طی روزهای اخیر، ملاحظات زیادی درخصوص تعیین رئیسجمهور در لبنان و چرایی ناکامی پارلمان در تکمیل این روند به گوش میرسد. نظر شما درخصوص این مسأله چیست؟
همگان میدانیم براساس جلسهای که اخیرا در پارلمان لبنان برگزار شد، هیچیک از دو نامزد تصدی پست ریاستجمهوری، از آرای لازم برای بهدست آوردن این پست برخوردار نشدند. در این میان برخی احزاب لبنانی، محوریت و موضوعیت اجماع ملی را در انتخاب رئیسجمهور فراموش کردهاند. هدف برخی نمایندگان پارلمان لبنان در رایگیری اخیر، صرفا عدم رای آوردن سلیمان فرنجیه بوده است، در حالیکه اساسا شناختی نسبت به نامزد دیگر نداشتند. نمیتوان موضوعی تحت عنوان انتخاب رئیسجمهور لبنان را با سادهانگاری یا تبانی یا نگاه مغرضانه صورت داد. در اینجا منافع همه لبنانیها مطرح است. رئیس پارلمان لبنان (نبیه بری) در حالی برای دوازدهمین بار خواستار برگزاری جلسه تعیین رئیسجمهور توسط پارلمان شد که مشخص بود این جلسه نیز راه به جایی نخواهد برد. نتایج رایگیری اخیر نشان داد که حامیان سلیمان فرنجیه نسبت به انتخابی که صورت دادهاند محکم و استوار هستند. آنها بهصورتی مستدل و معطوف به منافع کشور، از انتخاب وی حمایت میکنند اما در مقابل، برخی نمایندگان پارلمان اساسا اهمیتی به برنامههای رئیسجمهور پیشنهادی خود نمیدهند! آنها میگویند ما به نامزد رقیب فرنجیه رای میدهیم، هر فردی که باشد! در کشوری مانند لبنان نمیتوان به سادهانگاری با موضوعات و تصمیمات کلان و تاثیرگذار برخورد کرد.
به ویژگیهای خاص کشور لبنان و اهمیتی که انتخاب رئیسجمهور و دیگر موضوعات کلان و محوری در این کشور دارند، اشاره کردید. این ویژگیهای خاص ناظر بر چه حقایقی است؟ نقش بازیگران مداخلهگری مانند آمریکا در این روند چگونه است؟
بر همگان مشخص است که مداخله آمریکا و رژیمصهیونیستی در لبنان با چه هدفی صورت میگیرد. ایجاد بحران و تشنج در لبنان هدف کلان و ملموسی است که اقدامات واشنگتن و تلآویو ناظر بر آن صورت میگیرد. آرامش داخلی در لبنان، موضوعی نیست که دشمنان امنیت کشورمان طاقت تحقق آن را داشته باشند. این درحالی است که احزاب لبنانی باید جملگی روی منافع ملی لبنان تکیه کرده و مانع از مانور دشمنان غربی و صهیونیستی امنیت کشورمان شوند. این انتظاری است که ملت ما از نمایندگان مجلس و سیاستمداران دارند. اینکه اجازه دخالت و فتنهانگیزی بازیگرانی مانند آمریکا که دشمنی خود با ملت لبنان را بارها به اثبات رساندهاند، ندهند.
بهعنوان فردی که سالهاست در عرصه سیاسی لبنان فعال هستید، وضعیت امروز جبهه مقاومت را در این کشور و منطقه و قدرت بازدارندگی و اقدام آن در برابر دشمن صهیونیستی و حامیان تلآویو را چگونه ارزیابی میکنید؟
اکنون صهیونیستها نسبت به قدرت مقاومت و پاسخ این جریان نسبت به هرگونه ماجراجویی و اقدام خود علیه امنیت لبنان آگاه هستند. از اینرو آنها ترجیح میدهند به جای نبرد نظامی مستقیم، خلق بحرانهای داخلی در بیروت را در دستور کار قراردهند. مواضع جریان مقاومت علیه صهیونیستها مشخص است. در جریان پرونده گازی مدیترانه (پرونده میدان کاریش) نیز این صلابت و قدرت را مشاهده کردیم. جریان مقاومت از ابتدا تاکید داشت که به رژیم صهیونیستی اجازه داده نمیشود با بهرهبرداری از شرایط داخلی لبنان یا تحولات منطقه، منابع ما را به تاراج برده یا علیه امنیت عمومی کشورمان اقدامی صورت دهد. این عهد بزرگ مقاومت است. امروز، قدرت موشکی و تسلیحاتی مقاومت است که جایی برای تنفس صهیونیستها باقی نگذاشته و شدت ترس و واهمه آنها از قدرت ما را دوچندان ساخته است. لبنان قدرت بازدارندگی فوقالعادهای را در برابر اسرائیل پیدا کرده و آماده است این قدرت بزرگ را در هر زمانی که صهیونیستها تصمیمی نابخردانه بگیرند، به اثبات برساند. بسیاری از اعضای رژیم صهیونیستی و حامیان آن نیز نسبت به این قدرت بزرگ آگاه هستند. بیدلیل نیست که شاهد استیصال صهیونیستها در منطقه و لبنان هستیم. در اینجا، حتی صهیونیستها روی حمایت و کمک آمریکا نیز نمیتوانند حسابی باز کنند زیرا واشنگتن نیز در این معادله، بازیگری شکستخورده محسوب میشود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد