موضوعی که تا پیش از سال۹۷ در زمانی که خودرو وارد میشد به راحتی صورت میگرفت اما اکنون متقاضیان باید معطل بمانند تا این مرحله هم طی شود. بررسیها نشان میدهد که فقط ۱۰۰خودروی چانگان تحویل متقاضیان شده و مابقی همچنان منتظر هستند. همین موضوع نارضایتیهایی را به دنبال داشته که در این گزارش به آن پرداختهایم.
اوایل دولت بود که بحث واردات خودرو مطرح شد؛ طرحی که رضا فاطمی امین وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت از آن سخن گفت اما استیضاح وی باعث شد اقداماتی که دولت در این وزارتخانه پیگیری میکرد، به تعویق بیفتد. عباس علیآبادی زمانی که سکان وزارت صمت را بر عهده گرفت اعلام کرد در این وزارتخانه برای بهبود شرایط کشور، تغییر رویههایی خواهد داشت. حتی در جلسه رای اعتماد خود در مجلس شورای اسلامی از ساماندهی بازار خودرو سخن گفت اما از زمان حضور علیآبادی نه تنها بازار خودرو سامان نیافته بلکه بر مشکلات این بخش نیز افزوده شدهاست؛ از عرضه خودرو در سامانه یکپارچه خودرو گرفته تا قیمتگذاری خودروهای وارداتی.
بعد از اینکه مصوبه واردات خودرو در اردیبهشت۱۴۰۱ از سوی دولت تصویب و ابلاغ شد، وزارت صمت فرآیند ثبتنام و عرضه خودرو در سامانه یکپارچه را اسفند سال گذشته آغاز کرد. بر این اساس، متقاضیان خرید خودروهای وارداتی با اعلام وزارت صمت نسبت به واریز ۵۰۰میلیون تومان وجه و بلوکه کردن آن به مدت یک ماه در حساب سازمان حمایت نسبت به ثبتنام برای خرید خودرو اقدام کردند. حدود ۱۲۰هزارنفر درمرحله پیشثبتنام شرکت کردند اما در ادامه با انصراف تعدادی از متقاضیان و حذف افراد غیرمشمول حدود ۳۲هزار نفر در نوبت تحویل خودروهای وارداتی قرار گرفتند و این افراد از اسفند سال گذشته تاکنون یعنی از هشتماه پیش تاکنون در انتظار عرضه و تحویل خودروهای وارداتی هستند. به گفته مهدی ضیغمی، معاون وزیر صمت تاکنون فقط ۱۰۰دستگاه خودروی چانگان وارداتی تحویل مشتریان شدهاست.
ضیغمی، مدیر طرح واردات خودرو، علت تاخیر در تحویل خودروهای وارداتی را قیمتگذاری نشدن آنها عنوان کرد و گفت: وزیر صنعت معدن و تجارت به سازمان حمایت و سازمان توسعه تجارت دستور دادهاست برای تسریع در تحویل خودروهای وارداتی، ظرف هفته جاری قیمتگذاری سایر خودروهای وارداتی آماده برای تحویل انجام شود.
شورای رقابت نرخ فروش چانگان CS۳۵ پلاس تیپ۲ درب انبار واردکننده را حدود ۸۵۰میلیون تومان و همچنین نرخ فروش چانگان CS۳۵ پلاس تیپ ۳ را ۹۰۴میلیون تومان تعیین کردهاست.
وی همچنین اعلام کرده که اکنون امکان بارگذاری و عرضه حدود چهار تا پنج هزار خودروی وارداتی در سامانه وجود دارد اما از این کار امتناع میکنیم تا قیمت نهایی آنها مشخص شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت هم گفته است که بسیاری از شرکتهای واردکننده خودرو محصولات خود را از گمرکات ترخیص کرده و اطلاعات خودروها را به سازمان حمایت ارسال کردهاند تا بعد از بررسی این سازمان، پیشنهاد مورد نظر به شورای رقابت ارسال شود. البته ما در مرحله شورای رقابت تاکنون تأخیری در اعلام قیمتها نداشتهایم.
وی با بیان اینکه ممکن است اطلاعات ارسالی برخی شرکتهای واردکننده به سازمان حمایت ناقص بوده و همین امر باعث کندی روند قیمتگذاری شدهباشد، افزود: در حال حاضر شرکتهای واردکننده هیوندا، کیا، فیات، زوتی، سوزوکی، بستیون و هونگچی تشریفات را انجام داده و از گمرکات ترخیص شدهاند و مدارک خود را برای تعیین قیمت به سازمان حمایت ارسال کردهاند و سایر برندها نیز در حال ترخیص هستند. به نظر میرسد مشکلات خودرویی دولت تمامی ندارد و متاسفانه در یکسال گذشته شاهد معضلاتی در این بخش هستیم که قبلا وجود نداشت اما اکنون به یک بحران تبدیل شدهاست.
درحالی رئیس سازمان توسعه تجارت مدعی است تحویل ۵۰۰۰خودروی وارداتی به مشتریان منتظر قیمتگذاری توسط شورای رقابت بوده که شورای رقابت میگویند هنوز از سوی وزارت صمت درخواست قیمتگذاری و اطلاعات مورد نیاز خودروهای وارداتی جدید ارسال نشدهاست. شورای رقابت معتقد است که براساس مصوبه۵۴۳ اسفندماه۱۴۰۱ شورای رقابت فرآیند قیمتگذاری خودروهای وارداتی تعیین شده و براساس آن، روند قیمتگذاری انجام میشود؛ اما هنوز از سوی وزارت صمت درخواستی مبنی بر تعیین قیمت خودروهای وارداتی جدید ارسال نشده تا براساس آن، روند بررسی قیمتی خودروهای وارداتی آغاز شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم