گذاشتیم که برای فصل زمستان نیز حتی بر اساس پیشبینیهای خود هواشناسی بارش کمتر از نرمال پیشبینی شده است و این یعنی در مجموع سال آبی خوبی که مدام نوید آن داده میشد را پیش رو نداریم و خشکسالی و کم بارشی همچنان ادامه خواهد داشت
اینکه هنوز حدود ۵۰ درصد ظرفیت سدهای استان خالی است و تنها ۷۰۰ میلیون مترمکعب ذخیره ای داریم یعنی بارشها چندان موثر نبوده و ادامه این روند ممکن است تنش آبی فصل تابستان را تشدید کند.
اگرچه همواره هواشناسی اعلام میکند پیش بینی ها بین ۵۵ تا ۷۰ درصد دقت دارد اما این میزان اختلاف بین پیشبینی و میزان بارشها قابل توجیه نیست و برنامهریزی در حوزههای مختلف را گمراه می کند.
برای نمونه کشاورزان که معیشت یکسال آنها به بارندگی بستگی دارد و خصوصا دیم کاران که بخش عمده کشاورزی استان را به خود اختصاص میدهند متناسب با وضعیت بارشها نوع و میزان کشت محصولات خود را تعیین می کنند و این اطلاعات نادرست باعث میشود برنامه ریزی بخش کشاورزی، معیشت چند صد هزار نفر و حتی امنیت غذایی در معرض مخاطره قرار بگیرد.
یا شرکتهای آب و فاضلاب و آب منطقه ای که متناسب با آورد و ذخیره سدها برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی برنامه ریزی می کنند و آنها نیز دچار چالش می شوند.
امید آن می رود که با وجود پیش بینی های بی دقت هواشناسی، حداقل آسمان و ابرها ما را یاری کنند تا فصل بارندگی امسال را بهتر سر بگذاریم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد