به مناسبت هفته محیطزیست، نشست نقد و بررسی کتاب پروفسور فوفو با حضور معصومه میرابوطالبی، نویسنده اثر؛ زینب ایمانطلب، کارشناس ادبیات کودک و نوجوان و منتقد ادبی و جمعی از اهالی کتاب، نویسندگان حوزه کودک و نوجوان و اعضای کتابخانههای عمومی استان در محل سالن جلسات کتابخانه مرکزی قم برگزار شد.
کتاب خواندن، فرهنگ شهروندی را تقویت میکند
در ابتدای این نشست، مهدی توکلیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان قم گفت: یکی از آثار کتاب خواندن این است که احساس تعلق خاطر نسبت به محل زندگی و سرزمین را در ما ایجاد میکند. به وجود آمدن فرهنگ شهروندی و احساس تعلق سبب میشود ما نسبت به محیطزیست شهر و سرزمینمان، احساس مسئولیت بیشتری داشتهباشیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان قم تصریح کرد: ایران سرزمینی با تمدن است و نمادهای تمدنی، آیینی و هویتی مختلفی دارد و تحقیق و آشنایی بیشتر نوجوانان و جوانان با این تمدن با شکوه کشور و شهر اصیلی مثل قم، احساس تعلق به شهر و محل سکونت ایجاد میکند و پس از آن باعث تلاش بیشتر شهروندان برای حفظ محیطزیست میشود.
وی در پایان از ادارهکل حفاظت محیطزیست استان قم به دلیل همراهی در برگزاری مسابقه کتابخوانی از کتاب «سرگذشت داستانی محیط زیست» و انتشارات جمکران قدردانی کرد.
داستانی فانتزی با استفاده از افسانههای ایرانی
در ادامه این نشست، معصومه میرابوطالبی، نویسنده کتاب با اشاره به اهمیت محیطزیست گفت: محیطزیست جایی است که ما در آن زندگی میکنیم و من نیز در طول سالهای زندگیام با دیدن تخریب محیطزیست اطرافم که بیشتر آن ناشی از فعالیتهای انسانی بود، متاثر شده و دغدغه داشتم. با توجه به اهمیت آموزش محیطزیست به کودکان و نوجوانان، این کتاب را در دو جلد نوشتم که به زودی جلد دوم آن نیز منتشر خواهدشد.وی در ادامه با اشاره به استفاده از شخصیتهای ایرانی در کتاب گفت: در نوشتن کتابها تلاش کردم از دو نکته بهره ببرم؛ اول داستانهای فانتزی که مورد علاقه نوجوانان است و دوم استفاده از المانهای ایرانی که در این کتاب از شخصیت «گلیم گوش» به عنوان یکی از شخصیتهای افسانهای ایرانی استفاده کردهام.
دسترسی به کتاب با کمترین هزینه
میرابوطالبی در پایان خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروز کتابهای خوبی توسط نویسندگان در حوزه کودک و نوجوان نوشته میشود. دسترسی به کتاب از طریق کتابخانهها با کمترین هزینه امکانپذیر است، که همین موضوع موقعیت خوبی برای نوجوانان جهت خواندن و لذت بردن از کتاب فراهم کردهاست.
کارکرد کتاب خواندن در توجه به مسائل زیستمحیطی
زینب ایمانطلب، کارشناس حوزه کودک و نوجوان و منتقد ادبی نیز در این نشست با تاکید بر مهارت دیدن مسائل و نقش کتاب در این زمینه عنوان کرد: میدانیم در عصر حاضر، مهارت حل مسأله، یکی از توانمندیهایی است که به خصوص برای کودکان و نوجوانان، یادگیری و کسب آن توصیه میشود. البته قبل از حل مسأله، مهارتی وجود دارد به نام دیدن مسائل محیط اطرافمان که نیازمند دقت و توجه است و یکی از کارکردهای کتاب میتواند سوق دادن توجه ما به مشاهده و تامل در مسائل محیط اطرافمان باشد.
«فوفو» در نقش محیطبان
وی در ادامه با اشاره به ویژگیهای کتاب افزود: کتاب ریتم و ضرباهنگ بسیار خوبی دارد که به خوانش آن کمک میکند و کمتر نوجوانی را میشناسم که از خواندن آن خسته شدهباشد؛ ضمن آنکه شخصیتپردازیهای کتاب بسیار درست انجام شدهاست و مخاطب میتواند ویژگیهای «سارا» شخصیت اصلی داستان را بهخوبی درک و با او همذاتپنداری کند.
ایمانطلب همچنین مابهازای«فوفو» در زندگی واقعی را محیطبانان دانست و تصریح کرد: شخصیت فوفو در این کتاب، وظیفه مراقبت از محیطزیست و موجودات زنده از جمله «گلیم گوش»ها را دارد که شاید بتوان آنها را به محیطبانان تشبیه کرد.
وی در پایان پیشنهاد کرد شخصیتهای این کتاب طراحی و بهصورت بازی و هنرهای تجسمی و رسانهای در اختیار مخاطبان قرار گیرد. در پایان این مراسم، از هشت نفر از اعضای کتابخانههای عمومی برگزیده در مسابقه کتابخوانی از کتاب «سرگذشت داستانی محیطزیست» قدردانی شد.
همچنین تقدیر ویژه این مراسم از فردوس نادعلی زاده، کتابدار کتابخانه حضرت ولیعصر(عج) روستای مبارکآباد به دلیل فعالیتهای زیستمحیطی و آموزش حفظ محیطزیست و توسعه پایدار به کودکان و نوجوانان انجام شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم