«جام‌جم» تاثیرات روانی ناشی از خالکوبی افراد را بررسی می‌کند

فقط برای دیده‌شدن!

آسیب‌شناسی گرایش نسل جوان به تاتو

خالکوبی؛ خودنمایی کاذب

مد، هیجان، زیبایی و ... ازجمله واژه‌هایی هستند که این روزها به ترویج و شکل‌گرفتن برخی معضلات و پدیده‌های چالشی در میان جوانان جامعه منجر شده؛ موضوعی که در بسیاری موارد با یک چشم‌برهم‌زدن می‌تواند مشکلات زیادی را برای قشر جوان یا حتی نوجوانان جامعه ایجاد کند.
کد خبر: ۱۴۱۸۹۶۳
نویسنده میثم نامنی - گروه جامعه

وقتی سری به جمع‌ها و دورهمی‌های جوانان حاضر در اقصی‌نقاط شهر مانند پارک‌ها، قهوه‌خانه‌ها، سفره‌خانه‌ها، کلوپ‌های بازی، گیم‌روم‌ها و... می‌زنیم، متوجه برخی رفتارها و تفکرات غیرعادی می‌شویم که در بسیاری موارد لحظه‌ای غفلت خانواده به روبه‌روشدن قشر جوان‌ونوجوان با یک چالش ناخواسته منجر می‌شود. البته مشکلات و صدمات این چالش در روزهای اول حس نمی‌شود و وقتی جلوتر می‌روند، اشتباه خود را بیشتر حس خواهند کرد. در همین راستا، سری به سطح جامعه زدیم تا گپ‌وگفتی با نوجوانان و جوانانی که روی پوست خود اشکالی را تاتو کرده‌اند بزنیم. اولین مقصد ما یک آرایشگاه در حوالی مرکز پایتخت بود، جایی که روزانه افراد زیادی برای اصلاح و پیرایش به آن مراجعه می‌کنند و علی که فردی ۲۵ساله و صاحب این کسب‌وکار بود روی دست راست و چپ خود اشکال مربوط به آرایشگری (قیچی، شانه، ماشین اصلاح سر) تاتو زده به دلایل خود برای زدن تاتو روی دستانش اشاره‌ای کرد.

علی در پاسخ به این سؤال که چرا روی دست‌ راست قیچی و روی دست چپ شانه تاتو زده‌ای می‌گوید: «یک آرایشگر با دست راست مو قیچی می‌کند و با دست چپ هم شانه را برای کوتاهی مو تنظیم می‌نماید. برای همین دست راست شد علامت قیچی و دست چپ هم شانه.» وی در پاسخ به سؤال دیگری که چرا اصلا تاتو روی دست‌هایت زده‌ای گفت: «داداش ۲ ــ هیچ عقب هستیا، درحال‌حاضر تاتو چند سالی هست که خیلی مد شده، باید با جامعه حرکت کرد و جا نماند. من هم فکر کردم و بعد تاتو زدم، یعنی هدفمند دست‌هایم را تاتو کردم که وقتی طرف نگاه کرد متوجه شود شغل من چیست.» علی در پاسخ به این سؤال که آیا تابه‌حال به‌خاطر تاتو سرزنش شده‌ای؟ یا آیا پشیمان شده‌ای که چرا دست‌هایت را سیاه کرده‌ای؟ می‌گوید: «متوجه منظورم نشدی، درحال‌حاضر خیلی راضی هستم و هفته آینده هم قرار است یک سشوار پشت دست چپم بزنم.»
   
رایگان بود، دستم را تاتو زدم
اما رضا  از دوستان و همکاران او نظر دیگری داشت و می‌گفت: «من به‌خاطر این‌که پول ندادم تاتو زدم و الان پشیمانم. خیلی دوست دارم تاتوهای روی بندهای انگشت، پشت دست و روی مچ دستم را پاک کنم اما هزینه زیادی دارد و برای همین تا به امروز پاک نکرده‌ام.»

به گفته رضا، هزینه پاک‌کردن تاتو از خود زدن تاتو بیشتر است و چون یک فرد مبتدی اقدام به زدن تاتو برای او کرده و هزینه‌ای هم بابت این کار پرداخت نکرده، الان پرداخت هزینه برای پاک‌کردن آن کاری دشوار به حساب می‌آید.
   
پشیمانی، پاک‌کردن و هزینه‌تراشی 
رضا درباره دلیل تاتو زدن و انگیزه خود برای این کار می‌گوید: «روزهای اولی که تاتو زدم مشکلی نداشتم اما بعد از مدتی به‌دلیل سرزنش‌های پدر، مادر، فامیل و دوستانم پشیمان شدم و حس می‌کنم که داخل برخی فضاها واقعا جایی ندارم و برای همین قصد پاک‌کردن آنها را دارم.»
اما تنها موضوع را به اینجا خاتمه ندادیم و بعد از آرایشگاه به همراه یکی از دوستان به سفره‌خانه‌ای در حوالی شرق تهران رفتیم که صاحب آن خود در گذشته شاگرد تاتوکار بوده و برای ما از درآمد بالای این کار گفت. 
   
بهترین مشتریان نقاشی‌های جوهری
سعید می‌گوید: «بیشتر مشتری‌های سالنی که مشغول بودم جوانان زیر ۲۷ سال بودند. درآمد صاحب سالن بسیار بالا بود و برای کشیدن یک خط صاف و کوتاه حداقل ۴۰۰هزار تومان گرفته می‌شد و روزانه به‌صورت میانگین بین یک تا چهارمیلیون تومان هر نفر درآمد داشت.»
یکی از پرسنل این سفره‌خانه که خانمی ۲۳ساله بود نیز از شکست‌عشقی‌ گفت که به دلیل تاتو زدن به جدایی منجر شده. این خانم که دو سال پیش قرار بوده با فردی ازدواج کند، به‌خاطر تاتو زدن در دوران نامزدی به اختلاف با خانواده مقابل برخورد و بعد از دو هفته از موضوع از یکدیگر جدا می‌شوند و حالا پشیمان است که چرا به‌خاطر یک نوشته و لجبازی، زندگی خود را با چالش مواجه کرده است.
در همین راستا حسن عشایری، روان‌شناس و عصب‌شناس درباره آسیب‌ها و پیامدهای خالکوبی و تاتو می‌گوید: «در گذشته شاهد بودیم که افراد سن‌بالا و با برخی مشخصات خاص اقدام به خالکوبی روی دست خود می‌کردند و امروزه در میان جوانان این موضوع بسیار دیده می‌شود.»
وی با بیان این‌که این روزها جوانان به‌وسیله ابزارهای متفاوتی می‌خواهند در جامعه ابراز وجود کنند ادامه می‌دهد: «امروزه شاهد فضای گسترده مجازی و جهانی هستیم که اطلاعات از سراسر مرزها جابه‌جا می‌شود و جوانان نیز با برخی موضوعات اشتباه به گمراهی کشیده می‌شوند و اطلاعات متفاوتی در فضای‌مجازی وجود دارد که هر فردی به یک روش از آن استفاده می‌کند.»
   
ابراز وجود با تاتو زدن!
عشایری با اشاره به این‌که جوانان خود را با افراد سایر کشورها در فضای‌مجازی مقایسه می‌کنند می‌گوید: «برخی جوانان برای ابراز وجود در جامعه از بدن خود با همین تاتو و... استفاده و احساس و انگیزه برای ارتباط با دیگران پیدا می‌کنند که در آینده برای آنها پشیمانی به دنبال دارد.»
این عصب‌شناس می‌گوید: «آنها می‌گویند که نمی‌خواهم مانند دیگران باشم و قصد دارم براساس مد روز زندگی کنم و برهمین‌اساس اقدام به پوشیدن لباس‌های متفاوت و برخی اقدامات دیگر می‌کنند. پوشش، زبان بدون صداست و تغییر را در وجود افراد نشان می‌دهد و جوان با خالکوبی و تاتو، پوشش متفاوت و ... می‌خواهد نشان دهد که روی مد است و از خارج کشور هم الگو می‌گیرد.»
   
خالکوبی، تناقض بزرگ 
وی با بیان این‌که برخی جوانان اقدام به زدن تاتوهای بزرگ روی بدن خود می‌کنند می‌گوید: «براثر این موضوع جوانان در آینده رنج می‌برند، چراکه برخی خانواده‌های سنتی دارند و برخی دیگر هم چون در بسیاری از خانواده‌ها به تاتو نگاه خوبی نمی‌شود، نمی‌توانند ازدواج مناسبی داشته باشند. پس تاتو در همه خانواده‌ها بازار خوبی ندارد و برای کار و استخدام نیز ممکن است با مشکل مواجه شوند.»
عشایری تاکید می‌کند: «یک خلأ فرهنگی وجود دارد که می‌طلبد فرهنگ‌سازی مناسبی در این زمینه صورت گیرد.»
حال با توجه به موارد گفته‌شده، می‌طلبد که جوانان‌ونوجوانان به برخی تفریحات و زیبایی‌های کاذب که برای آنها در آینده چالش ایجاد می‌کند دل نبندند و برای انجام هرگونه اقدامی فکر و تحقیق کنند، چراکه برخی اقدامات جای جبران ندارد و ممکن است در همان برهه‌های زمانی، افراد را با چالش‌های بزرگ‌تری همراه کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها