مدیرعامل شرکت تاجیران گروه صنعتی تراکتورسازی ایران خبر داد

افزایش ۲۰ درصدی عرضه تراکتور ایرانی در تاجیکستان

«جام‌جم» تجارت ایران و تاجیکستان را در ۷ ماهه ۱۴۰۲ بررسی می‌کند

رشد ۸۰‌درصدی صادرات به دوشنبه

اواخر هفته گذشته بود که سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران در اولین سفر رسمی دوجانبه و در پاسخ به دعوت امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان به دوشنبه سفر کرد. کشوری که از نظر فرهنگی قرابت خاصی با ایران دارد و زبان رسمی این کشور فارسی است و عمده ساکنان آن مسلمان هستند.
کد خبر: ۱۴۳۰۱۹۱
نویسنده امین محمودی - گروه اقتصاد
رشد ۸۰‌درصدی صادرات به دوشنبه
پیش از این سفر، رئیس‌جمهور با اشاره به توجه دولت سیزدهم به گسترش روابط با کشورهای آسیای میانه گفت: سفر قبلی من به دوشنبه، موجب باز شدن گره‌هایی از مسائل دو کشور شد که در نتیجه آن توسعه روابط سیاسی، اقتصادی وفرهنگی بین دوکشور را به همراه داشت. اعداد وارقام نیز کاملا نشان‌دهنده این است که روابط ما باتاجیکستان کاملا باپیش ازاین دولت متفاوت‌شده است.
امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان نیز توسعه همه‌جانبه روابط دو کشور به‌خصوص در بخش معدن، سلامت، کشاورزی، تاسیس شرکت‌های فناوری و صنعتی، نیروگاه‌های برق آبی، اکتشاف و استخراج نفت وگاز وهمکاری‌های فرهنگی و علم و فناوری را ضروری دانست. طی این سفر ۱۸سند همکاری بین تهران و دوشنبه به امضای طرفین رسید که با توجه به اقتصادی بودن بیشتر حوزه‌های مورد توافق انتظار می‌رود که تجارت بین دو کشور در قدم اول به ۵۰۰ میلیون دلار برسد و زمینه یک میلیارد شدن تجارت بین ایران و تاجیکستان در بلندمدت فراهم شود. دولت سیزدهم از زمان روی کار آمدن، سیاست خارجی مناسبی را ترویج کرده که آن هم روابط با همسایگان و آسیا به‌خصوص آسیای شرقی و آسیای مرکزی است. این در حالی است که آمریکا و روسیه تمرکز خود را به رقابت در اروپای شرقی و آسیا اقیانوسیه معطوف کرده‌اند به همین دلیل می‌توان توسعه بیشتر تجارت بین دو کشور را متصور بود.
   
صادرات کالاهای ایرانی به تاجیکستان
براساس آمار گمرک درهفت ماهه امسال ۱۵۹‌هزار و ۲۳۸تن و ۶۱۲کیلوگرم انواع کالاهای ایرانی به ارزش پنج هزارو ۱۹میلیارد و ۳۸۷میلیون و ۸۵هزار تومان یا ۱۳۳ میلیون و ۲۴۴هزار و ۸۱۴ دلار به تاجیکستان صادر شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته ۱۰۷‌هزارو ۱۴۷تن و ۲۵۱کیلوگرم کالای ایرانی به ارزش یک‌هزار و ۹۵۴ میلیارد و ۵۱۱ میلیون و ۳۵۸ هزار تومان یا ۷۵ میلیون و ۲۷۵هزار و ۲۷۳دلار صادر شده بود. بنابراین می‌توان گفت صادرات انواع کالاهای ایرانی به این همسایه شمال شرقی کشورمان به لحاظ وزنی رشدی حدود ۵۰‌درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی حدود ۸۰‌درصدی را تجربه کرده است.
   
واردات ایران از تاجیکستان
از طرف دیگر آمارهای گمرک در هفت ماهه امسال گواه آن است که طی این مدت ۱۳هزار و ۵۳۳ تن و ۷۵کیلوگرم محصول به ارزش یک هزار و پنج میلیارد و ۹۶۸میلیون و ۶۰۳هزار تومان یا ۳۵میلیون و ۲۹۷‌هزار و ۱۴۴دلار از تاجیکستان نیز وارد گمرکات ایران شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته ۱۳‌هزار و ۲۹۲ تن و ۸۷۶ کیلوگرم محصول به ارزش ۶۱۳ میلیارد و ۳۲۷ میلیون و ۳۰۹ هزار تومان یا ۳۷میلیون و ۶۷۴هزار و ۹۸ دلار کالای تاجیکی وارد کشورمان شده بود.بنابراین می‌توان گفت واردات ایران از این همسایه شمال شرقی کشورمان در یک سال گذشته به لحاظ وزنی با رشدی ۲‌درصدی ولی به لحاظ ارزشی با کاهشی ۶‌درصدی مواجه بوده است.
   
تراز مثبت تجاری ایران با تاجیکستان 
مجموع تجارت ایران با تاجیکستان در این بازه زمانی ۱۷۲هزار و ۷۷۱تن و ۶۸۹ کیلوگرم کالا به ارزش ۱۶۸‌میلیون و ۵۴۱ هزار و ۹۵۸ دلار بوده است، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته مجموع تجارت ۲ کشور عضو اکو به ۱۲۰هزار و ۴۴۰ تن و ۱۲۷کیلوگرم به ارزش ۱۱۲میلیون و ۹۴۹ هزار و ۹۳۷ دلار رسیده بود. به همین دلیل می‌توان گفت تجارت ایران با همسایه شمالی خود در یک‌سال اخیر به لحاظ وزنی رشدی ۴۵‌درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۵۰‌درصدی را به خود دیده است. از طرف دیگر براساس آمار گمرک در ۷ماهه امسال می‌توان گفت تراز تجاری ایران و تاجیکستان حدودا مثبت ۱۰۰میلیون دلار به نفع کشورمان است.

صدور کالاهای ایرانی
آمارها نشان می‌دهد در هفت ماهه امسال و سال گذشته از این همسایه شمال شرقی کشورمان تنها پنبه و نخ وارد کرده‌ایم، این در حالی است که طی این مدت پنج قلم اول کالای صادراتی به تاجیکستان شامل میله‌های آهنی و فولادی گرم نورد شده، پسته با پوست تازه و خشک، سایر رنگ‌ها و ورنی‌ها، کامپاند پلی‌اتیلن ویژه روکش سیم و کابل و کفپوش‌های غیرمخملی باف بودند. گفتنی است ایران و تاجیکستان عضو دو سازمان شانگهای و اکو هستند، ولی تا پیش از این رابطه تجارت مناسبی با هم نداشتند به‌طوری که بررسی اعداد و ارقام نشان می‌دهد که این ظرفیت‌ها در گذشته مورد توجه دولت‌های گذشته نبوده است. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها