به گزارش جام جم آنلاین، دکتر مهدی زارع در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به گذشت 33 سال از زلزله مرگبار رودبار و منجیل آمادگی ما در برابر زلزله بهتر شده است؟ گفت: زلزله منجیل در سال 69 و زمانی اتفاق افتاد که حدود دو سال از جنگ میگذشت. به همین دلیل پاسخ به این زلزله و بازسازی مناطق آسیب دیده با تجهیزات و امکاناتی مانند ستاد پشتیبانی جنگ انجام شد.
وی با اشاره به اینکه آن زمان نیز ما در برابر حوادثی مانند زلزله آماده نبودیم، عنوان کرد: وقتی زلزله اتفاق افتاد، حداقل برای حدود 24 ساعت محل کانون زلزله مبهم بود و ساماندهی تجهیزات، امکانات و پرسنل بموقع انجام نشد.
دکتر زارع بیان کرد: متاسفانه همچنان درباره چنین حوادثی از آمادگی لازم برخوردار نیستیم و نمیتوانیم در زمان مناسبی به آن پاسخ بدهیم. این درحالی است که اتفاقات دیگری نیز افتاده است که شرایط را ناگوارتر میکند. برای نمونه جمعیت در بسیاری از مناطق کشور به طرز چشمگیری افزایش یافته است. به همین دلیل اگر حادثهای اتفاق بیفتد خسارت بیشتری در پی خواهد داشت.
این زلزلهشناس و استاد پژوهشکده زلزلهشناسی یادآور شد: بسیاری از شهروندان از روستا و شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ کوچ کردهاند. برای نمونه جمعیت کلانشهری مانند تهران به حدود 13.5 میلیون نفر نیز میرسد. این درحالی است که چنین اتفاقی در معرض خطر بودن را افزایش داده است.
دکتر زارع درباره دوره بازگشت زلزله و خطر تکرار زلزله مرگبار رودبار و منجیل نیز به جام جم آنلاین گفت: هنوز مطالعات دیرینه لرزهشناسی مناسبی روی گسلی که باعث زلزله رودبار و منجیل شد، انجام نشده است. به همین دلیل نمیتوان به درستی در این خصوص اظهار نظر کرد.
وی ادامه داد: اما بررسی و تحقیقات مرحوم عزت الله نگهبان از این حکایت دارد که حادثهای در هزاره اول قبل از میلاد در این منطقه اتفاق افتاده و سبب از بین رفتن یک تمدن شده است. در واقع حدود 3000 سال پیش ساکنان این منطقه در اثر زلزله جان خود را از دست دادهاند. اگر این مساله را در نظر بگیریم میتوان گفت دوره بازگشت زلزله بزرگ این منطقه حدود 3000 سال است. اما لازم به یادآوری است که چنین رویکردی ممکن است سبب شود برخی در برابر خطر زلزله دچار محافظهکاری شوند. به همین دلیل باید احتمال داد که زلزله سال 69 رودبار و منجیل بازگشت حادثهای نیست که حدود 3000 سال پیش اتفاق افتاده است.
استاد پژوهشکده زلزلهشناسی درباره اینکه آیا در صورت تکرار زلزلهای با بزرگای حدود 7 میزان خسارتها در منطقه رودبار و منجیل مشابه سال 1369 خواهد بود؟ نیز توضیح داد: ارزیابی این مساله بسیار سخت است، زیرا باید فاکتورهای مختلفی را در این خصوص بررسی کرد. اما معمولا پس از زلزلههای بزرگ شهروندان تا حد قابل توجهی تلاش میکنند، ساختمانهای محکمتری بسازند. با توجه به چنین رویکردهایی ممکن است، خسارتی که زلزله احتمالی به ساختمانها میزند کمتر از سال 69 باشد. اما نباید فراموش کرد که در همین منطقه و در محلهای نامناسب نیز اقدام به ساخت مسکن مهر شده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت