به گزارش جام جم آنلاین، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار کارکنان و خانوادههای ناوگروه ۸۶ با تقدیر از این حرکت افتخار آمیز تأکید کردند: «کار بزرگی که ناوگروه ۸۶ انجام دادند، یک افتخاری است که برای اوّلینبار در تاریخ دریانوردیِ کشور ما اتّفاق افتاده. حالا [اگر] این سالهای نکبتبار حاکمیّت پهلویها و قاجاریها را کنار بگذاریم، قبلش ما دریانوردی داشتهایم، بد هم نبوده، لکن آن چیزی که قبلاً داشتیم با این کاری که شما کردید فاصلهاش خیلی زیاد است؛ این یک افتخار بزرگی بود که ناوگروه شما ایجاد کردند؛ یک مجموعهی سیصدوپنجاهنفری، با یک فرمانده مجرّب و کاردان، بتوانند ۶۵ هزار کیلومتر را طی کنند ــ یک دُور دنیا است ــ مسیر آبی را بگذرانند و نزدیک هشت ماه روی آب بمانند، دقیقاً ۲۳۲ روز؛ اینها کارهای بزرگی است.» ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
رسانه KHAMENEI.IR به همین مناسبت در گفتوگو با امیر دریادار دوم ستاد، فرهاد فتاحی فرمانده ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران جزئیات این سفر را بررسی کرده است.
لطفاً در ابتدا خودتان را معرفی کنید و شرححال کوتاهی از سوابق و مدارجی که طی کردهاید را بگویید.
بسم الله الرّحمن الرّحیم، دریادار دوم ستاد فرهاد فتاحی، متولد سال ۱۳۵۷ در استان مازندران هستم. در سال ۱۳۷۶ وارد دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با رسته ناوبری و فرماندهی کشتی شدم و پس از اخذ مدرک کارشناسی در مهرماه سال ۱۳۸۰ در ناوتیپ سطحی منطقه یکم نداجا مشغول به خدمت شدم.
در مدت ۲۱ سال خدمت در انواع ردههای شناور در مسئولیتهای مختلف بهعنوان افسر رسته و فرمانده دوم خدمت نمودم و در طول سنوات خدمتم این افتخار را داشتم که بهعنوان فرمانده ناوچه موشکانداز فتح، فرمانده ناو آبخاکی لاوان، فرمانده ناو سوخترسان بوشهر، فرمانده ناوشکن الوند، فرمانده ناو بالگردبر خارک خدمت نمایم. پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش، بهعنوان فرمانده ناوتیپ سطحی منطقه یکم امامت نداجا درحالخدمت هستم.
به نظر شما مأموریت ناوگروه ۸۶ نداجا در بعد آموزشی، اطلاعاتی، عملیاتی و نیروی انسانی چه دستاوردهایی داشت؟
مأموریت ناوگروه ۸۶ دستاوردهای بسیار زیادی به همراه داشت که امکان بیان آن در یک سؤال وجود ندارد. همچنین بسیاری از دستاوردهای این ناوگروه در سالهای آینده نمایان خواهد شد. دستاورد مهم مأموریت ناوگروه ۳۶۰ این بود که ما دیگر هیچ محدودیتی در هیچ دریایی نداریم و در واقع ما با انجام این مأموریت به این خودباوری رسیدیم که اگر اراده کنیم میتوانیم و تمامی جهانیان مشاهده کردند که ما توانستیم بااقتدار در تمامی اقیانوسها حضور پیدا کنیم.
یکی از مهمترین دستاوردهای مأموریت ناوگروه ۸۶ رسیدن به خودباوری برای جوانان ما در نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، افزایش اعتماد به نفس و افزایش ایمان به جهت امکان حضور در تمامی نقاط آبی کره زمین بود. در بعد آموزشی در حوزه انتقال تجربه و مدیریت دانش کارهای بزرگی در این مأموریت انجام شد که با مدیریت مناسب فرماندهان توانستیم تمامی تجربیات بهدستآمده در حوزههای گوناگون را جهت انتقال به سایر کارکنان نداجا بهصورت مدون و مصور تهیه کنیم.
در این مأموریت بیش از ۹۵۶ هزار ساعت آموزشهای تخصصی و بیش از بیست و پنج هزار ساعت آموزشهای عمومی انجام گرفت. در حوزه پویانمایی تعداد پانزده پروژه پویانمایی، در قالب شبیهسازی انیمیشنی یگانهای شناور در حوزههای مختلف طراحی شد که قطعاً مورداستفاده آموزشی افسران و درجهداران جوان نداجا قرار خواهد گرفت.
یکی دیگر از دستاوردهای ما استفاده از سامانه بومی هواشناسی با بهرهگیری از بانک اطلاعاتی ۵۰ساله بود که با رصد و تجزیه و تحلیلی دقیق مسیر دریانوردی، ما توانستیم از ایمنترین مسیر ممکن با کمترین مخاطرات آبوهوایی، عبور نماییم. در حوزه پزشکی، دو عمل جراحی موفق در اقیانوس آرام و یکی در اقیانوس اطلس داشتیم که همه در حال حرکت انجام شد. ما در این سفر و در ناوبندر مکران یک بیمارستان کامل و یک بانک خونی کامل را به همراه داشتیم و برای هر شرایطی آماده بودیم.
در بعد اطلاعاتی در این مأموریت، تجهیزات بسیار بهروز جمعآوری اطلاعات سیگنالی و رادیویی، قبل از اعزام نصب گردید که کارکنان ناوگروه به طور شبانهروزی در حال پایش الکترونیکی و رادیویی طول مسیر بودند و در نهایت یک بانک اطلاعاتی سیگنالی بسیار قدرتمندی در این مأموریت تهیه گردید که در آینده مورداستفاده نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سایر ارگانهای کشوری قرار خواهد گرفت.
همچنین آرایش جنگ الکترونیکی تمامی سواحل و کشورهای طول مسیر تهیه و به ستادهای بالاتر ارائه گردید که کمک شایانی به افزایش توان جنگ الکترونیک نداجا و سایر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خواهد کرد.
بهجرئت میتوان گفت در این مأموریت از فاصله ۵۰۰ کیلومتری تمامی تهدیداتی که متوجه ناوگروه بود، مورد پایش و رصد قرار میگرفت و ما تهدیدات را، زودتر از آنکه دشمنان ما متوجه شوند شناسایی و رصد میکردیم و اقدامات لازم را انجام میدادیم. در حوزه عملیاتی مأموریت ناوگروه ۸۶ باعث افزایش عمق راهبُردی جمهوری اسلامی ایران گردید.
نداجا با انجام این مأموریت نشان داد که بنا بر فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی دست بلند نظام در آبهای دوردست به معنای واقعی کلمه است. در این مأموریت ما در هفتدریا هفت تنگه و چهار اقیانوس دنیا حضور پیدا کردیم و پنج مرتبه از خط استوا عبور نمودیم. رکورد عبور از کلیه مدارات مهم کره زمین (مدار استوا، مدار رأسالسرطان، مدار رأسالجدی) در این مأموریت تاریخساز، به ثبت رسید. یکی از دستاوردهای مهم ما، حضور در تنگه تاریخی ماژلان بود که کشورهای بسیار معدودی تاکنون اقدام به عبور از این تنگه نمودند.
حضور در سواحل قاره آمریکای جنوبی برای ما بسیار دستاورد بزرگی بود چرا که روزی آمریکاییها روی نقشه خطی کشیدند و گفتند ایرانیها توان عبور از اقیانوس اطلس و رسیدن به سواحل قاره آمریکا را ندارند، اما امروز شاهد آن هستیم که نهتنها در سواحل قاره آمریکا بلکه در یک مأموریت در سواحل تمامی قارههای جهان به جز اروپا که در مسیر دریانوردی ما نبود حضور پیدا کردیم. همچنین برای اولینبار در دنیا رکورد دریانوردی مداوم ۲۳۳ روزه با پیمایش حدود ۶۵ هزار کیلومتر را به ثبت رساندیم.
در حوزه نیروی انسانی همانطور که در ابتدای صحبتها گفتم، کارهای زیادی در بحث انتقال تجربه و مدیریت دانش برای انتقال دانش فنی و عملیاتی کارکنان به جهت مصورسازی و مدونسازی جهت انتقال به سایر کارکنان نداجا انجام گردید. توان تابآوری کارکنان در این مأموریت در بالاترین سطح ممکن قرار گرفت و بهگونهای که کارکنان ناوگروه امکان حضور در مأموریتهای بهمراتب طولانیتر را پیدا کردند.
بازخورد حضور غرورآفرین ناوگروه ۸۶ در رسانههای بینالمللی چگونه بوده است؟ مطبوعات دنیا چه نگاهی به این حماسه دریانوردانی ایرانی داشت و چه برداشتی از این اتفاق کرد؟
ناوگروه ۸۶ نداجا در سکوت خبری به مأموریت اعزام شد. ما در بنادر که در طول مسیر پهلوگیری داشتیم اکثریت خبرنگاران و اصحاب رسانه کشورهای خارجی، شبکههای تلویزیونی معتبر آنها درخواست مصاحبه با ناوگروه را داشتند که بنا بر ملاحظاتی که ستادهای بالاتر به ما ابلاغ میکردند درخواست آنها مورد قبول واقع نشد. استکبار جهانی به سرکردگی ایالات متحده آمریکا، تلاش کردند هیچ خبری از ناوگروه را منتشر نکنند و تصمیمات ستادهای بالاتر این بود که در ابتدا کشورهای دیگر و بهویژه ایالات متحده آمریکا حضور ما را اعلام کند.
این کشور خیلی تلاش کرد که از این کار امتناع کند، چرا که این اشتباه را در ناوگروه ۷۵ انجام دادند و خیلی سریع درباره مسیر ناوگروه شروع به اظهارنظر قطعی کردند که در نهایت به طور کامل تمامی فرضیات آنها اشتباه از آب درآمد و مسیر ناوگروه بسیار متفاوتتر از گفتههای آنها بود. اما خوب در اوایل ورودی اقیانوس آرام، در حوالی جنوب کشور فیلیپین اقدام به انتشار اولین اخبار از ناوگروه کردند. سپس به طور آشکار شروع به ارسال هواپیماهای شناسایی در اطراف ما میکردند.
آمریکا به دنبال این بود که بداند هدف ما چه هست، برای چه در این منطقه حضور داریم. از آن لحظه بود که در تاریخ ۳۰ آبانماه ۱۴۰۱ کشورهای زیادی از جمله، آمریکا و در ابتدا کشور نیوزلند شروع به انتشار اولین اخبار از دریانوردی ناوگروه ۸۶ در اقیانوس آرام کردند. کشورهای زیادی از این به بعد شروع به تبلیغات رسانهای ۸۶ ناوگروه کردند.
کشورهای نیوزلند، استرالیا، فرانسه، ایالات متحده امریکا، برزیل، شیلی، انگلستان و بسیاری از کشورهای دیگر شروع به اقدام نشر خبر در مورد ناوگروه و مسیر آینده ناوگروه ۸۶ کردند. با هوشمندی که در طراحی مسیر دریانوردی وجود داشت آنها دچار اشتباه محاسباتی شدند.
آنها فکر میکردند که ما از کانال پاناما به مقصد ونزوئلا در حال دریانوردی هستیم، اما با هوشمندی ستاد نداجا و فرمانده محترم نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، فریب خوردند و ما از تنگه ماژلان وارد اقیانوس اطلس شدیم! در طول دریانوردی در اقیانوس آرام کشور فرانسه هواپیماهای گشت شناساییاش را به سمت ما میفرستاد و به طور روزانه اقدام به نشر اخبار در شبکههای تلویزیونی و سایتها خبری میکرد.
از یک بعد دیگر هم وقتی ما به کشور اندونزی پهلوگیری نمودیم، تعداد بسیار زیادی از خبرگزاریهای مختلف و شبکههای تلویزیونی کشور اندونزی و همچنین دیگر شبکههایی که در اندونزی نماینده داشتند، قصد داشتند با ناوگروه مصاحبه کنند. در نهایت ۲۲ خبرگزاری مورد موافقت ستاد نداجا قرار گرفت. خبرنگارها در یک روز به ناوشکن دنا دعوت شدند و بنده و جناب آقای سفیر اقدام به مصاحبه مطبوعاتی با آنها کردیم که از فردای آن روز بسیاری از شبکهها اقدام به نشر خبر پهلوگیری ناوگروه ۸۶ به کشور اندونزی، نمودند.
همچنین وقتی علیرغم فشارها و تحریمهای آمریکا، در کشور برزیل پهلو گرفتیم، بسیاری از خبرگزاریهای مختلف برزیل مثل شبکه گلوبال، و دیگر شبکههای مطرح کشور برزیل درخواست مصاحبه داشتند که درخواست آنها مورد موافقت قرار نگرفت.
پس از پهلوگیری ناوگروه ۸۶ به کشور برزیل، بنا بر اظهارات جناب ناخدا گلبازگیر، جانشین عملیات نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در طی مأموریتهای برونمرزی که ایشان در کشورهای مختلف حضور پیدا میکردند، ایشان در تماس تلفنی که همان موقع با بنده داشتند، فرمودند تمامی کشورهای حاضر در اجلاس از بنده در مورد ناوگروه ۸۶ سؤال میکنند و باعث حیرت و شگفتزدگی آنها شده است که این صحبتها نشان از عمق نفوذ و تأثیر اخبار ناوگروه ۸۶ در رسانههای فراملی است.
در طول مسیر دریانوردی بسیاری از سایتها و روزنامههای خبری به طور مرتب در حال پخش اخبار از هدف ناوگروه از حضور در اقیانوس آرام بودند و مهمترین مسئلهای که مایه حیرت و شگفتزدگی آنها میشد، حضور یک ناوشکن تمام ایرانی به نام ناوشکن دنا، در این مأموریت در اقیانوس آرام بود. چرا که آنها فکر میکردند که ما توان انجام چنین کاری را نداریم.
یکی از مهمترین برهههای زمانی که این بازتاب رسانهای بسیار زیاد شد، زمانی بود که ما از تنگه ماژلان عبور کردیم، وارد اقیانوس اطلس شدیم. آنجا بود که آمریکا اقدام به تحریم ناوگروه کرد. از آن روز دوباره بهصورت فزاینده خبرها در مورد ناوگروه ۸۶ افزایش پیدا کرد. سایتهای خبری شروع به انتشار خبر ورود ناوگروه ایرانی به برزیل، علیرغم فشارهای آمریکا کردند.
زمانی که ما به کشور برزیل پهلو گرفتیم، بازتاب رسانه ناوگروه ۸۶ آنچنان زیاد شده بود که بسیاری از اصحاب رسانه پشت در ورودی اسکله منتظر میماندند و در خواست مصاحبه با ناوگروه را داشتند که بنا بر تدابیر ستاد نداجا این کار انجام نشد.
بهجرئت میتوان گفت که ما از ابتدای مأموریت تا زمانی که در کشور عمان پهلوگیری کردیم در طول این هشت ماه، هیچگونه خبر رسمی از سمت ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حضور ناوگروه ۸۶ در مأموریت آبهای دوردست منتشر نشد؛ اما در مقابل رسانههای خارجی پیدرپی در حال انتشار اخبار ما در سایتهای خبری، روزنامهها و غیره بودند که اینها نشاندهنده اهمیت حضور ناوگروه نیروی دریایی ارتش در این مناطق دریایی جهان بود، چراکه اگر اهمیتی نداشت این چنین بازتاب رسانهای گسترده را نداشت.
در حوزه دیپلماسی دفاعی، مأموریت حاضر را چگونه ارزیابی میکنید؟
یکی از لوازم گسترش دیپلماسی کشورها استفاده از دریا است. اگرچه از مهمترین بخشهای دیپلماسی، دیپلماسی سیاسی و یا روابط خارجی میان کشورها است، اما محدوده دیپلماسی فقط به سیاست و روابط سیاستمداران محدود نیست؛ بلکه وجوه دیگری هم دارد که دیپلماسی اقتصادی و دفاعی یکی از مهمترین بخشهای دیگر دیپلماسی است.
حضور در دریاها میتواند علاوه بر گسترش دیپلماسی و تحکیم روابط با کشورهای دوست در سطح جهان، نقش مهمی هم در توسعه راهبرد دریامحور جمهوری اسلامی ایران باشد.
اهمیت اعزام این ناوگروه تا جایی بود که چند روز پس از آنکه اعلام شد نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای اولینبار کشتیهای جنگی خود را در بندر «ریودوژانیرو» برزیل مستقر میکند، ورود دو ناو جنگی ایرانی به ریودوژانیرو، مورد سرزنش شدید از سوی اسرائیل و آمریکا قرار گرفت؛ اما برزیل علیرغم فشارهای آمریکا اجازه پهلوگیری کشتیهای جنگی ایران را که به مناسبت بزرگداشت یکصد و بیستمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان دو ملت ایران و برزیل همزمان شده بود را صادر کرد.
یکی از ملزومات راهبردی شدن نیروی دریایی ارتش حضور در مناطق مختلف جهان و برافراشته کردن پرچم جمهوری اسلامی ایران در نقاط مختلف جهان است. ارسال پیام صلح و دوستی به همه کشورها و اعلام آمادگی برای مراودات چندجانبه با کشورهای مختلف از جمله اهداف این حضور است. در حقیقت حضور ناوگروه ۸۶ ارتش در راستای تقویت دیپلماسی دفاعی کشور و احیای قدرت دریایی بود. یکی از عناصر قدرت در جهان حضور نیروی دریایی کشورها در آبهای جهانی است.
حضور در دریاها میتواند علاوه بر گسترش دیپلماسی و تحکیم روابط با کشورهای دوست در سطح جهان، نقش مهمی هم در توسعه راهبرد دریامحور جمهوری اسلامی ایران باشد. دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران با بهرهگیری از ظرفیت حضور فعال نیروی دریایی ارتش در آبهای بینالمللی و آزاد جهانی و عمق بخشیدن به تعاملات دو یا چندجانبه دریایی با کشورهایی که از ساحل دریایی برخوردار هستند، عرصه جدیدی را در گفتمان سیاسی و روابط دیپلماتیک بین کشورها ایجاد کرده است. اعزام ناوگروههای دریایی و در رأس آنها ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش به آبهای آزاد بینالمللی در دو سطح منطقهای و بینالمللی دارای دستاوردهایی برای دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران بوده است.
در حوزه منطقهای مأموریت ناوگروه، ۸۶ باعث نمایش اقتدار و سیادت دریایی و تثبیت ایران بهعنوان قدرت برتر دریایی منطقه غرب آسیا شد. یکی دیگر از کارکردهای دیپلماسی دفاعی، خدمترسانی به توسعه اقتصاد ملی به شیوههای مختلف است.دفاع از منافع اقتصادی در آبهای بینالمللی برعهده نیروی دریایی ارتش گذاشته شده است و دیپلماسی اقتصادی اقتضا میکند تا با حفظ خطوط مواصلاتی و تأمین امنیت دریایی به چرخه اقتصاد ملی، بینالمللی، قدرت اقتصادی و سیاسی کمک کند. یکی از اهداف حضور نیروی دریایی در آبهای آزاد، تأمین امنیت خطوط مواصلاتی و حمایت از حملونقل دریایی کشور است و ناوگان تجاری با حمایت و تکیه بر این امنیت است که اقدام به فعالیت در آبهای منطقهای و بینالمللی میکند.
حضور مقتدرانه نیروی دریایی ارتش در آبهای بینالمللی نهتنها برای ناوگان تجاری کشور بلکه برای کشتیرانی سایر کشورها نیز امنیت دریایی به همراه داشته و ما در ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی در طول مأموریت هشتماهه خود تاکنون بارها به اسکورت کشتیهای تجاری کشورهای مختلف اقدام کردیم. در سطح بینالمللی در حوزه دیپلماسی دفاعی ناوگروه کد ۳۶۰ باعث تقویت همکاریهای دو و چندجانبه دفاعی و آموزشی با کشورهای مورد بازدید، گردید. دستاورد دیگر ناوگروه ۳۶۰ ایجاد جهان چندقطبی در اقیانوسها و دریاها بود.
با اعزام ناوگروه نیروی دریایی به اقیانوس اطلس در ناوگروههای گذشته و اکنون در اقیانوس آرام، در قالب ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش که برای اولینبار در تاریخ کشور رقم خورد، هژمونی آمریکا در این اقیانوس به چالش کشیده شده است. مأموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش، از چند جهت نمایانگر شکست سیاستهای تحریمی و انزوای ایران در محیط بینالمللی است.حضور ما در برزیل بهمثابه شکست آمریکا در برابر ایران است که باوجود تلاشهای گسترده نتوانست مانع پهلوگیری ناوگروه ایران در حیاطخلوت خود (بندر ریودوژانیروی برزیل) شوند. بهگونهای که آمریکاییها تلاش بسیاری انجام دادند از این اقدام جلوگیری کنند، اما به یاری خداوند متعال نتوانستند؛ بنابراین راهبرد منزوی کردن ایران با حضور مقتدرانه ایران در آبهای آزاد بینالمللی تا حد بسیار زیادی خنثی میشود.
آمریکاییها تاکنون شعار میدادند که به دنبال منزوی کردن ایران هستند و ایران درنهایت در سطح کشورهای همسایه میماند، اما اکنون دلاورمردان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در پهنه گستردهای از مناطق مختلف جهان حضور دارند و همین موضوع برای آمریکاییها بسیار نگرانکننده است. تاکنون آمریکاییها در خلیجفارس حضور داشتند و بهنوعی کنار ایران بودند، اما اکنون ایران در کنار مرزهای آمریکاست و این از منظر آمریکاییها تهدید تلقی میشود.
در حوزه آمادگی رزمی، مأموریت حاضر چه دستاوردیهایی را به همراه داشته است؟
ناوگروه ۸۶ نداجا متشکل از ناو بندر مکران و ناوشکن دنا با آمادگی صددرصد در تمامی حوزهها بهخصوص حوزه رزمی به دریا عزیمت نمود بهگونهای که در تمام طول مأموریت، ما در حال رصد و پایش محیط اطراف بوده و آمادگی لحظهای درگیری با تمامی اهداف هوایی، سطحی و زیر سطح را داشتیم.
مدت مأموریت ناوگروه ۸۶ بهگونهای بود که در میانه مسیر شاهد برگزاری رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۱ ارتش نیز بودیم و بخشی از این رزمایش به ناوگروه ۸۶ اختصاص داشت و در چند فاز تیراندازی که به آن فاز گرم میگوییم مشارکت کردیم، تیراندازی با همه سلاحها غیر از موشک انجام شد. همچنین نقشآفرینی این ناوگروه در حوزه پهپادی و بالگردی نیز بسیار قابلتوجه بود.
نکته مهم این مأموریت در حوزه رزم این بود که باهمت و تلاش متخصصان داخلی انواع سامانهها و تجهیزات ارتباطی مختص این مأموریت نصب و مورد بهرهبرداری قرار گرفت بهطوریکه در تمامی طول مدت دریانوردی بهصورت شبانهروزی ارتباط دائم بین ناوگروه و مرکز فرماندهی و کنترل نداجا برقرار بود.
ما در طول مسیر چندین مرحله رزمایش با کشورهایی که بنادر آنها مورد بازدید قرار گرفت، انجام دادیم و همچنین به کشورهای در طول مسیر پیشنهاد برگزاری رزمایش مرکب هم دادیم که به دلیل عدم وجود امکانات مناسب آنها در اقیانوس آرام درخواست ما مورد موافقت قرار نگرفت که اینها نشان از قدرت و توان رزم نیروی دریایی ارتش دارد که در هر زمان و هر مکان که اراده کند توانایی اجرای عملیات رزمی و رزمایش را دارا هست.
ما در ناوگروه ۸۶ در آمادگی کامل رزمی بودیم و این آمادگی به طور صد درصد وجود داشت. البته دشمنان آمادگی ما را رصد کرده و از آن آگاه بودند، دشمنان میدانستند اگر بخواهند کوچکترین اقدامی علیه ما انجام دهند با قاطعیت پاسخش را دریافت میکنند. ما آمادگی تسلیحات و تجهیزات خود را به طور خاص به آنها نشان دادیم.
همچنین ما در بخشی که تیراندازی میکردیم به هواپیماهای گشت دریایی دشمن اجازه دادیم تا از بالای ناوگروه عبور کنند. آنها آمادگی رزمی ما را رصد کردند و اگر میخواستند کاری انجام دهند به بنا بر فرمایش امیر فرماندهی محترم نداجا، «آنگاه ما هم کارستانی رقم میزدیم.»
نقش تفنگداران و تکاوران دریایی را در اجرای مأموریت ۳۶۰ را چگونه ارزیابی میکنید؟ تیمهای عملیاتی از لحاظ کمی و کیفی چه عملکردی در این سفر داشتند؟
ناوگروههای نیروی دریایی هنگامی که میخواهند به مأموریت دریانوردی اعزام بشوند، تیمهای عملیات ویژه شامل تفنگداران و تکاوران دریایی، با استعدادهای مختلف و انواع سلاح و تجهیزات مخصوص خود ناوگروهها را همراهی میکنند. در این مأموریت در ناوگروه ۸۶ علاوه بر تیمهای عملیات ویژه، تیمهای اسکورت تکاوران و تفنگداران دریایی، تجهیزات سنگین و قابلملاحظه و بسیار خوبی هم به همراه داشتیم. ما در این مأموریت انواع قایقهای تندرو کلاسهای مختلف، انواع سلاحهای سنگین و نیمهسنگین که جهت استفاده تیمهای اسکورت هستند را به همراه داشتیم.
خوب در طول مدت دریانوردی تفنگداران و تکاوران دریایی ما بهصورت بیست و چهار ساعته در حال گشتزنی و نگهبانی بر روی ناو بندر مکران و ناوشکن دنا بودند. در طول مدت دریانوردی ۱۶۵۶۸ ساعت نگهبانی توسط تفنگداران و تکاوران انجام گردید. تکاوران و تفنگداران ما در آمادگی صددرصد قرار داشتند.
همچنین لازم به ذکر است که تمامی نفرات تیم اسکورت ناوگروه ۸۶ بهصورت ویژه گزینش و انتخاب شده بودند بهطوریکه همگی جزو زبدهترین نفرات یگانهای ما بودند و به طور روزانه در حال ورزشهای تخصصی خودشان و تمرینهای تخصصی بودند. تمرینات تیراندازی و نجات کشتی ربوده شده، بهصورت مرتب و برنامهریزی شده انجام میگرفت.
ما کاملاً آمادگی داشتیم که در صورت نیاز انواع عملیات را اجرا کنیم. در طول مدت مأموریت دریانوردی به طور ماهانه تمرین بازی جنگ بهصورت نظری و عملی در دستور کار ما قرار داشت که باعث افزایش آمادگی رزمی کارکنان ناوگروه بهویژه تیمهای تکاور و تفنگداران دریایی میشد. در پایان لازم به ذکر است، تکاوران و تفنگداران دریایی حاضر در ناوگروه ۸۶ عملکرد بسیار خوبی داشتند.
در قسمتهایی از مسیر، عملیات خاصی داشتیم که این عزیزان بهخوبی از عهده آنها برآمدند و لازم است در اینجا از طرف خودم و همه همرزمانم در ناوگروه، از روحیه بالا و سلحشوری این عزیزان که باعث قوت قلب ما در این مأموریت میشد، تشکر و قدردانی مینمایم.
دیدگاه جنابعالی در خصوص تداوم این گونه اقدامات غرورآفرین چگونه است و چه اثرات داخلی و خارجی را در پی خواهد داشت؟
با انجام این مأموریت راهبردی، ما به دنیا ثابت کردیم ناوشکن ایرانی دنا شعار نیست و در حوزههای اعتقادی، سیاسی، بینالمللی، نظامی و صنعتی پرچم نظام جمهوری اسلامی ایران را بافرهنگ ایرانی بالاتر نگاه داشتیم. جوانان ایرانی با انجام موفق این مأموریت پیام ایرانیان را به دنیا ابلاغ کردند که تحریم، تهدید و توطئه هیچگاه ما را از حرکت باز نمیدارد و تأثیری ندارد.
اعزام ناوگروه ۸۶ این پیام را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی به همراه داشت که با حضور ناوهای نظامی ایران در سراسر جهان، در امنیت میتوانند روابط تجاری خود با ایران را در زمینههای مختلف برقرار نمایند.
با توجه به تهدیدهای آینده که دریا پایه است، شایسته است که مرزهای آبی جمهوری اسلامی ایران فراتر از حوزه سرزمینی و مرزهای آبی در نظر گرفته شود. استفاده از قابلیتهای ژئوپلیتیکی، نیروی انسانی و تجهیزات نداجا میتواند زمینهساز بازدارندگی در مقابل دیگر قدرتها و مانع تعرض به منافع و قلمرو سرزمینی کشور گردد. به باور اکثر راهبردشناسان نظامی و سیاسی، جمهوری اسلامی ایران با علم بهخطرافتادن و درگیری نظامی در محدوده خلیجفارس و با آگاهی کامل از موضوع امنیت پایدار که در گرو داشتن کنترل بر حوزه گستردهای از آبهای منطقهای و بینالمللی است، اهداف آینده خود را مشخص کرده و به مرزهای آبی خود امنیت و اقتدار بخشیده است.
بنابراین، در چنین شرایطی جمهوری اسلامی ایران دفاع از مرزهای سرزمینی و تأمین امنیت و منافع ملی خود را نهتنها در آبهای خلیجفارس و دریای عمان بلکه بهواسطه عمق راهبردی نیروی دریایی ارتش در پهنه دریاهای آزاد و آبهای بینالمللی از خلیج عدن و تنگه بابالمندب شروع کرده و به کل آبهای دنیا تسری داده است و این نقطه قوت همچنان برای ایران ادامه دارد.
امروزه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به نیروی تعیینکننده در عرصههای مختلف دریایی در منطقه و حتی خطیر، یکی از مؤلفههای قدرت و توسعهیافتگی در عرصه بینالمللی که قدرت امنیت دریایی است را توانست بهخوبی معنا کند و اقتدار جمهوری اسلامی ایران را در عرصه دریا به جهانیان به اثبات برساند.
دستاوردها و موارد قابلطرح از منظر حضرتعالی که میتوان به آن اشاره کرد و مغفول واقعشده را بیان بفرمایید.
بنده به نمایندگی از تمامی همرزمانم در ناوگروه ۸۶ میخواهم در پایان از صبر استقامت و صبوری تکتک خانوادههای کارکنان تشکر و قدردانی کنم. بی شک بدون همراهی این خانوادههای محترم، ما قادر نبودیم اینچنین افتخارآفرینی کنیم. در ناوگروه ۳۶۰ از بیست و نه استان کشور همزمان حضور داشتند و این یعنی ۸۵ میلیون ایرانی همگام و همدل با یکدیگر و در این مسیر دریانوردی با تمامی قوا ایستادگی کردند.
ناوگروه ۸۶ پدیدهای بود که برای نخستینبار در طول تاریخ رخداده و همه جهان را مبهوت خود ساخت؛ همرزمان ما در این سفر کوشیدند تا فرهنگ ایرانیاسلامی را در گرداگرد این کره خاکی به نمایش بگذارند. همرزمان بنده با طیکردن عرض اقیانوس آرام و پیمودن طولانیترین مسیر اقیانوسی جهان ۱۵ هزار کیلومتر در کنار اسکله ریودوژانیرو برزیل نماز جماعت را بااقتدار اقامه کردند و حتی نماز جماعت شیعیان برزیل حضور یافتند و اصول فرهنگی خود را در رأس قرار دادند.
تنها واژهای که در مدح خانوادههای صبور و ستایش این عزیزان دریادل میتوان به کار برد واژه اسطوره است.
نقش خانوادهها در انجام مأموریت ممتاز بود. خانواده، بزرگترین پشتیبان کارکنان یک ناو است. شاید بهدور از انصاف بود که این مصاحبه را در حالی به پایان برسانم که حرفی از خانوادههای محترم همرزمانم گفته نشود.
خانوادههایی که کارشان اگر بیشتر از کار ما نباشد کمتر نیست و توانستند فراغ هشتماهه را با همه مشکلات و سختیها تحمل کنند و به همرزمانم این مأموریت تاریخساز فشاری نیاورند بااینحال تا بود حتی در بدترین شرایط خانوادهها هر روز با عزیزانشان در ناوگروه ارتباط داشته باشند. خانوادهها برای بهترشدن حالشان به سفر زیارتی مشهد اعزام شدند و بخشهای پشتیبانی از خانوادهها در همه شادیهای آنها سعی کردند تا جای خالی همسران کمتر احساس و مشکلات آنها بهسرعت رفع شود.
در این مدت برخی از کارکنان حاضر در ناوگروه صاحب فرزند شدند؛ یعنی شرایط همسرشان هنگام اعزام به مأموریت بهگونهای بود که قرار بود فرزند به دنیا بیاورند؛ اما آنها حضور در این مأموریت حساس را ترجیح دادند حتی یکی از شروط نیروی دریایی برای افراد حاضر در این مأموریت اجازه خانوادهشان بود و افراد بدون این اجازه به مأموریت دریانوردی ۳۶۰ درجه نیامدند در حین این مأموریت افرادی بودند که فرزندانشان بیمار بودند و در حین مأموریت به رحمت خدا رفتند یا حتی برخی اقوام نزدیکشان مانند خواهر برادر پدر و مادرشان دار فانی را وداع گفتند؛ اما هیچکدام از این اتفاقات در روحیه نیروهای ناوگروه ۸۶ تأثیری نداشت و جا دارد از تدابیر رهنمودها و حمایتهای بیدریغ امیر فرماندهی محترم نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت