با وضعیت‌شناسی هنرهای تجسمی کشور آشکار شد؛

بحران اخلاقیات در نگارخانه‌های تهران

جوابیه مرکز هنرهای تجسمی درمورد گزارش «بحران اخلاقیات در نگارخانه‌های تهران» همراه با شرح «جام‌جم»

صورت مساله را پاک نکنید

در پی گزارش «بحران اخلاقیات در نگارخانه‌های تهران» که مورخ۲۷شهریور منتشرشد، اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جوابیه‌ای را برای روزنامه جام‌جم ارسال کرد که خطاهای موجود در متن این جوابیه، خود نشانگر فقدان نظارت کافی و بی‌اطلاعی برخی مدیران این مجموعه از تخلفات موجود در میدان هنرهای تجسمی کشور است.
کد خبر: ۱۴۲۴۳۱۵

در ادامه بندهای جوابیه اداره کل هنرهای تجسمی به همراه شرح جام‌جم بر این بندها پیش روی قضاوت شماست:

در بند (الف) این جوابیه آمده است: «بر خلاف مدعای مطرح‌شده در روزنامه جام‌جم، کارگاه برگزارشده از سوی انجمن نگارخانه‌داران با حضور مدیران نگارخانه‌ها همراه نبوده است؛ بلکه تنها برخی از کارکنان نگارخانه‌ها در آن حضور داشته‌اند.» 
در این بند واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه موضوع کشف حجاب که مستند بر عکس‌های منتشرشده از این نشست رسمی از سوی انجمن نگارخانه‌داران اتفاق افتاده، فرافکنی کرده است. کافی است به عکس‌های همین نشست مراجعه شود؛ حضور لیلی گلستان (مدیر گالری گلستان)، مریم مجد (مدیر گالری اثر)، سجاد باغبان (مدیر گالری ساربان) و.... در عکس‌ها مشهود است. چه دلیلی باعث می‌شود یک نهاد رسمی و قانونی بر یک قانون‌ستیزی آشکار در نشست رسمی یک انجمن (قانونی یا غیرقانونی) در حوزه فعالیت اداره کل هنرهای تجسمی سرپوش بگذارد؟

ب) «اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هرگز در مواجهه با تخلفات احتمالی در فضای فعالیت نگارخانه‌ها منفعل نبوده و همواره موارد این‌چنینی را از طریق تذکر مکاتبه و برگزاری جلسات حضوری با مدیران نگارخانه‌ها پیگیری نموده است که لزومی برای رسانه‌ای‌ساختن موارد مزبور وجود ندارد.»
در حالی چنین ادعایی از سوی اداره کل هنرهای تجسمی مطرح شده که طی ماه‌های اخیر هنجارشکنی‌های مختلف برخی گالری‌ها در فضای مجازی قابل رصد است و این گالری‌ها بی‌پروا ویدئوها وعکس‌هایی از آثارهنجارشکنانه، مخاطبین هنجارشکن و حتی معرفی اثر و فضای گالری‌ها با شرایط غیرقانونی را همچنان منتشر می‌کنند و جامعه منتقد این شرایط شاهد هیچ عکس‌العملی از سوی نهادهای نظارتی مرتبط در این زمینه نیست. بدتر این که در بستر فعالیت‌های زیرمجموعه اداره کل هنرهای تجسمی مانند نمایشگاه‌های موزه هنرهای معاصر تهران در ماه‌های اخیر نیز شاهد چنین اقداماتی بوده‌ایم و کافی است هشتگ موزه هنرهای معاصر در اینستاگرام جست‌وجو شود تا شاهد عکس‌های هنجارشکنانه آن باشیم!

ج) «اداره کل هنرهای تجسمی فعالیت غالب نگارخانه‌های پایتخت را در چارچوب ضوابط و قوانین موجود می‌داند؛ اگرچه ممکن است تخلفاتی از سوی شمار معدودی از نگارخانه‌ها صورت پذیرد که در این صورت با اقدام مقتضی این اداره کل همراه خواهد بود. ازاین رو برخلاف مدعای مطروحه در روزنامه جام‌جم نمی‌توان تمامی نگارخانه‌ها را مشمول اتهام بحران اخلاقیات دانست.»
واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حالی از اعمال هنجارشکنانه برخی از نگارخانه‌داران سخن می‌راند که گویی جام‌جم در گزارش منتشرشده خود این وضعیت را به تمامی صنف محترم نگارخانه‌داران تعمیم داده است! این درحالی است که در گزارش یادشده نیز نگارنده بارها با تاکید درباره هنجارشکنی «برخی» گالری‌داران سخن گفته‌ است. در این مورد هم کافی است به صفحات مجازی نگارخانه‌ها در پیام‌رسان‌های مختلف مراجعه شود تا از میزان هجمه‌های ناهنجاری‌ها در «برخی» گالری‌‌ها باخبر شد. البته تعداد این «برخی» به مراتب بسیار بیشتر از کلمه «معدود» مورد ادعای واحد ارتباطات و رسانه این مرکز است. بسیاری از این عکس‌ها از آثار و فضای گالری‌ها در اختیار جام‌جم قرار دارد که برای رعایت شرط اخلاق وخدشه‌دار‌نشدن ذهن‌مخاطبان‌هنر ازانتشار آنها معذوریم.

د) «در بخشی از مطلب مندرجه در روزنامه مذکور ادعا شده است که محمد خراسانی‌زاده، مدیرکل هنرهای تجسمی طی یک ماه گذشته جلسه‌ای را با انجمن نگارخانه‌داران برگزار نموده که در این جلسه تمامی نگارخانه‌داران خانم بدون حجاب حضور یافته‌اند. واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن ابراز تحیر از طرح این مدعای کذب در روزنامه جام‌جم اعلام می‌دارد که اساسا چنین جلسه‌ای وجود خارجی نداشته و این اداره کل حق هرگونه پیگیری حقوقی را در زمینه مدعای مذکور برای خود محفوظ می‌داند. »
در گزارش منتشر‌شده در جام‌جم برای رعایت انصاف و حفظ اخلاق حرفه‌ای، طی گفت‌وگویی تمامی محورهای گزارش با رئیس اداره کل هنرهای تجسمی در میان گذاشته شد. محمد خراسانی‌زاده نیز در این گفت‌وگو مشخصا از تعامل با انجمن نگارخانه‌داران و برگزاری جلسه با اعضای این انجمن سخن گفت که فایل صوتی آن موجود است. در عین حال در ابتدای این گفت‌وگو به توضیح مدیر مرکز هنرهای تجسمی در مورد برگزاری جلسه بدون حجاب (کارگاه یکروزه «انجمن نگارخانه‌داران» با عنوان «نگارخانه‌داری، ساختار بازار هنر و چالش‌ها») که یک ماه پیش انجمن نگارخانه‌داران برگزار کرد و شرح و عکس‌های آن درگزارش آمده، اشاره شده است.

هـ) در بخش دیگری از گزارش مذکور پس از اشاره به صحبت‌های معاون محترم هنری وزیر درباره شوراهای نظارت با لحنی دور از ادب درخصوص اعضای این شورا کلماتی نوشته شده است که جای تأسف دارد. در این راستا معاونت امور هنری حق هرگونه پیگیری حقوقی را برای خود محفوظ می‌داند.»
در حالی در جوابیه واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن از گفته‌های معاون هنری شده که این گفته‌ها در رسانه‌های کشور موجود است و جام‌جم ضمن اشاره به منبع خبری خود هیچ گونه دخل و تصرفی در گفته‌های معاون هنری وزارت ارشاد اعمال نکرده است. اما بر اساس گفته خود محمود سالاری، نماینده انجمن نگارخانه‌داران یعنی انجمنی که تخلفات آشکارش سوژه این گزارش است و با تخلفات قانونی آشکار در شورای نظارت حضور دارد تا تصمیمات مناسب در زمینه تخلفات اتخاذ شود! نگارنده گزارش در این بخش در توصیف انجمن از عبارت «انجمن بی‌صلاحیت و هنجارشکن» استفاده کرده است که مودبانه‌ترین توصیف در مورد آن تلقی می‌شود. بر این اساس اشاره به «لحن دور از ادب» استنباط بسیار مهربانانه نگارنده جوابیه است تا متن منتشر‌شده در روزنامه جام‌جم.

در پایان این جوابیه هم آمده است: «اداره کل هنرهای تجسمی ضمن برقراری تعامل دوسویه با نگارخانه‌داران محترم درک شرایط اجتماعی و اقتصادی نگارخانه‌ها و نیز قدردانی از همراهی بخش قابل توجهی از آنها با قوانین و ضوابط کشور با صراحت اعلام می‌دارد که هیچ‌گونه اقدام خارج از قوانین و مقررات را برنتافته و به طور جدی با رفتارهای هنجارشکنانه و خلاف قانون برخورد خواهد کرد. در پایان از تحریریه روزنامه جام‌جم دعوت می‌شود پیش از تحریر هرگونه مطلب درباره رویدادهای حوزه هنرهای تجسمی ابتدا از صحت و سقم اطلاعات به‌دست‌آمده اطمینان حاصل نموده و سپس نسبت به تنظیم محتوای رسانه‌ای اقدام کنند؛ چه این که اصول روزنامه‌نگاری حرفه‌ای نیز چنین اقتضا می‌کند.»
همچنان که اشاره شد روزنامه جام‌جم به عنوان یک رفتار حرفه‌ای در عرصه روزنامه‌نگاری در کنار تهیه گزارش خود که مبتنی بر موقعیت‌شناسی روزنامه در زمینه رفتارهای هنجارشکنانه در برخی گالری‌هاست، محورهای ذکرشده در گزارش را پیش از انتشار در گفت‌وگو با مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد مطرح و پاسخ‌های او را هم با تیتر «مماشاتی در مورد قانون وجود ندارد» در کنار گزارش خود منتشر کرده تا وظیفه حرفه‌ای خود را انجام داده باشد.
گروه فرهنگی روزنامه جام‌جم ضمن تقدیر از همراهی جامعه نگارخانه‌داران با قوانین کشور، وظیفه خود می‌داند که از اعمال غیرقانونی که صورت می‌گیرد، گزارش دهد و پرسشگری کند. در همین زمینه نیز توصیه می‌شود واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دور از تعصب شغلی روح حاکم بر گزارش که هشدار وضعیت موجود است را دریابد، همچنین ضمن رصد قانون‌شکنان بر اساس محورهای گزارش «همصدایی با معاندین، توصیف وضعیت عمومی نگارخانه‌ها» رابطه معنادار بین کشف حجاب نگارخانه‌داران و محتوای آثار، وضعیت عمومی نگارخانه‌ها و...درمیدان هنرهای تجسمی زمینه اعمال قانون درمورد هنجارشکنان را طبق قانون و تاکید محمد خراسانی‌زاده فراهم کرده و با روحیه پاسخگویانه شرایط اعلام نتایج این اقدام را به روزنامه جام‌جم و دیگر رسانه‌ها فراهم کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها