گزارش «جام‌جم» از میزان واردات نهاده و قیمت مرغ در بازار

«نهاده‌ها» علیه سفره مردم

«جام‌جم» از میزان واردات و صادرات ایران با کشورهای اوراسیا گزارش می‌دهد

بازار ۸۵۰‌میلیارد دلاری پیش روی ایران

اواخر دی ماه سال گذشته بود که رسما پس از چهار‌سال‌و‌نیم مذاکره بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا توافق‌نامه تجارت آزاد بین کشورمان و این اتحادیه به امضای طرفین رسید.
کد خبر: ۱۴۱۹۸۴۰
نویسنده امین محمودی - گروه اقتصاد

بازار ۸۵۰‌میلیارد دلاری پیش روی ایران

به گزارش جام جم آنلاین، اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا پنج کشور همسایه ایران شامل روسیه، ارمنستان، بلاروس، قرقیزستان و قزاقستان هستند و بازار این اتحادیه نیز بازاری ۸۵۰‌میلیارد دلاری بوده که بیش از ۳۳۰‌میلیارد دلار از آن مربوط به واردات این کشورهاست، به همین دلیل به نظر می‌رسد ایران می‌تواند سهم عظیمی از تجارت با این کشورها داشته باشد. چند هفته پیش آندری اسلپنف، وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا با بیان این‌که متن توافق‌نامه دائم تجارت آزاد این اتحادیه با ایران نهایی شده و آماده طی مراحل امضا و تصویب در مجالس است،‌ گفت: این اتحادیه آماده است که حجم تجارت با ایران را به ۳۰‌میلیارد دلار ارتقا دهد.

این مقام مسئول بیان کرد: در متن توافق‌نامه دائم تجارت آزاد این اتحادیه با ایران،‌ تعرفه‌ها برای ۹۵درصد کالاها برداشته شده است و شرایط اداری برای انجام مبادلات تجاری تسهیل می‌شود. از زمستان سال گذشته پس از توافق ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا ۸۶۲ کالا مشمول تجارت ترجیحی بین ایران و پنج کشور عضو این اتحادیه قرار گرفت که بیش از ۵۰۰ کالا برای ایران در نظر گرفته شده است که عمدتا کالای اساسی محسوب می‌شوند.

حجم تجارت ایران به اوراسیا 

با آغاز به کار دولت سیزدهم حجم مبادلات تجاری ایران با اوراسیا، سال ۱۴۰۰ به بیش از ۱۳میلیون و ۱۲۷هزار تن کالا به ارزش پنج میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار رسید که رشد ۵۱‌درصدی به لحاظ وزنی و ۶۶‌درصدی به لحاظ ارزشی نسبت به سال ۱۳۹۹ بود. با این حال در سال گذشته حجم مبادلات ایران با کشورهای اوراسیا ۳.۳میلیارد دلار بوده است که از این میزان یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سهم صادرات ایران به این کشورها و یک میلیارد و ۸۰۰میلیون دلار سهم واردات از این کشورهاست. همچنین در چهار ماهه نخست سال جاری براساس آمار رسمی گمرک، صادرات ایران به اوراسیا به میزان ۱۳۰۱‌هزار تن و به ارزش ۱۹‌هزار و ۴۹۱ میلیارد تومان به ارزش ۵۱۴‌میلیون و ۹۵۳‌هزار و ۷۳۴‌دلار بوده است. همچنین واردات ایران از پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز در این بازه زمانی به ۳.۴میلیون تن و به ارزش ریالی ۶۰‌هزار و ۵۷۷ میلیارد تومان و به ارزش دو میلیارد و ۱۲۵ میلیون و ۳۰۱‌هزار و ۸۳‌دلار بوده است، بنابراین می‌توان گفت کل تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در چهار ماهه نخست به بیش از دومیلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار می‌رسد.

 کالاهای وارداتی و صادراتی

بیشترین واردات ایران از پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل غلات از جمله گندم و نهاده‌های دامی است با این حال می‌توان از دیگر کالاها شامل مواد معدنی، لاشه گوسفندی، انواع فیلترها، کاغذ کرافت، مقوا، چوب، تجهیزات پزشکی، دستگاه‌های سنجش، لوازم الکتریکی، محصولات آهنی و لوازم یدکی نیز نام برد. از طرف دیگر اما ایران به این پنج کشور انواع فرآورده‌های لبنی، محصولات شیلاتی مانند خاویار، میگو و ماهی قزل‌آلا، محصولات فولادی، خشکبار و تره‌بار، محصولات پتروشیمی شامل قیر و اوره مصالح ساختمانی، زغال‌سنگ، مشتقات نفتی، گاز، فرش، چرم، لوازم خانگی، تراکتور و تریلر، لوازم یدکی، کنتور گاز، ظروف آشپزخانه، اجاق گاز، رادیاتور، پکیج، ماشین‌آلات معدنی و تجهیزات کشاورزی صادر می‌کند.

مشکلات بر سر راه تجار

بااین حال بر سر راه توسعه تجارت با اوراسیا مشکلاتی وجود دارد که در این خصوص هادی تیزهوش تابان، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه به جام‌جم می‌گوید: باز شدن پای تجار ایرانی به اوراسیا یک نقطه مثبتی برای واحدهای تولیدی محسوب می‌شود به‌طوری که طی چند سال گذشته میزان تجارت ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با رشد محسوسی نسبت به سنوات قبل روبه‌رو بوده است.وی افزود: در وضعیت فعلی زیرساخت‌های توسعه صادرات کالاهای ایرانی به این پنج کشور مناسب نیست و با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو هستیم به طوری که باید نقشه راهی در این خصوص تدوین شود تا در کوتاه‌مدت این مشکلات حل شود.رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه بیان کرد: با توجه به کشتی‌های موجود در ایران در توسعه تجارت دریایی با این پنج کشور مشکلات زیادی وجود دارد، در زمینه ریلی نیز همچنان شاهد آن هستیم که راه‌آهن رشت ــ آستارا به بهره‌برداری نرسیده و در زمینه زمینی نیز این مشکلات وجود دارد به‌خصوص در زمینه حمل‌و‌نقل و ناوگان باری وجود دارد.تیزهوش تابان تصریح کرد: باید خدمات ارزنده‌ای به فعالان اقتصادی داده شود به طوری که بتوانیم با ایجاد یک کارگروه یک تصمیم‌گیر واحد در‌خصوص تجارت با اوراسیا داشته باشیم این در حالی است که هم اکنون ۱۴نهاد این وظیفه را انجام می‌دهند و باعث سردرگمی تجار شده است.وی افزود: قوانین و مقررات کشورمان به‌شدت متغیر است و دائما تجار دچار مشکل می‌شوند به همین دلیل واقعا سردرگمی شدیدی بین بازرگانان وجود دارد به همین دلیل تجار به سمت قرارداد بلندمدت با فعالان اقتصادی اوراسیا نمی‌روند.

newsQrCode
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها