به گزارش جام جم آنلاین، نتیجه افکارسنجی مردم عربستان که به وسیله مؤسسه مطالعات خاور نزدیک واشنگتن انجام شد، نشان داد، تنها اقلیتی از سعودیها از عادی سازی روابط این پادشاهی با رژیم اسرائیل حمایت میکنند، هرچند این اقلیت نیز در حال کاهش است.
نتیجه تجزیه و تحلیل نظرسنجی انجام شده در آگوست گذشته به سفارش مرکز پژوهشهای واشنگتن و به وسیله یک شرکت مستقل افکارسنجی در منطقه، ۱۸ سپتامبر منتشر شد. این نظرسنجی در حالی است که مرکز پژوهشهای واشنگتن در سالهای گذشته نیز نظرسنجیهای عمومی در عربستان درباره موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل انجام داده بود.
نتیجه افکارسنجی نشان می دهد، درصد حامیان عادی سازی روابط در سال های اخیر رو به کاهش گذارده است؛ چه اینکه مرکز پژوهش ها سال جاری نیز نظرسنجی دیگری در زمینه «حمایت اقلیت حامی عادی سازی» منتشر کرده بود، اما نظرسنجی این دوره درصد پایینتری از حامیان روند عادی سازی را نسبت به نظرسنجیهای قبلی نشان می دهد. علاوه بر این مشخص است افکار عمومی عربستان به تضمینهای آمریکا یا حتی روابط با ایالات متحده اعتماد ندارند.
طبق این نظرسنجی، حتی درصد موافقان جامعه سعودی با برقراری روابط تجاری با اسرائیل، حتی بدون انعقاد قرارداد رسمی، کاهش یافته است. حدود یک سوم شرکتکنندگان در نظرسنجی عنوان کردند، موافق «برخی گامهای اولیه ای که به سطح روابط رسمی نرسد»، هستند ولی این روابط نباید به مرحله «همکاری با شرکتهای فناوری اسرائیل در موضوعاتی مانند تغییرات آب و هوایی، امنیت سایبری و مدیریت منابع آب» برسد.
این میزان افراد کاهش ۴۰ درصدی را نسبت به بررسیهای مرکز پژوهشهای واشنگتن در سه سال گذشته ثبت کرده است.
همچنین تعداد کسانی که با «اعطای مجوز به هواپیماهای غیرنظامی اسرائیل برای پرواز بر فراز حریم هوایی عربستان» موافقت کردند، تنها ۱۴ درصد است. کسانی نیز که با «اجازه دادن به تیمهای ورزشی اسرائیلی برای شرکت در مسابقات عربستان سعودی» موافق بودند، به ۱۳ درصد نمیرسد. تعداد افرادی که با دعوت از «نخست وزیر اسرائیل برای شرکت در کنفرانسی بین المللی در عربستان سعودی» موافق هستند، تنها هفت درصد است.
وقتی از مردم عربستان درباره گزارههای احتمالی مدنظرشان برای موافقت با ایجاد روابط رسمی با اسرائیل سؤال شد، ۴۶ درصد «داشتن دغدغه اسلامی» را انتخاب کردند و گفتند، لازم است از اسرائیل ضمانتهای جدید برای احقاق حقوق مسلمانان فلسطینی در مسجدالاقصی و دفاع از حقوق سایر مسلمانان گرفته شود.
این نظرسنجی نشان میدهد، دفاع از آرمان فلسطینیان دیدگاه قاطبه و محبوب سعودیها در زمینه هرگونه توافق با اسرائیل است.
روابط ریاض با تهران و واشنگتن
وقتی صحبت از روابط عربستان با ایران شد، تنها ۱۹ درصد موضع منفی اتخاذ کردند و بیشتر سعودیها برقراری روابط عربستان با ایران را مهم و خوب دانستند. ۳۶ درصد مردم نظر مثبتی درباره ازسرگیری روابط دیپلماتیک و سایر روابط میان کشورهای عرب خلیج فارس با ایران داشتند.
۱۵ درصد سعودیهای شرکت کننده در نظرسنجی معتقد بودند، دریافت تسلیحات جدید آمریکایی و تضمینهای امنیتی برای عربستان سعودی مهم است. نتیجه این نظرسنجی نشان میدهد تنها ۱۶ درصد سعودیها از برقراری مشارکت جدید عربستان با ایالات متحده در زمینه انرژی هستهای غیرنظامی حمایت میکنند.
آنچه در این نظرسنجی قابل توجه است، اینکه ۶۱ درصد شرکت کنندگان گفتند، «این روزها نمیتوانیم به ایالات متحده تکیه کنیم» و خواستار توجه بیشتر به کشورهایی مانند روسیه یا چین به عنوان شریک راهبردی بودند.
منبع: راهبرد معاصر
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد