چرا تلاش برای کاهش بیکاری جواب نداده است؟

کرمانشاه هنوز دومین استان بیکار ایران است!

آخرین آمارها نشان می‌دهد که بعد از گذشت ۱۷ سال، کرمانشاه صاحب یک رکورد جدید در کاهش نرخ بیکاری شده است و نرخ بیکاری کرمانشاه در زمستان سال گذشته برای اولین بار در این سالها، به کمترین میزان خود رسیده است اما با این وجود هنوز بعد از کردستان دومین استان بیکار کشور هستیم.
کد خبر: ۱۴۰۴۵۳۶

جام جم آنلاین-پریا امیری پریان؛ در حالیکه مردم معضل بیکاری را با گوشت و خون خود احساس می‌کنند، مسئولین استان نیز عقیده دارند معضل بیکاری کرمانشاه قدمتی به اندازه نیم قرن دارد.

حالا آخرین آمارها نشان می‌دهد که بعد از گذشت ۱۷ سال، کرمانشاه صاحب یک رکورد جدید در کاهش نرخ بیکاری شده است و نرخ بیکاری کرمانشاه در زمستان سال گذشته برای اولین بار در این سالها، به کمترین میزان خود رسیده است اما با این وجود هنوز بعد از کردستان دومین استان بیکار کشور هستیم.

براساس این آمار، نرخ بیکاری زمستان گذشته کرمانشاه ۱۵.۱درصد اعلام شد که اگرچه نسبت به زمستان سال ۱۴۰۰، به میزان ۲.۸ درصد کمتر شده اما با توجه به متوسط نرخ بیکاری کشور، شرایط خوبی نداریم.

نرخ بیکاری کرمانشاه حدود ۵.۴ درصد از متوسط نرخ بیکاری کشور بالاتر بوده که رقم قابل توجهی است.

اگرچه هنوز حتی آمار دقیقی از تعداد بیکاران کرمانشاه وجود ندارد و اعداد متغییری از ۱۲۰ تا ۱۷۰ هزار نفر مطرح می‌شود، اما حتی اگر میانگین بیکاران استان را ۱۵۰ هزار نفر در نظر بگیریم رقم قابل توجهی خواهد بود.

از سوی دیگر این آمار ثابت نیست و سالانه شاهد ورود چند هزار دانش آموخته جدید به جمع بیکاران کرمانشاه هستیم، همچنین نباید ریزش نیروی کار کنونی را نیز نادیده گرفت زیرا هر سال به دلایل مختلف تعدادی از نیروهای شاغل، از کار کنار گذاشته می‌شوند.

با این وجود، شکستن این رکورد ۱۷ ساله روزنه امیدی برای روزهای بهتر اقتصاد کرمانشاه است.

نرخ بیکاری در زمستان گذشته کاهش یافت؟

به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، این میزان کاهش نرخ بیکاری در فصل زمستان در ۱۷ سال اخیر بی سابقه بوده و در سال گذشته نیز بیش از آنچه که هدفگذاری شده بود تحقق اشتغال داشتیم.

مختار احمدی در گفت و گو با طلوع کرمانشاه به آخرین نرخ بیکاری استان اشاره کرد و ادامه داد: اگرچه در فصل قبل نرخ بیکاری در ۱۵ استان کشور بیشتر شده، اما کرمانشاه از استان‌هایی بود که نرخ بیکاری در آن کاهش یافت و سال‌هایی داشتیم که نرخ بیکاری در این فصل، تا ۲۴ درصد هم رسیده است.

وی با بیان اینکه نرخ بیکاری کرمانشاه در زمستان گذشته ۱۵.۱ درصد بوده که کمترین میزان در ۱۷ سال اخیر است، تاکید کرد: این عدد در مدت مشابه سال ۱۴۰۰به میزان ۱۷.۹ درصد بود که در نتیجه کاهش ۲.۸ درصدی را شاهد هستیم.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه کمترین نرخ بیکاری ثبت شده در ۱۷ سال گذشته را نیز ۱۵.۶ درصد و مربوط به سال ۱۳۸۷ دانست.

تحقق بیش از ۱۰۰درصدی در اشتغال

وی در ادامه با اشاره به هدفگذاری ایجاد ۴۶ هزار و ۸۲ شغل برای سال ۱۴۰۱ استان، افزود: در سال گذشته و بر اساس آمارهایی که در سامانه رصد ثبت شده بیش از ۴۸ هزار ‌ ۳۰۰ شغل در استان ایجاد شده و تحقق بیش از ۱۰۴ درصدی را داشتیم.

وی تاکید کرد:اشتغالی که در سامانه رصد به ثبت رسیده از سه شیوه مختلف راستی آزمایی می‌شود.

احمدی از هدفگذاری برای ایجاد بیش از ۳۴ هزار و ۵۰۰ شغل در سال جاری هم خبر داد که تحقق آن نیازمند همراهی و همکاری بخش‌های مختلف است.

اما اینکه چرا تلاش چند دهه‌ای برای کاهش بیکاری کرمانشاه تاکنون آنطور که باید جواب نداده به دلایل مختلفی بازمی‌گردد که یک کارشناس اقتصادی به آن پاسخ داد.

دلایلی که کرمانشاه را در قلعه بیکاری قرار داده است

احسان برزگر در گفت و‌گو‌ با طلوع کرمانشاه؛ با بیان اینکه عوامل مختلفی باعث عدم کاهش بیکاری در استان می‌شود، افزود: بخش قابل توجهی از بیکاران استان، دانش آموختگان دانشگاه هستند که بنا به دلایل مختلف نتوانستند وارد بازار کار شوند.

وی دلیل بالا بودن بیکاری بین این افراد را نداشتن مهارت کافی و کارآمد نبودن نظام آموزشی برای ورود جوانان به عرصه کار دانست و تاکید کرد: پذیرش و خروجی دانشگاه‌ها هیچ تناسبی با وضعیت بازار کار و نیازهای روز جامعه ندارد و از سوی دیگر در زمینه آموزش مهارت به جوانان، تمرکز‌ کافی صورت نگرفته است.

برزگر عامل دیگر مهم و اثرگذار بر نرخ بیکاری را مسائل فرهنگی دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه جوانان تحصیل کرده رغبتی به سمت مشاغل فنی و کارگاهی ندارند و عمدتا مشاغل اداری را می‌پسندند در حالیکه ظرفیت برای مشاغل اداری و‌دولتی بسیار محدود است.

پول پاشی موجب هدررفت منابع می شود

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: از سوی دیگر همیشه این تصور وجود داشته که پرداخت تسهیلات و پول پاشی می‌تواند به ایجاد اشتغال کمک کند اما این امر به تنهایی کافی نیست و باعث هدررفت منابع و‌ هزینه کرد آنها در مسیرهای دیگر خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی معتقد است، اگرچه مشاغل خانگی در تمام دنیا به عنوان یک روش موثر برای ایجاد شغل به شمار می‌رود و ما هم نباید از آن غافل شویم اما در کنار آن، تجمیع منابع و پرداخت تسهیلات به کارآفرینان صاحب ایده و‌ تجربه را هم نباید فراموش‌کنیم.

برزگر تاکید کرد: امروز بخش زیادی از بنگاه‌های اقتصادی ما با حداقل ظرفیت کار می‌کنند که عمدتا هم ناشی از کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش است و اگر منابع به این بخش تزریق شود ظرفیت قابل توجهی برای اشتغال ایجاد خواهد شد.

‌وی بهبود شرایط و‌تسهیل فضای کسب و کار برای ورود سرمایه‌گذاران جدید را نیز ضروری دانست و اظهار کرد: کرمانشاه بواسطه نرخ بالای بیکاری، نیازمند مشوق‌های ویژه برای جذب سرمایه‌گذار است.

این کارشناس اقتصادی ظرفیت‌های مغفول مانده کرمانشاه را نیز عامل دیگری دانست که باعث شده نتوان به کاهش بیکاری استان کمک کرد و یادآور شد: برای نمونه منطقه آزاد تجاری قصرشیرین و‌ منطقه ویژه اقتصادی، ظرفیت های عظیمی است که استان‌های دیگر به مراتب برای اشتغالزایی از آن بهره بردند اما در کرمانشاه، نتوانستیم استفاده بهینه از آنها داشته باشیم. همچنین پروژه‌های نیمه تمام عظیمی خصوصا در حوزه پتروشیمی و نفت و گاز داریم که تعیین تکلیف آنها برای کمک به بیکاری کرمانشاه ضروری است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها